De newsroom van 13 oktober 2021, de Foodlog-selectie van berichten die wij relevant vinden uit de (inter)nationale pers. Hier vind je onze voorgaande selecties.
Het gemiddelde Nederlandse huishouden zal dit jaar honderden euro's extra moeten uitgeven aan eten en drinken. Uit een inventarisatie van marktonderzoeksbureau GfK blijkt dat boodschappen tijdens de eerste negen maanden van dit jaar al 3,6% duurder zijn geworden. Dat is hoger dan het huidige inflatieniveau (2,7%).
'Geëxplodeerde vraag'
De oorzaak is volgens Koos Gardebroek, landbouweconoom bij de Wageningen Universiteit, de "geëxplodeerde vraag naar landbouwproducten", zegt hij in het AD (2.1). Gardebroek ziet dat het aanbod stabiel is gebleven maar dat de vraag enorm stijgt omdat de economie in veel landen razendsnel aantrekt na de coronacrisis. Maar zo min als je in één keer duizenden nieuwe woningen of energievoorraad tevoorschijn tovert, kun je belangrijke basisgrondstoffen voor voedsel en veevoer zoals plantaardige olie en granen uit een hoge hoed trekken. Op de wereldvoedselmarkt zijn de prijzen hoger dan ooit tevoren in de afgelopen 10 jaar. De FAO meldt prijsstijgingen van +60% voor plantaardige oliën, +53,5% voor suiker, vlees +26,3%, mais +38% en graan +41% ten opzichte van vorig jaar. Die vertalen zich door in duurdere suikerhoudende producten als frisdrank en siroop, maar ook brood en bier.
Bier blijkt de eerste 3 kwartalen van 2021 het sterkst in prijs gestegen te zijn met 6,7%. Verzorgingsproducten (+6,5%), schoonmaakartikelen (+6,1%), blik/conserven (+5,4%), dierenvoeding (+5,2), frisdrank (+5,1%) en brood/banket (+3,4%) stegen allemaal harder in prijs dan de inflatie.
'Voedselinflatie'
Supermarkten gaan er niet aan ontkomen de gestegen prijzen naar de consument door te berekenen. Vooral niet als producenten nu al prijsverhogingen aankondigen, zoals Dr. Oetker vandaag doet (Distrifood, 2.3). Managing director Gert-Jan Bosman zegt dat de hoge prijzen van grondstoffen en verpakkingsmaterialen, plus het 'chronische gebrek aan vrachtwagenchauffeurs, tot prijsverhogingen dwingen. 'Forse' prijsverhogingen, over de hele linie, waar de supermarkten zelf van moeten bepalen hoe ze ermee om gaan. Ook Bosman denkt "dat ‘we’ aan het begin staan van een periode van voedselinflatie."
Dit artikel afdrukken
'Geëxplodeerde vraag'
De oorzaak is volgens Koos Gardebroek, landbouweconoom bij de Wageningen Universiteit, de "geëxplodeerde vraag naar landbouwproducten", zegt hij in het AD (2.1). Gardebroek ziet dat het aanbod stabiel is gebleven maar dat de vraag enorm stijgt omdat de economie in veel landen razendsnel aantrekt na de coronacrisis. Maar zo min als je in één keer duizenden nieuwe woningen of energievoorraad tevoorschijn tovert, kun je belangrijke basisgrondstoffen voor voedsel en veevoer zoals plantaardige olie en granen uit een hoge hoed trekken. Op de wereldvoedselmarkt zijn de prijzen hoger dan ooit tevoren in de afgelopen 10 jaar. De FAO meldt prijsstijgingen van +60% voor plantaardige oliën, +53,5% voor suiker, vlees +26,3%, mais +38% en graan +41% ten opzichte van vorig jaar. Die vertalen zich door in duurdere suikerhoudende producten als frisdrank en siroop, maar ook brood en bier.
Bier blijkt de eerste 3 kwartalen van 2021 het sterkst in prijs gestegen te zijn met 6,7%. Verzorgingsproducten (+6,5%), schoonmaakartikelen (+6,1%), blik/conserven (+5,4%), dierenvoeding (+5,2), frisdrank (+5,1%) en brood/banket (+3,4%) stegen allemaal harder in prijs dan de inflatie.
'Voedselinflatie'
Supermarkten gaan er niet aan ontkomen de gestegen prijzen naar de consument door te berekenen. Vooral niet als producenten nu al prijsverhogingen aankondigen, zoals Dr. Oetker vandaag doet (Distrifood, 2.3). Managing director Gert-Jan Bosman zegt dat de hoge prijzen van grondstoffen en verpakkingsmaterialen, plus het 'chronische gebrek aan vrachtwagenchauffeurs, tot prijsverhogingen dwingen. 'Forse' prijsverhogingen, over de hele linie, waar de supermarkten zelf van moeten bepalen hoe ze ermee om gaan. Ook Bosman denkt "dat ‘we’ aan het begin staan van een periode van voedselinflatie."
3. Het 'nieuwe gezond'
Toelichting ›4. Overig
-
Nooit meer gewoon naar kantoor. Of toch?
