19
Fotocredits: 'Boerenbont', Sphinx en Mosa, Wikimedia

Flash‘Werkelijkheid zit boeren in de weg’



Dat vindt betekeniseconoom Kees Klomp op basis van een strip van Dingeman in Trouw ook. De striptekenaar deed zijn ontdekking op basis van nieuws uit de Volkskrant dat boeren klaar zijn met de overheid, maar nog wel geloven in Agractie en Farmers Defence Force.

De werkelijkheid is heel ingewikkeld.

Boeren hebben gelijk dat het maken van beesten in Nederland qua CO2-uitstoot veel klimaatvriendelijker gebeurt dan elders in de wereld. Er is dus wat te zeggen voor alles houden bij hoe het is, want er is wereldwijd echt veel te weinig vlees, zuivel en eieren om iedereen er genoeg van te laten eten. Als het je om het klimaat gaat, is Nederland het laatste land waar je moet stoppen met de productie daarvan. Maar omdat onze opiniemakers politieke dominees zijn, vinden we dat we er als eerste mee moeten beginnen. Dat doen ze zonder zich de vraag te stellen om welke redenen politiek en media afrekenen met boeren: Nederland is te klein geworden voor onze boeren omdat er te veel mensen willen wonen.

Dat probleem uit zich bijvoorbeeld ook bij de uitbreiding van de stad Amsterdam of het duurzame energiegebruik van Tata dat Nederland helemaal niet kan opbrengen. Maar in zulke gevallen zijn zelfs politieke dominees schuinsmarcheerders die de andere kant op kijken.

Twitter - Kees Klomp on Twitter, 23 okt 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Jopie Duijnhouwer
Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #2
  • 23 okt '21
  • 9:33

Jopie, je hebt gelijk! En dat lag aan de frasering van het stukje. Het was té 'tongue in cheek' en moest iets explicieter. We hebben het bijgeslepen om het uit te laten drukken wat we wilden.

De strip van Dingeman is een historisch document dat de geest van de tijd goed uitdrukt: ieder leeft in zijn eigen werkelijkheid met zijn eigen feiten. Is er nog een werkelijkheid die we kunnen delen en van waaruit verstandig beleid te maken valt?

Bert van Ruitenbeek
Bert van Ruitenbeek Adviseur duurzame landbouw en voeding
  • #3
  • 23 okt '21
  • 9:53

Als het gaat over vee en klimaat dan blijft het verhaal van WUR hoogleraar dierlijke productiesystemen Imke de Boer overeind over een grondgebonden veestapel (runderen op grasland dat niet geschikt is voor humane voedselproductie) en kippen en varkens op reststromen. Alles wat meer is dan dat is nergens efficiënt of verstandig. Dat is de werkelijkheid. Dieren houden in kader bodemvruchtbaarheid en zonder of met heel weinig krachtvoer en andere inputs.

Hendrik J. Kaput
Hendrik J. Kaput Landbouw & energie
  • #4
  • 23 okt '21
  • 10:44

#3 Ruitenbeek, je bent een hardnekkige landbouw fantast. Begin eens met de Wiki Erie Canal, Landbouwcrisis 19e eeuw. Dick kan dan zorgen voor de bijbehorende grafiek van Neerlands bevolking door de eeuwen heen. Alles bij mekaar streef jij naar 2 miljoen Nederlanders. Wie moet er het eerst dood? Met 17,4 miljoen moeten er nutriënten gejat worden.

Bert van Ruitenbeek
Bert van Ruitenbeek Adviseur duurzame landbouw en voeding
  • #5
  • 23 okt '21
  • 10:50

Fantast? Moeten we niet naar drastische reductie van onze vleesconsumptie en productie? Gaat het wel lekker zo? Slepen met krachtvoer, steeds meer gezondheidsproblemen, gevaar van zoönosen. Gaan we als we zo doorgaan niet automatisch naar die 2 miljard aardlingen? Slaapwandelend naar een opwarming van 3-4 graden? Hendrik, altijd verwijzingen, altijd scherpe uithalen. Maar geef eens aan wat jouw toekomstbeeld is?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.