Tot nu toe werd aangenomen dat mensen ongezond snacken door een gebrek aan zelfbeheersing, of omdat ongezond eten gewoon lekkerder is. Onderzoekers van Duke University ontdekten in een nieuwe studie dat het net iets anders zit.

Smaak is het probleem.

Smaak krijgt simpelweg voorrang in de hersenen; aan je gezondheid denk je pas 'veel' later.

Op een nuchtere maag beoordeelden 79 jongvolwassenen voor het onderzoek snacks op smaak, gezondheid en aantrekkingskracht. De onderzoekers keken hoe lang de keuze tussen verschillende voedselkeuzes in beslag nam.

De verwerking van smaakaspecten van de voorgeschotelde tussendoortjes duurde ongeveer 400 milliseconden. Informatie over gezondheid deed er 2 keer zo lang over om in het keuzeproces meegenomen te worden: 800 milliseconden. Het tijdsverschil lijkt verwaarloosbaar, maar is volgens de onderzoekers groot genoeg om eerder de ongezonde eetkeuze te maken.

De uitkomsten van het onderzoek zouden kunnen verklaren waarom dieetpogingen gedoemd zijn te mislukken. Genot gaat voor gezondheid, aldus de auteurs.

Helemaal verloren in de strijd tegen ongezond eten ben je niet, denken de onderzoekers niettemin. Een korte reclameboodschap over gezond eten vóór het experiment liet de deelnemers gezonder kiezen dan degenen die de reclame niet onder ogen kregen. Ook een langere bedenktijd liet de deelnemers vaker voor het gezondere tussendoortje kiezen.
  • Deel
Druk af