De omzetverlies voor zowel boeren als horeca ondernemers is enorm door wateroverlast van afgelopen week. Geen gevolg van de coronacrisis, wel een grote impact op de voedselketen: overstromingen in gebieden in Noord-Brabant en Limburg rondom de Maas laten land en pand achter met grote schade.

Gewassen
De akkers rondom de Maas en omliggende rivieren staan nog altijd blank. Sommige boeren zagen de bui al hangen: de avond voor het vollopen van de uiterwaarden maaiden zij hun grasland en verhakselden zij hun graan. Zo leverden die mislukte oogsten toch nog íets op. Pas komend weekend kunnen we inschatten wat de uiteindelijke schade zal zijn van de watersnood, naar verwachting van Gewastourteler Geert Jillissen (Boerenbusiness, zie 1.2).

Horeca
In de horeca heeft het water schade aangericht aan horecapanden en voorraden verwoest. Het verlies van omzet van de bedrijven heeft een tweezijdige oorzaak: enerzijds moeten ondernemers hun zaken heropbouwen, anderzijds duurt het wéér langer voor zij gasten kunnen ontvangen na de lange sluitingsperioden als gevolg van de lockdowns.

Horeca-ondernemers die wateroverlast hebben ondervonden, mogen financiële steun vragen in de vorm van de huidige coronamaatregelingen voor de horeca. De specifieke regelingen waar ondernemers een beroep op kunnen doen zijn de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) en de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Demissionair premier Mark Rutte benadrukt dat de oorzaak van het omzetverlies niet relevant is bij het wel of niet toekennen van die steunmaatregelingen.

Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) noemt de steun niet genoeg. De financiële steun was voor alleen de gevolgen van de coronacrisis al niet voldoende; ook de kosten van deze ramp worden niet volledig gedekt (MissetHoreca, zie 1.1).
Dit artikel afdrukken