Omdat klimaatverandering koffie bergopwaarts jaagt naar hoger gelegen gebieden die nu nog ongerepte natuur zijn, zijn er uitvinders die op zoek gaan naar koffievervangers. Niet naar cichorei, surrogaatkoffie, maar naar echte koffie maar dan in een fabriek geteeld.
Koffie kan net zoals kweekvlees worden geteeld in een reactorvat. In Finland zijn ingenieurs van het Technical Research Centre of Finland (VTT) er inmiddels in geslaagd om cellen van koffieplanten in een bioreactor te kweken.
Deze nieuwe vorm van landbouw in de fabriek heeft inmiddels een naam: cellulaire landbouw. Het moet de biodiversiteitsverliezen die landbouw veroorzaakt voorkomen. Omdat het veel energie kost en voorlopig onduidelijk is of er wel voldoende duurzame energie voor de bestaande wereld is, moeten nog wel wat vraagtekens worden geplaatst bij de winst die reactorkoffie daadwerkelijk oplevert voor leefmilieu en klimaat.
Koffie kan net zoals kweekvlees worden geteeld in een reactorvat. In Finland zijn ingenieurs van het Technical Research Centre of Finland (VTT) er inmiddels in geslaagd om cellen van koffieplanten in een bioreactor te kweken.
Deze nieuwe vorm van landbouw in de fabriek heeft inmiddels een naam: cellulaire landbouw. Het moet de biodiversiteitsverliezen die landbouw veroorzaakt voorkomen. Omdat het veel energie kost en voorlopig onduidelijk is of er wel voldoende duurzame energie voor de bestaande wereld is, moeten nog wel wat vraagtekens worden geplaatst bij de winst die reactorkoffie daadwerkelijk oplevert voor leefmilieu en klimaat.
All dat ultra processed food, gaat nog een giga gezondheids probleem worden.
Nog meer knutselvoedsel! De enige reden daarvoor is dat het te patenteren valt. En dat betekent heel veel geld verdienen. Want aan de natuur - ook al is die oneindig veel intelligenter en dus beter, valt niet zoveel te verdienen. Het argument voor knutselvoeding zal het klimaat zijn. En de meute trapt er nog in ook!
#2, " Het argument voor knutselvoeding zal het klimaat zijn.". Onder andere kijk maar hier .
"Omdat klimaatverandering koffie bergopwaarts jaagt naar hoger gelegen gebieden die nu nog ongerepte natuur zijn, ..."
Dat kan gebeuren, maar er is een veel beter alternatief: hogere breedtegraden i.p.v. grotere hoogte. Koffie kan worden verbouwd in wat nu nog te koude klimaatszones zijn. Als alternatief gewas voor wat er nu verbouwd wordt.
Harry, daar heb jij van ons hier het meeste verstand van. Toch een vraag: willen degenen die nu de koffie telen naar die hogere breedtegraden?