Volgende week gaat de bouw dan echt beginnen. Herman Kemper van KemperKip slaat de eerste paal van de eerste stal op zijn biologische vrije uitloop-kippenpark bij het Gelderse Wehl. De bestuursrechter in Arnhem gaf in maart groen licht voor de bouw. De bezwaarprocedures van de omwonenden en pluimveeslachter Esbro gingen van tafel.
Herman Kemper is bekend van het biologische kipmerk Kemper Landhoen. In Doetinchem en Uden produceert hij biologische kippen met 3 sterren van het Beter Leven Keurmerk. Zijn bedrijf zet het vlees af bij horeca, poeliers, slagers en speciaalzaken. Kemper vindt dat Nederland meer van zijn biologische Kemper kip van Nederlandse bodem moet kunnen eten.
Kippenpark
De markt groeit, maar er is te weinig productie in Nederland mogelijk. Daarom startte Herman Kemper 7 jaar geleden met de vergunningsaanvraag om een kippenpark op te zetten. Het gaat Kemperland heten. Bij het Gelderse plaatsje Wehl kocht hij een terrein van 30 hectare. Daar wil hij in totaal 13 stallen bouwen met 4.800 vleeskuikens en een uitloop van 2 hectare per stal. Verder komen op het terrein fruitbomen, wandelroutes, zichtstallen en zorgplekken. Kemper wil zijn consumenten volledige transparantie bieden. Iedereen mag komen kijken wat diervriendelijkheid op Kemperland in de praktijk betekent. Zijn plannen lichtte hij in het verleden uitgebreid toe op Foodlog, maar ook aan omwonenden en belangstellenden.
Een handvol buurtbewoners kwam tegen de plannen in het geweer. Sommigen zijn nog altijd tegen. Na de uitspraak in maart gingen zij in beroep bij de Raad van State. Uit angst voor sluiting in het geval van vogelgriep, deed ook de nabij gelegen kippenslachterij Esbro dat.
Maar Kemper is er klaar mee. Hij wacht de uitspraak van de RvS niet meer af en begint in september de bouw. "Dat mag ik ook", vertelt hij ons, "omdat er geen voorlopige voorziening is aangevraagd." Dat betekent dat de afgegeven vergunningen geldig zijn en er niet om het opschorten van de bouw is gevraagd in afwachting van de uitspraak van de Raad van State.
Kemper's stal lijkt de ultieme droom van Wakker Dier, die er onlangs in slaagde de 'plofkip' de supermarkt uit te jagen ten gunste van kip met 1 ster. Dat heeft onverwachte gevolgen. Voor iedere vorm van sterrenkip is een uitloop verplicht. Desgevraagd zegt Kemper dat hij de overdekte uitloop, zoals die verplicht is bij 1-sterkip, géén uitloop kan vinden. Maar lang niet alle pluimveehouders hebben de ruimte om een 'echte' buitenuitloop te realiseren, of zullen zin hebben om de tergend trage vergunningenprocedures te doorlopen om daarmee te kunnen beginnen.
Herman Kemper is nuchter over de toekomst van uitloopkip in ons land. "Nederland zal nooit voor alle kippen overschakelen op uitloop. Daar moet je ruimte voor willen maken. Tja, als wij zouden stoppen met produceren voor de export (nu nog circa 70%, red), dan is de kipreductie wellicht voldoende om het te laten passen." Als de markt dus overgaat op 1-ster kip en later misschien ook wel 2, dan moeten we niet raar staan te kijken als die in het buitenland geproduceerd is. "Mijn visie", zegt Kemper, "is dat Nederland zijn knowhow voor de productie van reguliere kip naar het buitenland kan verkopen. Als we dat doen dan ontstaat hier ruimte voor de productie van meer-sterrenkippen en kunnen we de kennis ontwikkelen om die groeiende markt te bedienen."
Voor 'zijn' eigen kip is in Nederland in beginsel voldoende ruimte, zegt Kemper. Met 2 parken zoals dat in Wehl en zijn huidige productie kan Kemper in zijn marktpotentie voorzien en hoeft er geen biologische kip uit het buitenland te komen. Kemper wil niet hoeven groeien met vestigingen buiten het land.
