Nederlandse en Duitse consumenten letten bij de aankoop van pluimveeproducten op dierenwelzijn, maar willen ook dat boeren goed beloond worden. Zo'n 7 op de 10 consumenten zijn bereid meer te betalen voor kippenvlees en eieren als vleeskuikens en leghennen meer ruimte krijgen en boeren beter worden betaald.
Die conclusies trekt ABN AMRO Bank uit een onderzoek onder Nederlandse en Duitse consumenten. Duitsers zijn de belangrijkste consumenten van Nederlandse eieren en kippenvlees.
Supermarkten volgen de houding in de samenleving en kiezen voor een diervriendelijk aanbod. De consumptie van kip en eieren zal de komende jaren naar verwachting toenemen omdat kippen de meest duurzame dieren zijn om gezonde eiwitten te leveren.
ABN Amro ziet in de ontwikkelingen brood voor de Nederlandse pluimveehouderij op voorwaarde dat boeren weten hoe ze op de markt moeten inspelen en meer geld weten te vragen voor het duurdere product. Alleen al door het prijsopdrijvende schaarste-mechanisme van blijvende vraag bij een teruglopend aanbod.
Rabobank zei vorige week dat de prijzen voor kip op korte termijn hoe dan ook zullen stijgen. Dat is een gevolg van een afname van de productie bij een hogere vraag. Door uitbraken van vogelgriep, hoge voerprijzen en verschuiving naar concepten met lagere bezetting verwachten de economen van Rabobank dat de productie van kippenvlees dit jaar 2 tot 3% lager uitvalt dan vorig jaar. Omdat de economie weer aantrekt en mensen weer gaan reizen en met de auto op pad gaan, neemt echter de vraag naar dierlijk eiwit onderweg toe. In niet-corona tijden wordt 25% van de kip buitenshuis gegeten.
Nederland loopt voorop
Volgens ABN Amro bevindt de Nederlandse pluimveehouderij zich in de top als het gaat om de overgang naar diervriendelijke stallen. Inmiddels leeft 90 procent van de leghennen niet meer in hun bewegingsvrijheid sterk beperkende kooien. Het Europese gemiddelde ligt op 52 procent.
Het aandeel ‘biologische’ leghennen in Nederland groeit tot 10 procent van het totale aanbod; dat van ‘vrije uitloop’ hennen zal in 2025 naar een kwart stijgen, voorziet ABN AMRO.
De bank denkt dat het aandeel pluimveevlees met een Beter Leven-Keurmerk zal toenemen van 5 tot 10 procent in 2021 naar 60 tot 80 procent in 2025. Dat kan echter alleen als boeren voldoende ruimte hebben om een buitenuitloop te realiseren. Niettemin verwacht ABN Amro dat nieuwe stallen voor vleeskippen de Nederlandse productie met 15 tot 25 procent laten dalen. Door stikstofmaatregelen kan dat nog wat meer worden.
De bank maakt zich ondanks de vooruitgang op het gebied van dierenwelzijn, zorgen over de duurzaamheid van deze ontwikkelingen. “Het aantal dieren zal flink afnemen", zegt Pierre Berntsen, Directeur Agrarische Bedrijven van ABN AMRO. "Maar de grotere aandacht voor dierenwelzijn heeft óók een keerzijde. Meer beweging is goed voor het dier, maar minder goed voor het milieu. Dat komt omdat het een hoger voerverbruik en een hogere CO2-voetafadruk tot gevolg heeft. De sleutel voor verlaging van de CO2- uitstoot ligt mede in de gebruikte grondstoffen voor pluimveevoer." Volgens Berntsen kan de Nederlandse mengvoerindustrie de pijn verzachten door geen voer uit akkerbouw in de dieren te stoppen, maar zoveel mogelijk gebruik te maken van reststromen uit de keten voor humane voeding zodat de milieu-impact beperkt blijft. De consument moet zich echter realiseren dat welzijns- én reststroomkip duidelijk duurder wordt.
Wij zouden zelfs willen toevoegen dat reststromen op een goed moment op zijn zodat duurzame kip een productietop heeft waarover producenten niet heen kunnen gaan. De schaarste die daardoor aan kippenvlees en eieren ontstaat, kan een goede basis worden voor een hoge marktprijs.
Dit artikel afdrukken
Supermarkten volgen de houding in de samenleving en kiezen voor een diervriendelijk aanbod. De consumptie van kip en eieren zal de komende jaren naar verwachting toenemen omdat kippen de meest duurzame dieren zijn om gezonde eiwitten te leveren.
ABN Amro ziet in de ontwikkelingen brood voor de Nederlandse pluimveehouderij op voorwaarde dat boeren weten hoe ze op de markt moeten inspelen en meer geld weten te vragen voor het duurdere product. Alleen al door het prijsopdrijvende schaarste-mechanisme van blijvende vraag bij een teruglopend aanbod.
