Kinderen houden niet van groenten. Nieuw onderzoek wijst erop dat de oorzaak mogelijk genetisch is.

Onderzoekers van het Australische nationale wetenschappelijke agentschap CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) lieten 98 ouders van een kind in de leeftijd van 6 tot 8 jaar, de geuren van rauwe en gestoomde Brassica-groenten beoordelen. De groenten van dat plantengeslacht (zoals broccoli, bloemkool, boerenkool en spruitjes) bevatten namelijk zwavelverbindingen die door microben in de mond kunnen worden omgezet tot een sterkte zwavelgeur. Ook liet het team het speeksel van de deelnemers reageren met rauw bloemkoolpoeder om verschillen in de productie van 'vluchtige' geuren te meten.

De onderzoekers vonden grote individuele verschillen in de productie van vies ruikende zwavelverbindingen. De ene volwassene maakt daarom meer zwavelgeur aan dan de andere, maar alleen kinderen blijken daar ook echt een afkeer tegen te creëren. Ouders hadden daar geen last van, waarschijnlijk door smaakacceptatie door de jaren heen.

De kinderen met het meest zwavelproducerende speeksel hadden de grootste aversie tegen rauwe kolen. Opvallend was dat kinderen vaak een vergelijkbare zwavelproductie hadden als hun ouders, wat duidt op een genetische overdraagbaarheid van de micro-organismen in de mond.
VRT - Afkeer van kinderen voor broccoli ligt mogelijk aan microben in hun mond
  • Deel
Druk af