Maaltijdboxen moeten voedselverspilling voorkomen. Doen ze dat ook echt? Universitair hoofddocent van de Universiteit van Illinois Brenna Ellison verdiepte zich in de duurzaamheid van maaltijdboxen en concludeert: ja, dat doen ze echt.

Vooral voor producten die je niet regelmatig nodig hebt of die alleen in grote hoeveelheden verkrijgbaar zijn, zijn maaltijdboxen een uitkomst. De box levert een precies afgewogen hoeveelheid voor een compleet gerecht.

Hoe zit het dan met de verspilling achter de schermen, bij de boxmakers zelf? Omdat het vaak om kleinschalige bedrijven gaat, valt de hoeveelheid weggegooid eten mee. Samen met een verminderde uitstoot wegen de voordelen van maaltijdboxen zelfs op tegen het vele verpakkingsmateriaal van en in de boxen (en de bezwaren daartegen).

Maaltijdboxproducenten zien ook bederf, of (bijna) verlopen houdbaarheidsdata bij hun producten. Maar weggooien doen ze niet snel; liever geven de boxmakers de voedseloverschotten nog een tweede leven. Ze doneren aan voedselbanken of eigen werknemers en producten die écht niet meer eetbaar zijn, laten ze composteren.

Ook voor de consument zijn er, naast maaltijdboxen, nog tientallen alternatieven die voedselverspilling tegengaan, zoals antiverspillingsplatform Too Good To Go.

Online- en bulkaankopen zijn sinds de coronacrisis populair, omdat je thuis kunt blijven en je aantal contacten beperkt. Maar ook batch koken en maaltijdplanning zijn duurzame corona-effecten die verspilling binnen de perken houden.
Do meal kits reduce food waste? USDA explores potential amid rise in plant-based convenience foods
  • Deel
Druk af