Foodmaker heeft al 14 restaurants, onder meer in Parijs en vanaf vandaag in het Erasmusziekenhuis in Rotterdam. Dankzij de financiële kracht van Delhaize kan Foodmaker de restaurantformule versneld uitrollen.
'60 potentiële locaties'
"De vraag naar gezonde voeding en maaltijden is aan het stijgen," zegt Foodmaker-CEO Lieven Vanlommel. "Daar willen we op inspelen, maar onze financiële ruimte daarvoor was beperkt." Het opstarten van een nieuwe vestiging kost al gauw €300.000 tot €400.000 per vestiging, geld dat Foodmaker niet op de plank heeft liggen. Delhaize heeft die financiële slagkracht wel, maar mist juist weer de uitbreidingsmogelijkheden in een (verzadigde) supermarktmarkt. "Na een analyse kwamen we op minstens zestig potentiële locaties. [..] Vanaf volgend jaar openen we minstens vijf restaurants per jaar, en dan gaan we kijken we hoe snel we kunnen gaan. Hoe meer, hoe liever," aldus Vanlommel in De Tijd.
Delhaize scout de locaties, neemt de opstartkosten voor zijn rekening en stelt de zelfstandige restaurantuitbaters aan. Foodmaker levert de recepten, de gerechten (vanuit een centraal 'kookatelier') en de marketing, inrichting en ondersteuning van de restaurants. "We evolueren van een operationeel model naar een servicemodel.”
Bedrijfscatering
Volgens Vanlommel kun je de consument niet alleen in restaurants helpen met gezonde voeding, maar ligt daar ook een rol voor bedrijven. "Je helpt je mensen niet door ze frieten aan te bieden, wel met gezonde voeding.” Dus mikt hij ook op bedrijfsrestaurants en gaat hij de strijd aan met bedrijfscateraars als Sodexo en Compass. "Dat is een enorme opportuniteit, omdat de markt van de bedrijfscatering verandert," zegt Vanlommel in RetailDetail. In Nederland sloot hij daarom begin dit jaar een deal met cateraar Appèl. Er komen zeker 30 Foodmaker bedrijfsrestaurants, de eerste in het Erasmusziekenhuis in Rotterdam opende vandaag. Dat is meteen "ons grootste ooit", zegt Vanlommel niet zonder trots.
Ook het kleine laat Foodmaker niet liggen: er ligt een concept voor volledig onbemande shops in bedrijven. De eerste vestiging daarvan moet dit jaar in Antwerpen van start gaan, in de RetailHub van het vakblad voor de detailhandel RetailDetail.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dat gedoe toch steeds met die restaurants door die supermarktketens. Kijken hoe lang ze het nu volhouden. Zie Albert's Corner.