27
Fotocredits: 'Koning Willem-Alexander en minister Carola Schouten of agriculture op werkbezoek in Diepenveen, 27 november 2018', Patrick van Katwijk, dpa picture alliance / Alamy Stock Photo

Flash‘Koning kan Kroondomein wél sluiten om te jagen en toch vangen’

Minister Schouten schreef een brief naar de Tweede Kamer waaruit zou blijken dat de Koning geen subsidie meer krijgt voor het natuuronderhoud van zijn Kroondomein Het Loo als hij dat een paar maanden per jaar sluit voor het publiek. Vermoedelijk doet hij dat om in alle rust met vrienden en genodigden te kunnen jagen op Veluws wild, voornamelijk wilde zwijnen, hazen, herten en reëen. De Nederlandse media brachten het nieuws en de Partij van de Dieren juicht. Volgens de doorgaans goed gedocumenteerde Foodlogcommentator Frans Aarts is het niet waar: de provincie Gelderland maakt voor de Koning een speciale uitzondering waardoor hij én privé kan jagen gedurende enkele maanden én subsidie kan innen. Aarts gebruikt scherpe woorden: de minister misleidt de Kamer.

Foodlog - Ministerie lekte niet, zegt minister Schouten - Rekenwerk onteigening geen beleidsstuk, maar laat wel investeringsbereidheid zien bij krimp - Foodlog, 8 sep 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
ej van Ginkel
ej van Ginkel Land- en tuinbouw
  • #1
  • 8 sep '21
  • 22:13

Laten we het ook eens anders bekijken, het is een groot terrein en gelukkig nemen ze daar de verantwoordelijkheid om ook de wildstand te beheren.
Tegelijkertijd trekt de combinatie koningshuis en jacht veel activisten aan dat is niet bevorderlijk
voor de rust in het gebied, het bemoeilijkt de jacht en als er dan ook nog eens per ongeluk zo'n malloot tegen wat lood aanloopt heb je ook weer 3 talkshows met hetzelfde uitgekauwde verhaal.

Frans Aarts
Frans Aarts Land- en tuinbouw
  • #2
  • 8 sep '21
  • 22:53

Het is wel erg slecht gesteld met de leesvaardigheid van media en politiek. Want het staat echt in de bijlage van de brief (zie verwijzing hierboven) onder 'Specifieke subsidievoorwaarden' artikel 5 d: "Het terrein (Het Loo, FA) is in het natuurbeheerplan 2022 van de provincie Gelderland (waarvan de brief van de minister aangeeft dat dat plan juridisch leidend is voor het toekennen van subsidie, FA) uitgesloten van de openstellingsplicht'. En dat beheersplan 2022 is volgens de provincie Gelderland ook geldig in de jaren na 2022, als ze geen noodzaak ziet die te wijzigen (even googelen voor deze informatie). Ik vraag me af of dit plan door provinciale staten is goedgekeurd. Als dat zo is hapert de communicatie tussen de provinciale en landelijke vertegenwoordigers van de partijen die hebben aangedrongen op het beëindigen van de voorkeursbehandeling.

De minister had beter kunnen schrijven: "Volksvertegenwoordigers, jullie hebben in het vroege voorjaar mij gevraagd een einde te maken aan de uitzonderingspositie van de koning m.b.t. openingstelling van Het Loo als subsidievoorwaarde. Gelijke monniken gelijke kappen, nietwaar? Ik begrijp dat. Helaas heeft de provincie Gelderland in de zomer als verplichte provinciale uitwerking van mijn beleid een beheers- en subsidieplan 2022 vastgesteld. Naar mijn weten zonder dat ik dat wist; ik heb er in elk geval geen actieve herinnering aan. Daarin staat dat Het Loo ontheven is van de openstellingsplicht. Ik ben dus verplicht de subsidie te verstrekken als het de koning behaagt het terrein maandenlang af te sluiten. Sterker nog: volgens de voorwaarden kan Het Loo het hele jaar gesloten blijven. Eigenlijk best sympathiek dat de Koning slechts 3 maanden van het sluitingsrecht gebruik wenst te maken."

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #3
  • 9 sep '21
  • 0:21

Frans, zie hier het recent vastgestelde natuurbeheerplan van de provincie.

Marco Maas
Marco Maas Land- en tuinbouwtechnologie
  • #4
  • 9 sep '21
  • 9:37

Frans Aarts,

ter info: Tegen de vaststelling van een natuurbeheerplan staat alleen beroep open voor belanghebbenden, de R.v.St beperkt de groep belanghebbenden enkel tot degene die voor subsidie in aanmerking komen!! Dus feitelijk heeft bijna niemand (omwonenden, omliggende grondgebruikers, jagers, natuurverenigingen, milieugroeperingen etc.) iets te zeggen.

Nieuwe "bestuurcultuur" gaat alles oplossen?????

Het kan natuurlijk ook dat deze kwestie bewust op deze manier "bekonkeld" is.

Frans Aarts
Frans Aarts Land- en tuinbouw
  • #5
  • 9 sep '21
  • 9:56

Marco #4. Eventueel openstellen van het gesubsidieerde kroondomein Het Loo blijft een gunst van de koning aan zijn onderdanen. GS Gelderland hebben dat deze zomer wederom zo geregeld, volgens de minister. In het beheerplan2022 van de provincie, waarnaar verwezen wordt, is de uitsluiting van de verplichting tot openstelling aardig verstopt, want ik heb die nog niet kunnen vinden. Vrij logisch want in paragraaf 1.3 wordt tot in detail opgesomd wat er veranderd is t.o.v. het huidige Natuurbeheerplan. Van vervallen van de vrijstelling voor Het Loo is daar geen sprake.

Ik kan me niet voorstellen dat een en ander volledig buiten LNV om is gegaan, die het geld moet leveren. Maar het meest schandalig vind ik dat de minister aan de Kamer een brief schrijft die zonder ook de bijlage grondig te lezen tot volkomen verkeerde conclusies leidt bij alle volksvertegenwoordigers en media. Dat lijkt me opzet. Hoezo nieuwe bestuurscultuur? Ik ben kwaad.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.