11
Fotocredits: 'Penn State Food Science Building', infowidget

FlashLiever geen harde en economische wetenschap op wereldvoedseltop

Op 23 september vindt de World Food Summit plaats in New York. In vele deelsessies is toegewerkt naar deze top van de wereldvoedselorganisatie FAO van de Verenigde Naties. De verwachtingen zijn hooggespannen over de wijze woorden die gesproken gaan worden over het wereldvoedselsysteem dat volgens velen stuk is en gerepareerd moet worden. En dan is er opeens een brief op hoge poten: liever geen harde natuurwetenschappers en economen als experts om de wijsheid vorm te geven. Dat zou de voedselzekerheid bedreigen, de stem van praktijkmensen aan de kant schuiven en tenslotte het hele systeem laten kapen door zogenaamde experts.

Als het niet zo ernstig was, zouden een paar grinnikende reacties op hun plek zijn.

, 13 sep 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #11
  • 15 sep '21
  • 15:26

#9, Bremans verontwaardiging komt voort uit een maatschappijvisie, zoals hij hier uitlegt. En jazeker, eentje die gebaseerd is natuurkundige en biologische principes.

Daarom blijf ik de vraag herhalen: is dit een wetenschappelijk debat of een politiek? Mijn antwoord maakte ik al duidelijk.

Jan Peter van Doorn
Jan Peter van Doorn Marketing en reclame
  • #10
  • 15 sep '21
  • 15:10

"have placed technological innovations above social innovations" Voor een 'Peoples Summit' lijkt me dat niet de bedoeling.

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #9
  • 15 sep '21
  • 11:18

#4 Carolien, ben het wel met je eens hoor.
De brief komt op mij over als een soort noodkreet, misschien wel een sociaal pamflet, om tegen te houden dat de 'westerse cosmopolitische wetenschappelijke kijk' het gaat overnemen over al die andere 'wetenschappen'. Kan best zijn dat die westerse kijk sociale disruptie gaat veroorzaken, een verdere kolonialisme, van de wetenschap, waardoor een paar machtige spelers de knikkers hebben en houden. Misschien is die westerse kijk zelfs arrogant te noemen, als je ziet dat we met die westerse kijk een monster als klimaatverandering (waar al die 'mindere' landen veel meer mee te maken krijgen, en ook hun 'wetenschappers') hebben gemaakt.
#8 Dick, ik heb het stuk gelezen, maar ik wil benadrukken dat dat slechts de kijk van Breman weerspiegelt, die agronomisch is. Ik heb de indruk dat het bij de Schutter draait om een sociaal vraagstuk, hij wil graag ook die andere 'wetenschappen' vertegenwoordigd blijven zien, jij wil het graag in het hokje 'wetenschap' of 'politiek'.
Het volgende artikel lijkt ook te maken met die problematiek: witte redders zijn niet nodig, steun afrikaanse wetenschappers bij eigen onderzoek .
Ik kan het natuurlijk mis hebben. De Schutter, maar ook Breman zijn westerse onderzoekers (beiden met ervaring elders, dat wel), er kan zich in bovenstaande iets heel anders afspelen. Zou wat zijn als er niet westerse 'wetenschappers' (ik zet het tussen ' ') hun kijk gaven op dit VN-gedoe.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #8
  • 15 sep '21
  • 10:25

Interessant, Carolien. Lees hier hoe De Schutter, de belangrijkste van de briefschrijvers, met feiten omgaat.

Daarom zou ik durven zeggen: dit is een volledig politiek debat onder de dekmantel van 'wetenschap'.

Carolien Makkink
Carolien Makkink Diervoeding
  • #7
  • 15 sep '21
  • 8:58

Dick (#5), het is een beetje lastig om jouw 'A of B' vraag met ja of nee te beantwoorden ;-). Maar mbt je tweede vraag: mondiale, multifactoriële vraagstukken vragen om brede maatschappelijk discussie en politieke besluitvorming. Maar wel graag op basis van wetenschappelijke 'feiten' en inzichten.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.