Belgische onderzoekers ontdekten dat lage gehaltes aan zink en selenium mogelijk een rol spelen bij het bepalen van hoe erg ziek een covid-19-patiënt wordt (AD, 3.1). De Gentse hoogleraar Gijs Du Laing, gespecialiseerd in micronutriënten, werd op het spoor van een verband gezet door eerdere studies die uitwezen dat mensen met tekorten aan bepaalde voedingselementen, zoals vitamines en mineralen, bij sommige virale infecties veel heviger ziek werden. Om te kijken of er ook bij covid-19 zo'n verband bestond, analyseerde hij het bloed van 138 coronapatiënten.

Hij constateerde dat bijna alle patiënten die in het ziekenhuis uiteindelijk zwaar ziek zouden worden of zelfs zouden overlijden bij hun opname een ernstig tekort aan selenium en zink in hun bloed hadden. Een selenium- of zinktekort bleek zelfs een belangrijkere risicofactor te zijn dan diabetes, kanker, overgewicht of hart- en vaatziekten. Du Laing staat niet alleen in zijn constatering. Ook in Duitsland en China werden al studies gepubliceerd waaruit een samenhang tussen de ernst van het ziekteverloop en het gehalte aan zink en selenium naar voren kwam.

Een andere aanwijzing voor de rol van zink en selenium is te vinden in Finland. Daar krikt de overheid het seleniumgehalte al decennialang op via meststoffen in de landbouw. Juist in Finland valt een lage sterfte aan Covid op.

Du Laing wil niet zover gaan meteen voedingssupplementen aan te bevelen. De meeste mensen met een normaal immuunsysteem krijgen met een evenwichtige voeding genoeg zink en selenium binnen. Beide micronutriënten komen namelijk volop voor in zuivel, (varkens)vlees en vis. Al hebben veel mensen in West-Europa historisch gezien een tekort, vooral in kwetsbare groepen. Daarom denkt Du Laing dat het wel zinvol kan zijn om bijvoorbeeld in woonzorgcentra met supplementen te werken. "Vrij veel bejaarden eten amper nog vlees. Bijvoorbeeld omdat ze problemen hebben met kauwen en het dus gewoon laten liggen. Momenteel krijgen ouderen in woonzorgcentra bovenop hun dieet vooral ijzersupplementen of vitamine D, terwijl velen ook een tekort aan selenium en zink hebben voor een goede werking van hun immuunsysteem." Aanvullen kan hen ook wapenen tegen andere infectieziektes.
Dit artikel afdrukken