Rabobank zei vorige week dat de prijzen voor kip op korte termijn hoe dan ook zullen stijgen. Dat is een gevolg van een afname van de productie bij een hogere vraag. Door uitbraken van vogelgriep, hoge voerprijzen en verschuiving naar concepten met lagere bezetting verwachten de economen van Rabobank dat de productie van kippenvlees dit jaar 2 tot 3% lager uitvalt dan vorig jaar. Omdat de economie weer aantrekt en mensen weer gaan reizen en met de auto op pad gaan, neemt echter de vraag naar dierlijk eiwit onderweg toe. In niet-corona tijden wordt 25% van de kip buitenshuis gegeten.
Nederland loopt voorop
Volgens ABN Amro bevindt de Nederlandse pluimveehouderij zich in de top als het gaat om de overgang naar diervriendelijke stallen. Inmiddels leeft 90 procent van de leghennen niet meer in hun bewegingsvrijheid sterk beperkende kooien. Het Europese gemiddelde ligt op 52 procent.
Het aandeel ‘biologische’ leghennen in Nederland groeit tot 10 procent van het totale aanbod; dat van ‘vrije uitloop’ hennen zal in 2025 naar een kwart stijgen, voorziet ABN AMRO.
De bank denkt dat het aandeel pluimveevlees met een Beter Leven-Keurmerk zal toenemen van 5 tot 10 procent in 2021 naar 60 tot 80 procent in 2025. Dat kan echter alleen als boeren voldoende ruimte hebben om een buitenuitloop te realiseren. Niettemin verwacht ABN Amro dat nieuwe stallen voor vleeskippen de Nederlandse productie met 15 tot 25 procent laten dalen. Door stikstofmaatregelen kan dat nog wat meer worden.
Meer beweging is goed voor het dier, maar minder goed voor het milieuDuurzaamheidszorgen
De bank maakt zich ondanks de vooruitgang op het gebied van dierenwelzijn, zorgen over de duurzaamheid van deze ontwikkelingen. “Het aantal dieren zal flink afnemen", zegt Pierre Berntsen, Directeur Agrarische Bedrijven van ABN AMRO. "Maar de grotere aandacht voor dierenwelzijn heeft óók een keerzijde. Meer beweging is goed voor het dier, maar minder goed voor het milieu. Dat komt omdat het een hoger voerverbruik en een hogere CO2-voetafadruk tot gevolg heeft. De sleutel voor verlaging van de CO2- uitstoot ligt mede in de gebruikte grondstoffen voor pluimveevoer." Volgens Berntsen kan de Nederlandse mengvoerindustrie de pijn verzachten door geen voer uit akkerbouw in de dieren te stoppen, maar zoveel mogelijk gebruik te maken van reststromen uit de keten voor humane voeding zodat de milieu-impact beperkt blijft. De consument moet zich echter realiseren dat welzijns- én reststroomkip duidelijk duurder wordt.
Wij zouden zelfs willen toevoegen dat reststromen op een goed moment op zijn zodat duurzame kip een productietop heeft waarover producenten niet heen kunnen gaan. De schaarste die daardoor aan kippenvlees en eieren ontstaat, kan een goede basis worden voor een hoge marktprijs.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
De rest stromen zijn nu al op, alles gaat nu al naar meestal de varkens.
Die eten al jaar en dag ca 60% van hun rantsoen uit reststromen, alleen verkoopt de sector dit feit bar slecht.
Co2 uitstoot is verder geen issue, gewoon zonnepanelen leggen, hebben de meeste overigens al en je bent Co2 neutraal, dit is althans de methode die de concepten toepassen die roepen, wij zijn 't beste jongetje van de klas, gewoon compenseren dus, marketing in optima forma.
Uitstekend idee, combinatie zonnepanelen-kippen! Leghokken onder de panelen, grasstroken voor scharrelen ertussenin, bescherming tegen regen, teveel zon en roofvogels... Waarom staan die er nog niet?
Over twintig jaar kunnen we ons niet meer voorstellen dat er nog ergens in de wereld een plat vlak is waarop geen zonnecel zit.
Ik denk dat we een van de weinige bladen zijn die de zorgen van Pierre Berntsen zo direct verwoord hebben. En toch is het aantal reacties gering.
Ik luisterde afgelopen donderdag naar een presentatie van HAS-studenten die hebben uitgezocht welk volume reststromen Nederland produceert en hoeveel dieren (het ging om varkens) we daarom zouden moeten produceren. Uiterst boeiend en ik hoop het begin van een voortgezette rationele discussie over dierenwelzijn én duurzaamheid als een politieke in plaats van een alleen wetenschappelijke discussie.
#4 "Hoeveel varkens we zouden moeten produceren". Het zijn geen senseopads... (of noem een willekeurig ander product) :o
Zinniger: Bedoel je met politieke discussie (ook) de ethische kant:"wat vinden we acceptabel"?