7
Fotocredits: 'Onions', JeepersMedia

FlashAmerikanen moeten alle uien weggooien

Amerikanen moeten onmiddellijk alle rode, gele en witte uien die ze in huis hebben weggooien. Al helemaal als ze uit de Mexicaanse provincie Chihuahua komen en geïmporteerd zijn door de firma ProSource tussen 1 juli en 27 augustus. De Verenigde Staten worden op dit moment geteisterd door een Salmonella Oranienburg-uitbraak. Al minstens 652 mensen verspreid over 37 staten zijn ziek geworden en 129 mensen zijn in het ziekenhuis opgenomen. De gezondheidsautoriteiten hebben de uitbraak weten te traceren naar de uien van ProSource. Het bedrijf is een recall begonnen, maar ja, wat doe je als je niet weet waar de uien die je hebt liggen ook alweer vandaan kwamen. Weg met alle uien dus, en alle oppervlakten waar ze mee in contact zijn gekomen goed schoonmaken.

Independent - Americans ordered to immediately throw out their onions over salmonella outbreak, 22 okt 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Astrid Spijkers
  • #1
  • 22 okt '21
  • 13:13

Hoe kan een ui, nog in de schil, onbewerkt door mensen een salmonelle besmetting bij zich hebben? Dat het met bewerkt voedsel in fabrieken kan gebeuren of vlees/vis wat bij slachten/verwerken verkeerd behandeld wordt kan ik snappen, eieren als ze te warm bewaard worden ofzo, maar een verse ui zo uit de grond?

Rene Smit
Rene Smit toerisme & yoga
  • #2
  • 22 okt '21
  • 13:33

#1 Door bemesting? Overvliegende vogels?

Astrid Spijkers
  • #3
  • 22 okt '21
  • 14:10

Overvliegende vogels....maar worden uien niet uit de grond gehaald, ze groeien onder de grond, er kan dan sowieso niet zomaar poep op vallen, en dan direct verwijderd om ergens te drogen? Ook zit er een schil omheen?
Ik kan het me echt niet voorstellen hoe zoiets nu besmet kan raken, of ze moeten iets raars met mest gedaan hebben zodat de uien het opgenomen hebben, maar dan nog, dan zouden alle soorten groentes en fruit een enorm gevaar daarvoor hebben en kunnen we eigenlijk alleen maar dingen uit een 3D printer eten.........

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #4
  • 22 okt '21
  • 17:30

Meestal bemesting of besmet oppervlakte water.
Salmonella kan zich zelfs in de sla bevinden zodat wassen niet meer helpt. In oude stalmest, van koeien die voornamelijk gras/hooi krijgen, maken bacteriën weinig kans. De bacteriën in de mest van koeien die ook maïs krijgen, schijnen een 5x langere tijd nodig te hebben om het loodje te leggen.

Zie ook eerder artikel op FL: Groenten, fruit en zuivel onvermoede bron voedselinfecties (Foodlog)
en
Salmonella in sla op Kennislink

Wat mij betreft gewoon in de uiensoep en even je handen wassen.

Astrid Spijkers
  • #5
  • 22 okt '21
  • 19:34

Joep, dat in de soep doen, normaal als je dingen verhit gaat zo'n bacterie wel dood, dus de paniek is wel een klein beetje overdreven met terughalen, je kan ook gewoon zeggen: eet ze alleen goed verhit en was je handen. Sla eet men normaal gesproken rauw, ik weet dat het met kiemgroente ook weleens is gebeurt, maar dan vind ik het nog steeds apart dat groente salmonella kan bevatten als het normaal met dierlijke producten is.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.