3
Fotocredits: 'Parmezaanse kaas', Pixabay

FlashParmigiano Reggiano en Grana Padano samen tegen Nutri-Score

De wereldberoemde Italiaanse kazen Parmigiano Reggiano en Grana Padano hebben een gemeenschappelijke vijand gevonden in de Nutri-Score. De consortia - de verenigde producenten - van beide kazen willen voorkomen dat hun iconische producten straks met een ‘misleidende en bedrieglijke’ Nutri-Score C gelabeld worden. En dus roepen de consortia alle Italiaanse streekproducten op zich achter de Nutrinform, het Italiaanse voedselkeuzelogo, te scharen. Dat logo heeft ook de voorkeur van de levensmiddelenindustrie die flink wat suikers verwerkt.

ESM - Grana Padano, Parmigiano Reggiano Oppose Nutri-Score Labelling | ESM Magazine, 16 jul 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Jur Schuurman
Jur Schuurman Agrarische ontwikkelingssamenwerking
  • #1
  • 17 jul '21
  • 11:46

Tja, ik weet de exacte kaas-criteria van Nutri-Score niet, maar zowel Grana Padano als parmezaanse kaas heeft een vetgehalte van 30%. Dat is toch zéker geen A.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #2
  • 19 jul '21
  • 23:10

Ik geef de voorkeur aan die lang-gerijpte Italiaanse kazen die veel minder zout bevatten dan onze Zaanlander oude kaas, meer eiwitten, minder vet en eetbare korst. Maar in de nutri-score komt dit kleine verschil niet tot uiting.

Parmigiano Reggiano: 28 vet, 33 eiwit, 1,6 zout (Nutri-score D, Nova 3)
Gouda oud: 35 vet, 27 eiwit, 2,4 zout (Nutri-score D, Nova 4 vanwege E251, E160b, E235 in de korst).

Jam als broodbeleg beter dan kaas?
Een beter broodbeleg dan kaas is confiture met 58% suiker (nutri-score C), een energie-bom zonder bouwstoffen voor het lichaam.

Erik van Dam
Erik van Dam Humane gezondheid
  • #3
  • 19 jul '21
  • 23:16

Ik kan mij niet voorstellen dat in die sector niet gesjoemeld wordt. Niet omdat het Italianen zijn maar puur vanwege het geld wat daarin omgaat.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.