De Consumentenbond onderzocht 39 veganistische kazen op hoe gezond ze zijn. Het ging om zowel plantaardige varianten van blauwschimmelkaas, brie/camembert, cheddar, feta, verse geitenkaas, Goudse kaas, mozzarella, Parmezaanse kaas en zuivelspread. De vraag of kaasvervangers beter zijn voor het milieu maakte geen deel uit van het onderzoek, want dat zijn ze volgens de Bond allemaal.

Eerst gezondheid. De consumentenbond keek daarvoor naar het type vet (verzadigd/onverzadigd), de hoeveelheid zout en eiwitten. Maar 14 van de 39 kazen scoren een zes of hoger, met een topscore van 7,3. De laagste score was 2,2. Op het eerste gezicht lijken de veganistische kazen dus niet zo vreselijk gezond.

Plantaardige kazen gemaakt van noten springen er in positieve zin uit. Ze bevatten veel onverzadigde vetten, die het LDL verlagen en goed zijn voor hart en bloedvaten, schrijft de Consumentenbond. Kazen gemaakt van andere grondstoffen bevatten veelal kokosolie (met een hoog percentage verzadigd vet), waarvan nog niet vaststaat of dat goed of slecht is voor de gezondheid. Een groot deel van de kazen bevat niet te veel zout en scoort daarmee voldoende. Veel eiwitten zitten er niet in de meeste plantaardige kazen, daarom krijgen bijna alle kazen daarvoor een onvoldoende. Ook vitamine B12 ontbreekt en calcium blijkt enkel in kleine hoeveelheden voor te komen in de notenkazen. Veganistische liefhebbers wordt aangeraden B12 aan te vullen.

Plantaardige kazen zijn diervriendelijk, en bijna altijd minder milieubelastend dan gewone kaas, aldus de Bond. Voor zuivel is meer land nodig, vooral voor veevoerproductie. Ook het mestoverschot en de uitstoot van broeikasgassen spelen een rol bij de zuivelindustrie. De herkomst van ingrediënten en het productieproces spelen een rol om te bepalen of een product beter of slechter is voor het milieu. Bij de kokosteelt kan ontbossing het geval zijn en er is veel water nodig voor notenteelt.

De top 3 van de consumentenbond zijn Mondarella, Charly's all is fair Naturel en Soyananda Veganella naturel, alledrie gemaakt van amandelen en/of cashewnoten.

Er zijn meer nadelen verbonden aan de cashew- en amandelnotenteelt dan alleen de grote hoeveelheden water die nodig zijn voor de teelt ervan. Zo kunnen in arme landen de arbeidsomstandigheden discutabel zijn en kan er sprake zijn van oneerlijke handel. Over andere milieuaspecten wordt verschillend gedacht. Bonen zouden een milieutechnisch beter alternatief zijn.

Het Smaakpanel van de Consumentenbond proefde ook een aantal kaasjes. Het levert een amusant filmpje op:
  • Deel
Druk af