Het einde van de kantoorlunch
Het leven mag dan zijn normale loop hervatten in de Verenigde Staten, de lunchpauze wordt nooit meer de oude (Fast Company, 2.3). Hip Amerika was gewend aan de kantoorkeuken als een 'dorpspomp' met snacks, koelkasten en magnetrons. Een goed uitgeruste keuken telde als een aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde. Door thuiswerken en sluiting van de horeca - dus ook van die al dan niet vegan eettentjes waar Amerikanen terecht konden voor een gezonde hap - moest iedereen zich thuis zien te redden. En daar ging het mis. Want hoewel 43% van de werkende Amerikanen zich op het zelf klaarmaken van een gezonde lunch stortte, hield 14% dat na een maand alweer voor gezien, schrijft Mike Wystrac, de baas van Freshly, een bedrijf dat kant-en-klare versmaaltijden maakt.

Voor twee derde van de Amerikanen bleek gezonde voeding naar de achtergrond te verdwijnen in het dagelijks leven waar thuiswerken, thuisonderwijs en de hele dag op elkaars lip zitten om voorrang strijden. En dus werd voor de lunch naast gezond(er) eten ook gemak een prioriteit. Concreet betekent dat, ook als Amerikanen weer wel naar kantoor mogen, dat de hippe eetkeuken dood is. Geen grote doos meer waar iedereen een bagel uit kan pakken, maar individuele maaltijden en bestek voor eenmalig gebruik vanwege besmettingsgevaar dat ook in het leven met vaccins blijft bestaan. Ook duurzaamheid doet een stapje terug waar de gezondheid op het spel staat.

Anderhalf miljoen coronawezen
Volgens een nieuw onderzoek dat verscheen in The Lancet, zijn naar schatting tijdens de eerste 14 maanden van de coronapandemie 1,5 miljoen kinderen wereldwijd een of beide ouders, grootouder of verzorger kwijtgeraakt. Met name in Peru (bijna 99.000 kinderen), Zuid-Afrika (95.000), Mexico (141.000), Brazilië (130.000) en de Verenigde Staten (114.000) zijn de aantallen coronawezen hoog. Maar ook Engeland en Wales tellen 8.400 coronawezen.

Volgens dr. Seth Flaxman, een van de hoofdauteurs van de Lancet-studie, is "de verborgen pandemie van weeskinderen een wereldwijde noodsituatie. We kunnen het ons niet veroorloven om tot morgen te wachten met handelen. De uit de hand gelopen Covid-19 epidemieën veranderen het leven van de kinderen die achterblijven abrupt en voorgoed."

3. Het 'nieuwe gezond'

Toelichting ›

4. Overig

Dit artikel afdrukken