1
Fotocredits: 'Jonge eendjes', Pixabay

FlashSchieten op tam wild strafbaar

Vier Vlamingen moeten zich voor de rechter verantwoorden omdat ze illegaal duizenden eenden hebben uitgezet in een privé jachtterrein. De jagers-in-spé zetten jonge, in gevangenschap gefokte eenden uit in een vijver in hun jachtgebied. Zo hoopten ze de 'oogst' te vergroten. Ze liepen tegen de lamp omdat de Natuurinspectie - het jachtgebied ligt in een Natura 2000-gebied - een vijver bomvol jonge eenden, zonder volwassen dieren, uitermate verdacht vond. Vogelbescherming Vlaanderen klaagde de mannen aan wegens 'flagrante aanfluiting' en eist €5.000 boete. Uitzetten in de natuur van gekweekt wild is verboden en vormt een risico op ecologische verstoring. Zonder bijvoeren maken de uitgezette eenden bovendien geen enkele kans te overleven: ze hebben nooit geleerd zelfstandig voedsel te zoeken, zijn half tam en van roofdieren hebben ze geen weet. De jagers op tam wild losten dat op door ook te schieten op roofdieren die hun eendjes bedreigen.

Nieuwsblad - Vier jagers voor rechter voor uitzetten duizenden tamme eenden in privaat jachtterrein, 27 okt 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
ej van Ginkel
ej van Ginkel Land- en tuinbouw
  • #1
  • 27 okt '21
  • 21:20

Feitelijk zijn de eenden uitgezet tenzij er een net over de vijver gespannen is of dat de eenden geleewiekt zijn.
Misschien moeten die belgen eens gewezen worden op het bestaan van kleiduiven die zijn onbeperkt beschikbaar en mogen jaarrond geschoten worden.

Er is ook nog zoiets als instinkt, mijn freilandhennen reageerden nog volop als er een roofvogel overheen vloog.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.