De aardbeien werden in Duitsland door het gecertificeerd laboratorium Prüfinstitut Chemische Analytik GmbH (Pica) in
Berlijn onderzocht op de aanwezigheid van (residuen van) 765 bestrijdingsmiddelen, inclusief enkele biociden en metabolieten.
PAN trof 13 verschillende bestrijdingsmiddelen aan, gemiddeld 3,5 verschillende residuen per monster. De aardbeien bij AH en Lidl bevatten gemiddeld de meeste verschillende stoffen.
De vaakst aangetroffen stoffen waren schimmel- en insectenbestrijdingsmiddelen. PAN benadrukt dat vooralsnog onbekend is wat de uitwerking van een cocktail aan gifsoorten is. Van de aangetroffen middelen afzonderlijk is bekend dat zij effecten hebben op de voortplanting en ontwikkeling, (mogelijk) kankerverwekkend of (mogelijk) hormoonverstorend zijn. Bovendien overschrijden alle onderzochte aardbeien "tot meer dan 100 maal de Europese norm voor verpakte baby- en peutervoeding," schrijft PAN.
Geen verschil met of zonder PlanetProof
Maarten Visschers van PAN Nederland zet in het persbericht vraagtekens bij de manier waarop supermarkten in Nederland hun producten verduurzamen. "Aldi en Jumbo verkopen bijvoorbeeld aardbeien onder de claim ‘PlanetProof’. Echter, uit de steekproef van PAN Nederland blijkt dat, wat betreft gehalten en aantallen residuen van bestrijdingsmiddelen, geen statistisch verschil is te zien tussen aardbeien met het keurmerk PlanetProof en aardbeien zonder dit keurmerk."
De organisatie adviseert consumenten met klem aardbeien te kopen die zonder synthetische bestrijdingsmiddelen zijn geteeld. Vooral zwangere vrouwen en gezinnen met jonge kinderen raden ze de verkeerde aardbeien af.
Gifcocktails
Over de zogeheten gifcocktails op aardbeien en hun betekenis schreven en discussieerden we al vaker uitgebreid op Foodlog. Het risico van het gif kan volgens aan de gewasbeschermingsmiddelenindustrie verbonden onderzoekers berekend worden als een negatieve gezondheidsimpact die even groot als het drinken van 1 glas wijn per 7 jaar.
Uitgebreide en informatieve discussies volgden op de artikelen Trouw jaagt aardbeienliefhebbers schrik aan met NVWA-cijfers en Ctgb: weinig aanwijzingen dat meervoudig bespoten aardbeien giftiger zijn.
Opinie Jolanda Wijsmuller, Bayer: PAN NL wekt onnodig de indruk dat Nederlandse aardbeien onveilig zijn. https://t.co/pvNeBoDrlv
— Jan Bongers (@Jan__Bongers) July 23, 2021
#25 Deel van de lobby tegen EDC’s.
Men speelt prachtig en goed in op het gemoed om gevaren uit te vergroten. Het feit dat er veiligheidsnormen zijn en weinig risico vergeet men even erbij te vermelden.
Aan de andere zijde kan men bio ook afkraken, natuurlijke stoffen zijn immers niet minder schadelijk dan de synthetische variant maar dat past niet in het narratief.
Gelukkig zijn we allemaal vrij in onze keuze, eet smakelijk (we worden altijd nog ouder dus zal er ook wel eea goed gaan)
Frank, dat betekent dat betaalbaar vers niet meer kan. Toch is dat het beste wat je kunt eten, zegt de dokter voedingsdeskundigen na.
Moeten we het geloven? Is het geloofwaardig? Moeten we het accepteren of kunnen we er iets aan doen?
Heb je het UNEP-rapport van begin dit jaar gelezen? Hier kun je het vinden: Making peace with nature.
Hier word ik even niet goed van; Hormoonverstoorders in je voedsel , gids van PAN.
René #23, 'Wat als mensen hetzelfde zouden reageren als bijen.....', laten we ervan uit gaan dat dat ook zo is.
We zien ongewenste effecten toch ook bij gebruik van meerdere medicijnen tegelijk, waar afzonderlijke inname geen probleem is.
Bericht in De Boerderij van 4 augustus:
"Het opgetelde effect op bijen van verschillende op elkaar inwerkende gewasbeschermingsmiddelen is groter dan tot nu toe aangenomen.
Dat stellen Britse en Franse wetenschappers in het wetenschappelijk tijdschrift Nature. Volgens de onderzoekers is wel gekeken naar de afzonderlijke effecten van chemische gewasbeschermingsmiddelen, parasieten en andere natuurlijke invloeden op bijen, maar is tot nu toe niet goed in kaart gebracht hoe die verschillende factoren op elkaar inwerken. De onderzoekers bekeken de gegevens van 90 studies waarbij het effect van 356 factoren op bijen in ogenschouw werden genomen. Het gaat daarbij om gewasbeschermingsmiddelen, parasieten en andere natuurlijke stressoren.
De onderzoekers komen tot de conclusie dat het effect op de bijensterfte groter is door de combinatie van verschillende factoren dan wanneer de afzonderlijke effecten van die factoren bij elkaar zouden worden geteld.
Toen de onderzoekers de analyse uitsplitsten naar type stressor, zagen ze sterke aanwijzingen dat de op elkaar inwerkende landbouwchemicaliën de bijensterfte extra beïnvloeden. Invloeden waar bijen in de natuur mee zijn geëvolueerd (zoals parasieten of ondervoeding) blijken geen extra effect te hebben, als die met elkaar worden gecombineerd."
Wat als mensen hetzelfde zouden reageren als bijen.....