De newsroom van 12 oktober 2021, de Foodlog-selectie van berichten die wij relevant vinden uit de (inter)nationale pers. Hier vind je onze voorgaande selecties.
Belgische onderzoekers ontdekten dat lage gehaltes aan zink en selenium mogelijk een rol spelen bij het bepalen van hoe erg ziek een covid-19-patiënt wordt (AD, 3.1). De Gentse hoogleraar Gijs Du Laing, gespecialiseerd in micronutriënten, werd op het spoor van een verband gezet door eerdere studies die uitwezen dat mensen met tekorten aan bepaalde voedingselementen, zoals vitamines en mineralen, bij sommige virale infecties veel heviger ziek werden. Om te kijken of er ook bij covid-19 zo'n verband bestond, analyseerde hij het bloed van 138 coronapatiënten.
Hij constateerde dat bijna alle patiënten die in het ziekenhuis uiteindelijk zwaar ziek zouden worden of zelfs zouden overlijden bij hun opname een ernstig tekort aan selenium en zink in hun bloed hadden. Een selenium- of zinktekort bleek zelfs een belangrijkere risicofactor te zijn dan diabetes, kanker, overgewicht of hart- en vaatziekten. Du Laing staat niet alleen in zijn constatering. Ook in Duitsland en China werden al studies gepubliceerd waaruit een samenhang tussen de ernst van het ziekteverloop en het gehalte aan zink en selenium naar voren kwam.
Een andere aanwijzing voor de rol van zink en selenium is te vinden in Finland. Daar krikt de overheid het seleniumgehalte al decennialang op via meststoffen in de landbouw. Juist in Finland valt een lage sterfte aan Covid op.
Du Laing wil niet zover gaan meteen voedingssupplementen aan te bevelen. De meeste mensen met een normaal immuunsysteem krijgen met een evenwichtige voeding genoeg zink en selenium binnen. Beide micronutriënten komen namelijk volop voor in zuivel, (varkens)vlees en vis. Al hebben veel mensen in West-Europa historisch gezien een tekort, vooral in kwetsbare groepen. Daarom denkt Du Laing dat het wel zinvol kan zijn om bijvoorbeeld in woonzorgcentra met supplementen te werken. "Vrij veel bejaarden eten amper nog vlees. Bijvoorbeeld omdat ze problemen hebben met kauwen en het dus gewoon laten liggen. Momenteel krijgen ouderen in woonzorgcentra bovenop hun dieet vooral ijzersupplementen of vitamine D, terwijl velen ook een tekort aan selenium en zink hebben voor een goede werking van hun immuunsysteem." Aanvullen kan hen ook wapenen tegen andere infectieziektes.
Dit artikel afdrukken
Hij constateerde dat bijna alle patiënten die in het ziekenhuis uiteindelijk zwaar ziek zouden worden of zelfs zouden overlijden bij hun opname een ernstig tekort aan selenium en zink in hun bloed hadden. Een selenium- of zinktekort bleek zelfs een belangrijkere risicofactor te zijn dan diabetes, kanker, overgewicht of hart- en vaatziekten. Du Laing staat niet alleen in zijn constatering. Ook in Duitsland en China werden al studies gepubliceerd waaruit een samenhang tussen de ernst van het ziekteverloop en het gehalte aan zink en selenium naar voren kwam.
Een andere aanwijzing voor de rol van zink en selenium is te vinden in Finland. Daar krikt de overheid het seleniumgehalte al decennialang op via meststoffen in de landbouw. Juist in Finland valt een lage sterfte aan Covid op.
Du Laing wil niet zover gaan meteen voedingssupplementen aan te bevelen. De meeste mensen met een normaal immuunsysteem krijgen met een evenwichtige voeding genoeg zink en selenium binnen. Beide micronutriënten komen namelijk volop voor in zuivel, (varkens)vlees en vis. Al hebben veel mensen in West-Europa historisch gezien een tekort, vooral in kwetsbare groepen. Daarom denkt Du Laing dat het wel zinvol kan zijn om bijvoorbeeld in woonzorgcentra met supplementen te werken. "Vrij veel bejaarden eten amper nog vlees. Bijvoorbeeld omdat ze problemen hebben met kauwen en het dus gewoon laten liggen. Momenteel krijgen ouderen in woonzorgcentra bovenop hun dieet vooral ijzersupplementen of vitamine D, terwijl velen ook een tekort aan selenium en zink hebben voor een goede werking van hun immuunsysteem." Aanvullen kan hen ook wapenen tegen andere infectieziektes.
3. Het 'nieuwe gezond'
Toelichting ›-
Onderzoekers doen opmerkelijke ontdekking: bepaalt voeding hoe ziek je wordt van corona?
AD -
Bepalen voedingsstoffen of je zwaarder ziek wordt van corona? “Heel voorspellend voor de kans op overlijden”
Het Nieuwsblad -
If You’ve Had Covid, Do You Need the Vaccine?
The New York Times -
RIVM verwacht deze winter een ‘explosief’ griepseizoen
NRC -
Meer aandacht voor goed ventileren
Rijksoverheid
4. Overig
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
"De meeste mensen met een normaal immuunsysteem krijgen met een evenwichtige voeding genoeg zink en selenium binnen."
Hoeveel mensen hebben een sub-optimaal immuunsysteem, en eten geen evenwichtige voeding? Zijn dat nou juist niet een heleboel van die mensen die in het ziekenhuis terechtkomen? Wat is erop tegen het breed aan te bevelen? We zitten toch met een op knappen staand zorgsysteem met lijdende mensen, hebben we dan niet de morele plicht alles wat kan helpen in te zetten?
Ach, daar hebben we oa zink.........goh, toen HCQ zo in het verdoemhoekje werd gegooid werd er gezegd door artsen die het WEL gebruikten dat je er oa ZINK bij moet gebruiken, omdat zink je bloed ingaat en het 'helpt' gezonder te worden, ofwel virussen 'kilt'. Zijn ze er nu eindelijk schoorvoetend achter aan het komen dat vitamines en mineralen de oplossing zijn?
En ald ie artsen die dit vorig jaar al zeiden maar uitgemaakt worden voor wappies, complotdenkers, idioten en weet ik wat nog meer......................
Otto Rood "De meeste mensen met een normaal immuunsysteem krijgen met een evenwichtige voeding genoeg zink en selenium binnen."
Zoals je zegt met een evenwichtige voeding, maar die is er niet meer.
Steeds meer wetenschappelijke onderzoekers zeggen op voorhand sterke aanwijzingen te hebben dat onze voeding niet (meer) toereikend is voor een gezond lichaam. Ondervoeding is geen uitzondering meer zelfs bij obesitas consumenten.
Interessante info te vinden op UMCG.NL/LIVE
Selenium zit ook in noten (para/cashew/..), chiazaad, zonnebloempitten, linzen, volkoren deegwaren…Zink zit ook in noten, tarwekiemen, pitten, bruine rijst, pindakaas, lijnzaad, volkorengranen,… (*)
Daarnaast zit blijkbaar selenium ook in veevoer ivm verarmde gronden. (*)
Rene wat zegt het dat wat in speciaal voedsel zit?
Ons lichaam kan voedingstoffen opnemen als ze in de natuurlijke balans zijn. Nutriënten werken in teams, niet in balans werken ze niet, onvoldoende of zelfs contra productief.
Het is een complexe materie en daarom leuk en dat bied kansen.
Astrid zo werkt het. Of het past vanuit de business niet, of je loopt voor de muziek uit en men weet het niet. Ik zeg het wel eens zo "Als je tegen de stroom ingaat zie je dingen die anderen niet zien".