Voor 2032 moet de groenten- en fruitconsumptie en de inname van vezels omhoog met respectievelijk 30% en 50%. De inname van verzadigd vet, zout en suiker moet juist omlaag met 25%. Kinderen moeten voedselbewust worden en weten hoe ze moeten koken. Ouders en scholen moeten (financieel) ondersteund worden om dat hun kinderen aan te leren. Mensen met een ongezond voedingspatroon of laag inkomen moeten groenten en fruit op doktersvoorschrift krijgen. Daarnaast moet meer funding naar praktische innovatie in het Engelse voedselsysteem, in plaats van naar onderzoek.
Ook de vleesconsumptie moet tegen 2032 met 30% omlaag, stelt het rapport. De hoeveelheid vlees die Britten nu eten, is niet duurzaam. Dat blijkt volgens de experts uit het feit dat 85% van de landbouwgrond wordt ingenomen door vee, maar dat al die hectaren slechts 32% van de calorie-inname leveren. De andere 68% wordt geleverd door gewassen die slechts 15% van het grondbeslag eisen. Het vergroten van het aandeel voor gewasgrond is naast voedselsysteem-efficiënt ook nog eens meer CO2-efficiënt.
Het argument zegt met zoveel woorden dat gewassen met een groot aandeel suikers vergroot moet worden, ter vervanging van dierlijke calorieën. Op de teelt van zulke gewassen moeten vervolgens belastingen worden geheven om de consumptie daarvan te beperken.
De National Food Strategy is het eerste voorstel dat de verantwoordelijkheid voor een gezondere keuze legt bij de overheid, in plaats van bij de consument zelf. Sommige belanghebbenden, zoals de Food & Drink Federation (FDF), zijn bang dat prijzen door de suiker- en zouttaks de lucht in schieten. Juist mensen met een beperkte beurs zouden daardoor benadeeld worden. Volgens de bedenker van het plan zijn de heffingen niet bedoeld om prijzen te verhogen, maar zullen de taksen producenten aansporen hun producten te herformuleren om de taks te omzeilen.
Binnen zes maanden reageert de Engelse regering welke aanpassingen de prioriteit krijgen.
In Nederland hebben we het Nationaal Preventieakkoord. Een nationale voedselstrategie zou ook bij ons zeer welkom zijn, twittert Jaap Seidell. Zo moeilijk hoeft dat niet te zijn:
Het VK heeft een voedselstrategie.
— jacob seidell (@jaapseidell) July 15, 2021
Nu Nederland nog!
Grotendeels van de Britten over te nemen lijkt mij.
The National Food Strategy - The Plan https://t.co/ErkVurvZuj
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
‘Mensen met een ongezond voedingspatroon of laag inkomen moeten groenten en fruit op doktersvoorschrift krijgen.’
Veel mensen zijn trouwens niet zo fruitig en velen gruwen van groenten. Vitaminen-/mineralenpillen krijg je al lang niet meer op doktersvoorschrift. Laat staan een kam bananen.
‘If people let the government decide what foods they eat and what medicines they take, their bodies will soon be in as sorry a state as are the souls of those who live under tyranny.’
— Thomas Jefferson —
#1 Theo, die goeie ouwe tijd van destijds onder Jefferson? Zou je voor 'government' nu andere dingen kunnen invullen? Zoals 'big money', 'the companies' ed?
En dan nog iets: levensmiddelen van dierlijke oorsprong (vlees, zuivel, eieren) eten we niet voor de calorieën, maar vanwege de hoogwaardige eiwitten (en omdat we ze lekker vinden). Waarmee ik niet wil zeggen dat het niet een tandje minder mag met onze vleesconsumptie ;-)
#3.
Mensen worden vanaf de geboorte geprogrammeerd dat ze vlees nodig hebben, wat tegenwoordig wetenschappelijk bewezen is niet waar te zijn. Bovendien is het 'lekker' vinden van vlees doorgaans slechts mogelijk door er tijdens het bereidingsproces een berg kruiden en specerijen aan toe te voegen. Het is ook een mythe "Dat de evolutie heeft bepaald dat we zonder dieren niet gezond kunnen leven en dat ontkennen ervan een brevet van onvermogen heerst" (deze kromtaal is van Arnold van Woerkom).
'Hoogwaardige' eiwitten (aminozuren) komen niet alleen voor in de in stukken gesneden delen van gedode dieren, de menstruatieproducten van gevogelte en de lactatie van zoogdieren. Het verslinden van lijken van dieren die vaak al een hele tijd dood zijn, consumeren van embryo's van pluimvee en het drinken van de lactaat productie van moederdieren die eigenlijk voor baby's bestemd is, hoeven carnivoren en omnivoren daarom niet per se te doen.
De menselijke en dierlijk organismen kunnen wel de afzonderlijk aminozuren aanmaken en zodoende eiwitten vormen, maar alleen planten en enkele micro-organismen zijn in staat de aminozuren op te bouwen. De mensheid komt aan deze aminozuren, indien hij ofwel direct de plant eet en hun eiwitten door zijn spijsvertering in afzonderlijke aminozuren splitst of indirect, indien hij dieren eet die planten gegeten hebben. Of indien hij dieren eet, die dieren gegeten hebben, die planten gegeten hebben.
Planten (peulvruchten, granen, groenten, fruit, noten, zaden, kruiden, specerijen) en paddenstoelen leveren alle aminozuren in de juiste verhoudingen en zijn daarmee een uitstekende vervanging van vlees, eieren en zuivel. Je hebt dus sowieso geen dierlijk eiwit nodig om gezond te leven, maar zolang er op Foodlog nog reacties verschijnen als "Tevens zitten er in dierlijke producten mineralen (???) die mensen niet uit planten kunnen halen maar de dieren wel", is en blijf alles wat het tegendeel beweert 'parels voor de zwijnen'. (Sociale dieren die we menen te moeten opsluiten in stallen zonder frisse lucht, daglicht en bewegingsruimte, om aan onze 'hoogwaardige' eiwitten te komen.)
Ten slotte erger ook ik me aan het automatisme waarmee, ook op Foodlog, een vegetarische of veganistische eet- en leefwijze wordt gelijkgeschakeld met het consumeren van vleesvervangers (vleesopvolgers). Het is net als bij het voeden van planten (bemesten): gebruik gewoon een variatie aan organische en minerale componenten uit je omgeving en maak je niet druk om de verhouding tussen de verschillende voedingsstoffen, want de natuur doet alle berekeningen voor je!
#1 Goed punt Theo. Thomas Jefferson toch...??