De World Health Organisation (WHO) en de Duitse bondskanselier Angela Merkel hebben het initiatief genomen tot een Pandemic Intelligence Hub. Deze organisatie zou niet alleen toekomstige pandemieën eerder moeten kunnen identificeren, maar ook nieuwe varianten van SARS-CoV-2, schrijft The Guardian (zie 4.2).

De bedoeling is dat wetenschappers en beleidsmakers die in de Hub samen gaan werken sneller mondiale ontwikkelingen signaleren en interpreteren. Ontwikkelingen rond infectieziekten, reispatronen en mens-dierinteracties in de landbouw, die erop kunnen duiden dat een nieuw virusvariant van Covid-19 circuleert, of een nieuw virus op komst is dat tot een pandemie kan leiden. In het geval van Covid-19 trok de WHO op 30 januari 2020 luid aan de bel, terwijl op z'n minst een maand eerder - zo bleek later - het virus zich al mondiaal verspreidde.

Een van de problemen die Oliver Morgan, directeur van de WHO’s health emergency information and risk assessment department signaleert, is dat landen weliswaar veel data verzamelen rond publieke gezondheid, maar dat die data onvoldoende te stroomlijnen zijn om internationale vergelijkingen mogelijk te maken. Dit probleem werd pas goed zichtbaar bij de nieuwe varianten van het coronavirus. We weten dan bijvoorbeeld dat er sprake is van een nieuwe variant, maar we weten niet of deze variant een game changer zal worden. Dit zou door het beter stroomlijnen van beschikbare data misschien wel eerder te voorspellen zijn.

Genome sequencing is een techniek die in dit verband belangrijk is. Het precies uitpuzzelen van de genetische code van een bepaalde variant van een virus bleek eerder al belangrijk te zijn bij de monitoring van bijvoorbeeld polio en bepaalde griepvirusstammen.

Duitsland gaat $100 miljoen betalen voor de eerste drie jaar. De Hub zal in Berlijn komen en zal werkgelegenheid bieden aan zo'n 120 mensen.


Dit artikel afdrukken