Greenpeace kondigt vandaag aan dat de gezamenlijke natuur- en milieuorganisaties uit het Convenant Duurzaamheid Biomassa stappen.

Biomassa ligt de afgelopen jaren in Nederland onder vuur sinds bekend werd dat bossen worden gekapt voor de productie van 'duurzame energie'. Dat is het gevolg van het gemak waarmee bestaande energieproductiestromen kunnen worden omgebogen naar stook met resthout en andere rest-biomassa (waaronder bijvoorbeeld ook dode huisdieren). Als dat echter niet voldoende voorradig is, maar de (soms voormalige kolen-)centrales wel vraag naar energie hebben is de verleiding groot er speciaal bos voor te kappen. Dat gebeurt onder meer in Estland.

In Nederland worden zogeheten houtpellets gebruikt voor de bijstook in Nederlandse energiecentrales die, schrijft Greenpeace, 'niet allemaal' geproduceerd volgens de Nederlandse criteria voor duurzame biomassa. Dat constateert SOMO op basis van een onderzoek naar de productie van houtpellets in Estland. "De duurzaamheidscriteria blijken niet meer dan een papieren tijger te zijn en werken in de praktijk niet", concludeert Greenpeace.

Niet alleen Nederland, maar heel Europa haalt circa 60% van zijn officieel nog als 'duurzaam' gelabelde energie uit biomassa. Het verlaten van biomassa zal zwaar drukken op investeringen in duurzame energie en vooral de opslag daarvan. Biomassa levert energie op ieder gewenst moment. Zon en wind leveren energie die via onder meer waterstof en accu's moet worden opgeslagen om altijd beschikbaar te kunnen zijn.

  • Deel
Druk af