Ruim driekwart van de volwassen Nederlanders is inmiddels volledig gevaccineerd. En toch blijven de coronamaatregelen van kracht, overweegt het kabinet een negatieve test of vacinatiebewijs voor de horeca, start het onderwijs op mét maatregelen, waarschuwt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg voor wel 3.500 ic-opnames en willen werkgevers van hun werknemers kunnen vragen hoe het staat met hun vaccinatie.

"De niet-gevaccineerden zien in de deltavariant de bevestiging dat het virus ook met vaccineren niet weggaat. Gevaccineerden nemen het de weigeraars kwalijk dat er restricties blijven en dat weigeraars zich met een beroep op vrijheid aan hun maatschappelijke verantwoordelijkheid onttrekken," vat Het Parool (3.2) de situatie samen.

De druk op niet-gevaccineerden loopt op. En dus gaan de tegenstanders van het coronabeleid vandaag, zondag, de straat op. Tientallen groeperingen verzamelden zich op de Dam zich om te protesteren tegen de ‘coronatirannie’ en de ‘priktatuur’. Volgens hen kun je corona niet de wereld uit prikken. De organisatie verwacht 50.000 mensen, rond het middaguur hadden zich volgens de gemeente Amsterdam zo'n 10.000 protesteerders verzameld om in een "uitgelaten, feestelijke stemming" te beginnen aan een 7 kilometer lange wandeltocht (4.1).



'Shecession'
"De pandemie is niet voorbij. We mogen van geluk spreken als het bij de deltavariant blijft," zegt de Amerikaanse hoogleraar geschiedenis Adam Tooze in een indringend interview in Het Financieele Dagblad (3.6). "Niemand is veilig zolang we niet allemáál veilig zijn."

Daarmee doelt Tooze op het feit dat arme landen ver achter lopen met vaccineren. Dom, noemt hij dat, omdat het IMF becijferde dat een investering van $50 miljard in vaccins voor arme landen de wereld de komende jaren $9000 miljard economisch voordeel oplevert. "Die $50 mrd, dat is peanuts voor rijke handelsnaties als Duitsland, Frankrijk en Nederland. Je wordt enorm beloond als je het doet. Het is goed voor jullie export. Ik weet werkelijk niet waarom het nog niet is gebeurd." Tooze noemt het een kwestie van 'goed politiek leiderschap' om zo'n investering te doen. "De rente is bijna nul. Het helpt de pandemie onder controle te brengen en dat is goed voor een handelsland. Als je als politicus die pitch niet durft te maken, capituleer je voor blinde vooroordelen zoals die op sociale media heersen."

Tooze is niet mild over de aanpak van de coronacrisis en spreekt van "algemeen en collectief falen." Dat Nederland er economisch gezien met 'slechts een blauw oog' vanaf lijkt te komen, relativeert hij. "Wat ik wel vaak hoor en irritant en ook nogal pijnlijk vind, is het type redenering: “Ach, het waren maar de horeca en de reisbranche”. Het toont de prioriteit die wordt gegeven aan andere, kennelijk belangrijkere sectoren van de economie. Het is totaal ongepast om zo te spreken in het begin van de 21e eeuw. In de reiswereld, toerisme en restaurants werken meer mensen dan in de industrie."

Ook wijst hij op de 'sheseccion'. Normaal gesproken treft een recessie sectoren als de bouw hard. Nu werden sectoren waar veel vrouwen werken onevenredig hard getroffen, en kregen vrouwen ook nog veel van het extra werk in huishoudens op hun schouders. "Dat is echt een blinde vlek."

3. Het 'nieuwe gezond'

Toelichting ›

4. Overig

Dit artikel afdrukken