Vier op de tien Nederlanders zijn minder vlees gaan eten, blijkt uit onderzoek van Motivaction in opdracht van het Voedingscentrum. Belangrijkste redenen zijn milieu (37%), dierenwelzijn (34%) en gezondheid (27%). Meer dan de helft is bereid vaker vlees te laten staan als iemand anders in het huishouden dit wil.

Een representatieve steekproef onder 1.038 Nederlanders van 18 tot 80 jaar vulde de vragenlijst van Motivaction in. Zeven op de 10 respondenten geven aan maximaal 5 dagen per week vlees te eten en 3 doen dit hooguit drie keer per week. Onder vleeseters is kip het meest populair; 76% eet dit minstens een keer per week.

In plaats van vlees eten Nederlanders kant-en-klare vleesvervangers (52%), eieren (51%), peulvruchten (45%) en noten (28%).

Dit betekent niet dat de totale vleesconsumptie daalde: de laatste jaren is er juist sprake van een stijging. We zijn vooral meer vlees van pluimvee gaan eten; varkensvlees laat een kleinere stijging zien. Juist in de horeca kiezen we vaak voor vlees.

Vooral mannen eten veel vlees: gemiddeld ruim 800 gram per week. Volgens het Voedingscentrum is er binnen de Schijf van Vijf maximaal ruimte voor 500 gram per week waarvan maximaal 300 gram rood vlees. Redenen hiervoor zijn de gezondheid en het milieu, aldus het Voedingscentrum.

De gezaghebbende EAT Lancet Commissie komt met een nog veel strengere aanbeveling. In deze aanbeveling gaat het om nog eens 10 kilo minder consumptie dan in de Schijf van Vijf. Zo'n 43 gram vlees per dag is het devies.
VC - Nederlanders eten minder vlees voor milieu en dierenwelzijn | Voedingscentrum
  • Deel
Druk af