Dit artikel afdrukken
Kippenpark
De markt groeit, maar er is te weinig productie in Nederland mogelijk. Daarom startte Herman Kemper 7 jaar geleden met de vergunningsaanvraag om een kippenpark op te zetten. Het gaat Kemperland heten. Bij het Gelderse plaatsje Wehl kocht hij een terrein van 30 hectare. Daar wil hij in totaal 13 stallen bouwen met 4.800 vleeskuikens en een uitloop van 2 hectare per stal. Verder komen op het terrein fruitbomen, wandelroutes, zichtstallen en zorgplekken. Kemper wil zijn consumenten volledige transparantie bieden. Iedereen mag komen kijken wat diervriendelijkheid op Kemperland in de praktijk betekent. Zijn plannen lichtte hij in het verleden uitgebreid toe op Foodlog, maar ook aan omwonenden en belangstellenden.
Een handvol buurtbewoners kwam tegen de plannen in het geweer. Sommigen zijn nog altijd tegen. Na de uitspraak in maart gingen zij in beroep bij de Raad van State. Uit angst voor sluiting in het geval van vogelgriep, deed ook de nabij gelegen kippenslachterij Esbro dat.
Maar Kemper is er klaar mee. Hij wacht de uitspraak van de RvS niet meer af en begint in september de bouw. "Dat mag ik ook", vertelt hij ons, "omdat er geen voorlopige voorziening is aangevraagd." Dat betekent dat de afgegeven vergunningen geldig zijn en er niet om het opschorten van de bouw is gevraagd in afwachting van de uitspraak van de Raad van State.
Kemper's stal lijkt de ultieme droom van Wakker Dier, die er onlangs in slaagde de 'plofkip' de supermarkt uit te jagen ten gunste van kip met 1 ster. Dat heeft onverwachte gevolgen. Voor iedere vorm van sterrenkip is een uitloop verplicht. Desgevraagd zegt Kemper dat hij de overdekte uitloop, zoals die verplicht is bij 1-sterkip, géén uitloop kan vinden. Maar lang niet alle pluimveehouders hebben de ruimte om een 'echte' buitenuitloop te realiseren, of zullen zin hebben om de tergend trage vergunningenprocedures te doorlopen om daarmee te kunnen beginnen.
Herman Kemper is nuchter over de toekomst van uitloopkip in ons land. "Nederland zal nooit voor alle kippen overschakelen op uitloop. Daar moet je ruimte voor willen maken. Tja, als wij zouden stoppen met produceren voor de export (nu nog circa 70%, red), dan is de kipreductie wellicht voldoende om het te laten passen." Als de markt dus overgaat op 1-ster kip en later misschien ook wel 2, dan moeten we niet raar staan te kijken als die in het buitenland geproduceerd is. "Mijn visie", zegt Kemper, "is dat Nederland zijn knowhow voor de productie van reguliere kip naar het buitenland kan verkopen. Als we dat doen dan ontstaat hier ruimte voor de productie van meer-sterrenkippen en kunnen we de kennis ontwikkelen om die groeiende markt te bedienen."
Voor 'zijn' eigen kip is in Nederland in beginsel voldoende ruimte, zegt Kemper. Met 2 parken zoals dat in Wehl en zijn huidige productie kan Kemper in zijn marktpotentie voorzien en hoeft er geen biologische kip uit het buitenland te komen. Kemper wil niet hoeven groeien met vestigingen buiten het land.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Zelfs wanneer de export van kip stopt én we sterk teruggaan in de binnenlandse vleesconsumptie hebben we twee tot drie keer de Veluwe nodig om kippen alla Kemper te laten scharrelen. Ook Herman heeft een rekenmachine nodig.
Is dat geen leuke give away vanuit Foodlog? Iedereen die uitspraken doet zonder rekenen krijgt een mooie met grote knoppen uitgereikt
Mark, zeker. Kun jij dan om te beginnen de consumptie van Nederland en de benodigde ruimte voorrekenen?
Dat heb ik eerder gedaan in een column. Scharrelromantiek
Mark, die zit voor de meeste lezers achter de betaalmuur.
