2
Fotocredits: Rabobank, Utrecht, FL Media

FlashOp-en-neer, natuurlijk springt Rabobank er goed uit

In elf grafieken zet Follow the Money uiteen hoezeer de Rabobank betrokken is geweest bij de opbouw van de landbouw in Nederland die de politiek nu weer wil afbouwen met de lieve som van 17 miljard publiek geld. Dat is inderdaad een hele som en die zal inderdaad ten goede komen aan de klanten van de bank die nog leningen moeten aflossen of weer nieuwe gaan nemen omdat ze nu een ander ondernemend perspectief zien. Dat is uiteraard ook goed voor de bank. Foei, spreekt uit de tekst van journalist Ties Joosten. Gebruik je verstand als je het geld volgt, zouden we hem willen zeggen. Banken volgen de maatschappij en zijn niet de oorzaak van financieringen, maar het gevolg ervan. Van de grote 'linkse' Britse econoom John Meynard Keynes leerde de wereld dat je de oorzaak van kwaad vooruit moet helpen met publiek geld dat weer het gewenste doet. Dat kwaad zijn we allemaal vanuit het nieuwe perspectief. Daarom moeten we allemaal betalen om er samen weer beter van te worden. En daarom springen grote systeembanken er ook altijd goed uit, behalve uiteraard als ze echt gaan speculeren met maatschappelijk geld voor hun eigen gewin. Dat gebeurde voorafgaand aan de kredietcrisis van 2007/8. Zulke banken liet de Amerikaanse overheid dan ook over aan de vrije markt waar ze failliet konden gaan omdat ze hun fouten moesten slikken.

Follow the Money - In 11 grafieken: hoe de Rabobank miljoenen verdient aan schaalvergroting in de landbouw (en buiten schot blijft nu de rekening op tafel komt), 20 sep 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #2
  • 20 sep '21
  • 21:19

Jordi, ik vrees dat Van Wolferen ze definitief ziet vliegen. Hij ziet correct dat discoursen macht concentreren. Hij begrijpt niet dat het CO2-discours oprecht is, ook al zijn de nodige nuances op hun plek en is daarvoor te weinig politieke ruimte.

Jordi Kolenbrander
Jordi Kolenbrander Land- en tuinbouw
  • #1
  • 20 sep '21
  • 20:26

Daarom dat vele bedrijven en banken op de groene trein springen, want de overheid springt financieel bij. Karel van Wolferen noemde dat de CO2 gekte als primaire doel heeft om de banken duurzaam te redden.

Opvallend is dat er een (zogenaamde) crises voordoet bepaalde sectoren flink wat overheidsgeld binnen kan harken; de farmaceutische industrie profiteert van een gezondheid crisis, het militaire industrieel complex profiteert van oorlog of een oorlogsdreiging en dan heb je de auto-industrie en energiesector die profiteren van de duurzaamheidsgekte.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.