Covid-19 is in de Verenigde Staten officieel dodelijker dan de Spaanse griep. Relatief dan, want er waren in de jaren 10 de vorige eeuw maar 106 miljoen Amerikanen (nu ruim 328 miljoen). De pandemie die ongeveer 100 jaar geleden uitbrak, kostte (naar schatting) 675.000 Amerikanen het leven. Aan de gevolgen van het coronavirus overleden inmiddels 675.722 Amerikanen (RTL Nieuws, zie 4.3).

De John Hopkins University houdt vanaf de uitbraak van het coronavirus cijfers bij over het verloop van de besmettingen en de dodentallen. Cijfers van het coronavirus halen nu de absolute cijfers van de tot nu toe dodelijkste pandemie ter wereld, de Spaanse griep, in.

Aan de gevolgen van de Spaanse griep overleden wereldwijd 50 miljoen mensen. De wereldbevolking telde toen maar een kwart van de huidige wereldbevolking. Vaccins, antibiotica en kennis over de herkomst van het virus waren toen nog niet beschikbaar. Het coronavirus heeft nu nog 'maar' 4,7 miljoen doden op zijn naam staan. Maar juist in Amerika ligt de verhouding scheef. De Verenigde Staten herbergen 5% van de wereldbevolking, maar 14% van alle coronadoden wereldwijd.

De eeuw aan medische innovaties blijkt niet genoeg om het dodental laag te houden, schrijft persbureau AFP. Ook Knack besteedde eerder dit jaar al aandacht aan wat we hadden moeten leren van de Spaanse griep, maar niet deden. Onder meer vaccintwijfelaars, slechte communicatie en gebrekkig leiderschap worden gezien als redenen voor de nu nog voortdurende coronapandemie (Independent, zie 4.2).

Evenals bij de Spaanse griep zijn de cijfers over de Covid-19-overlijdens geschat, waardoor de werkelijke dodentallen mogelijk hoger liggen. Het coronavirus zal, ook net als de Spaanse griep, mogelijk nooit verdwijnen. Onderzoekers hopen dat het virus evolueert tot een seizoensinfectie, waarvoor de mens gevaccineerd wordt en de groepsimmuniteit opbouwt (The Guardian, zie 4.1).
Dit artikel afdrukken