Scharrelrealisme
Wanneer u, net als ik, met enige regelmaat kook- en voedselprogramma’s op televisie kijkt zal het u ook opvallen hoe mooi en idyllisch de daar getoonde landbouwdieren erbij lopen. Oude Engelse varkensrassen bij Jimmy’s Farm (een spin off van Jamie Oliver), op het erf scharrelende geiten bij Rick Stein in Griekenland of vrije uitloop kiep bij Alain Caron terwijl hij op een vouwtafel in een groene wei staat te koken. Prachtig. In mijn sociale omgeving merk ik dat het beklijft. ‘Zo zou het moeten! Beetje minder vlees, maar dan wel op deze manier.’ Vraag is dan, hoe realistisch is dat scenario?
Laten we eens gaan rekenen. Hoeveel kip eten we op dit moment in Nederland? Welnu, dat is zo’n 23 kilo ‘karkasgewicht’ per jaar wat weer terugrekent naar 18,5 kip. En eieren? Elke Nederland eet nu gemiddeld 200 eieren per jaar. Een legkip (Let op, dat is een ander dier dan die voor vlees worden gemest) legt 305 eieren per jaar gemiddeld. Dus voor vlees hebben we in Nederland 320 miljoen kippen nodig, en voor de eieren nog eens 11,3 miljoen. Let op, we exporteren dan helemaal niets meer!
‘Een beetje minder’, wat is dat? Laten we eens uitgaan van een halvering van onze consumptie. Dat lijkt me een vrij ambitieus doel. 160 miljoen vleeskippen en 5,6 miljoen legkippen. Wil je die in natuurlijke omstandigheden houden, waarbij de natuur zelf het kan dragen (en niet binnen een maand verandert in een stofbad), dan heb je een minimum gebied nodig van 1,65 miljard vierkante meter. Minimum, eigenlijk meer om de natuur enigszins de kans op recuperatie te geven.
Ter vergelijk, de Veluwe is 1 miljard vierkante meter groot.
Varkens dan. Die moeten daar nog bij. Elke Hollander eet één varken jaarlijks. Dat is dus 17,2 miljoen varkens. Halvering als doel? Okay, dan zijn het er 8,6 miljoen. Dat aantal laten scharrelen vraagt 1,7 miljard vierkante meter natuur. Minimum. Hoogstwaarschijnlijk meer.
De Veluwe is al niet meer beschikbaar. Daar lopen kippen.
Dus wanneer we onze eigen consumptie halveren én we stoppen integraal met exporteren, hebben we alleen voor onze eigen kip-, eier- en varkensbehoefte op de methode ‘Jimmy’s Farm’ meer dan drie complete Veluwes nodig. En die zijn we dan dus kwijt als natuurgebied. Geiten, schapen en runderen laat ik maar even buiten beschouwing omdat die (deels) op gras worden gehouden.
Veel anti-veeteelt lobbyisten wijzen op de risico’s van zoönosen (ziektes die van dier op mens overgebracht kunnen worden) uit de intensieve veeteelt. Maar het risico op besmetting is bij vrij rondlopen van vee nog vele malen groter. Tenzij je natuurlijk helemaal geen vee meer wilt en daarmee een veganistische wereld predikt. Duurzaam is het niet, een heldere boodschap wel.
Ik wil met dit relaas aangeven dat de discussie in Nederland alleen romantisch gevoerd wordt, zonder enig inzicht in de werkelijke cijfers. Elke krant en alle media papegaaien elkaar na rond deze thema’s en dat helpt ons niet verder. Ja, ik ben een Delftse fietsenmaker en daarom gesteld op wat rekenwerk en feitenkennis. Wetenschap is voortschrijdend inzicht, maar dan moet je wel beginnen met inzicht. En niet met YinYang-Fingerspitzen-onderbuikgevoelens. Vanuit dat inzicht is discussie zinvol omdat dan direct de consequenties van elk voorstel duidelijk worden.
We zijn op deze aardkloot nu eenmaal met 7.700 miljoen mensen. Zelfs wanneer we ons consumptiepatroon massaal zouden aanpassen naar het minimum (we hebben vee nodig voor stront anders krijgen we het niet rond in akkerbouw), is ‘alle beesten spelen buiten’ geen goed idee. Het zou nagenoeg alle natuur vergen.