19

FlashVoedselbossen, heet en wiskundig

Voedselbossen werden de laatste jaren 'hot'. De claims en discussies daarover bouwden zich op. Ze zouden net zoveel voedsel kunnen produceren als gangbare landbouw, maar daar moet je toch echt aan twijfelen constateerde een discussie op Foodlog alweer een tijdje geleden. Wel houden ze de aarde in een koeler en biovdiverser evenwicht. Inmiddels zijn voedselbossen beleid geworden. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vindt dat er meer moeten komen. Dat is goed voor de natuur en het klimaat en helpt 'Parijs' te realiseren. Of het klimaat er ook echt beter van wordt? Niet als er elders meer voedsel moet worden verbouwd waarvoor juist bos gekapt moet worden. Op Facebook woedde een discussie of er geld mee te verdienen valt. Op Foodlog rekende Wouter van Teeffelen al eens voor dat geld verdienen met een voedselbos bepaald een uitdaging is.

Op twitter leefde de discussie weer op of er wel meer opbrengst is dan uit een moestuintje. Do - behalve financieel, ook ecologisch - the math, heet het.

Hoe het ook zij, voedselbossen staan inmiddels internationaal beleidsmatig op de kaart. De Nederlandse leider van het voedselbosseneetsysteem is Wouter van Eck, voormalig campagneleider van Milieudefensie.

YouTube - 'Food Forest's Future Role; Feeding the World!?' - Wouter van Eck, 13 aug 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
Jos Hugense
Jos Hugense levensmiddelenproductie
  • #18
  • 16 aug '21
  • 9:18

Je hebt gelijk Frank Eric, ik had er even “in Frankrijk” bij moeten zetten. Elders zijn de temperaturen ook dit jaar verontrustend hoog.

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #17
  • 16 aug '21
  • 7:47

#16 Jos, "Na de afgelopen drie jaar klaag ik in Frankrijk nooit meer over slecht weer. Integendeel, wij worden vrolijk van regen…. 2021 is gelukkig weer een normaal jaar voor wat het weer betreft"
Ja, ja: NOAA: july 2021 was earths hottest month on record en deze wordt nog bevestigd: 47,4°C in Montoro.

Jos Hugense
Jos Hugense levensmiddelenproductie
  • #16
  • 16 aug '21
  • 1:01

Ellen-Maureen #13. Ik denk dat de toenemende droogte en hitte een bedreiging vormen voor alle gewassen, éénjarig of meerjarig. Na de afgelopen drie jaar klaag ik in Frankrijk nooit meer over slecht weer. Integendeel, wij worden vrolijk van regen…. 2021 is gelukkig weer een normaal jaar voor wat het weer betreft, maar je hebt gelijk, je houdt je hart vast voor de toekomst.

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #15
  • 15 aug '21
  • 23:31

#13 ellen, silphie? Weer wat geleerd, wordt als cultuur gebruikt, staat in Nederland bekend als de zonnekroon (Silphium Perfoliatum), een meerjarige 'zonnebloem, die zo'n beetje nu begint te bloeien, en zo'n 2 m hoog wordt. Kenmerk: eerst bloeit één bloem, daarna twee, dan vier, dan acht, tot wel 64 mogelijk, op één stengel. Mooie plant, machtig groot. Ik heb 'm in de tuin als sierplant, zwak punt, heeft veel water nodig. Gaat deze zomer goed, anders veel water geven.
#14 Carolien, ik denk dat we inderdaad verder kunnen kijken dan de paar gewassen, die nu de toon uitmaken, en ook op zoek kunnen naar andere manieren van telen ed (en dat niet 'voor de leuk). De WUR zal daar ongetwijfeld ook naar kijken.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.