Het Financieele Dagblad -
Walgreens accidentally gave children Covid shot instead of flu jab
The Independent -
1 man, 2 weken, 3 miljoen mondkapjes: hoe één ‘simpel inkopertje uit Rotterdam’ de Nederlandse zorg moest redden
De Correspondent -
Alle covidcijfers stijgen deze week, constateert het RIVM
NRC
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
5. Covidkansen
1. Een preprint studie, van j.l 25 september, toont de correlatie aan tussen lage vitamine D-spiegels en het risico op het krijgen van COVID-19.
In dit retrospectieve onderzoek van één bevolkingsstudie en zeven klinische studies waar vitamine D3-spiegels werden gemeten op de dag van ziekenhuisopname, concludeerden de onderzoekers:
‘De twee datasets leveren sterk bewijs dat laag D3 een voorspeller is in plaats van een neveneffect van de infectie.’
Ze suggereerden dat het mogelijk zou kunnen zijn om nieuwe COVID-uitbraken te ‘voorkomen of te beperken’ door eenvoudigweg de vitamine D3-spiegels van mensen te verhogen tot 50 ng/ml of hoger. Daar zullen Osterhaus en de andere prikpooiers vast niet zo blij mee zijn.
Hoewel ze vertelden dat ze geloven dat vaccinatie deel uitmaakt van de strijd tegen COVID, voegden ze er nadrukkelijk aan toe dat het voortdurende bewijs van de rol die vitamine D speelt in het risico om de infectie op te lopen vooral belangrijk is omdat het virus blijft muteren, wat de effectiviteit van de vaccines danig op de proef stelt. MedRxiv
Wilde extra belegen (rauwmelkse) Comté op de markt kopen vandaag (een van mijn favo's), tot mijn schrik verhoogd van 18,95 naar 24,95. Volgens de handelaar door melktekort in Frankrijk? (hij vertelde dat dit in ons land ook speelt... niets over gehoord hier op FL).... Heb er toch maar vanaf gezien en een pond lekkere schapen Mancheso gekocht voor ongewijzigde prijs (19,95 de kilo)... en 4 eigen import zachte Franse kaasjes voor 5 euro (ook - nog - ongewijzigd in prijs).. in dit geval 2 Le Mermenont (150 gram) en 2 Pyreneeën Crotin de Pays (60 gram). Beiden toppers voor iets meer samen dan 10 euro de kilo. Goedkoper dan extra belegen boeren Stolwijker voor 15,95 (die ook heerlijk is, bij diezelfde handelaar... van zijn overbuur).
De supermarktprijs van de AH van 15,95 voor haar beste gepasteuriseerde industrie pittige Gouda (best wel lekker, maar niet die smaken) steekt daarbij schril af. De 'boerenkaas' bij de AH vind ik niks.
Ik houd mijn hart vast voor de komende prijsstijgingen.... die onvermijdbaar lijken voor vele producten. En die ook door de klimaatcrisis veroorzaakt worden... en Bill Gates en het gerelateerde systeem... veel meer dan door Covid. Meer nog voor de Derde Wereld dan hier... hier hebben we nog wat meer marges meestal.... behalve voor vluchtelingenopvang.
Hoogste tijd om meteen het Sahara project te starten voor energievoorziening. Klimaat/ economische vluchtelingen tegengaand. En compleet aso gestoorde Bill (e.a.) de bill te geven, met zijn (hun) honderden/ duizenden miljarden ten koste van de mensheid en de wereld.
ps
De Davos meeting een symptoom van verdere afgang, verdere onmogelijkheden geschapen, vernietigende structuren versterkend... het lijkt onmogelijk haast om de vernietiging van alles tegen te gaan. De overmacht is te groot.
#1: dagelijkse veel grotere inname van D3 (supplement) zonder extra K2 is risicovol. K zit veel in kaas (en kaas bevat ook D ;). Meer kaas met bepaalde microflora (als Gouda, Comté, Gruyère, Tilsiter) is ook gerelateerd aan lager Covid risico (in Radboud onderzoek meen ik).... maar er zijn andere kazen.... zoals ook Franse zachte kazen die het microbioom in de darmen verbeteren... en een beter bioom heeft allerlei positieve effecten.... ook op de longen en bloedvaten - de 'French Paradox'(ondanks veel verzadigde vetten lagere incidentie van hart en bloedvaten aantastingen) daarmee verklaard - niet met rode wijn(!) (vraag me dan ook af wat het effect van bijvoorbeeld kefir is?)
#2Frank
De melkproductie in Nederland daalt ook. Uiteindelijk komt dit terug in stijgende consumentenprijzen. De farm to vork van de EU gaat ook zijn effecten krijgen.
De balans tussen aanbod en vraag naar voedsel is vrij fragiel en wordt door allerlei beleid en sentiment verder onder druk gezet.
Bij hongersnood zullen degene die alles veroorzaken wel blijven eten hoe wrang ook.
#3 (en kaas bevat ook D)
‘Ook’ is tegenwoordig nog maar een schamele 0,3 mcg/100g.
In VV Gouda zowel rauw als gepasteuriseerd.
Andere soorten veelal nog lager.