Het eco-label werd ontwikkeld door de universiteit van Oxford en milieu-adviesbureau Mondra. Het label lijkt op het 5-kleurige voedselkeuzelogo Nutri-Score, maar dan met 8 labelopties, met letterscores A+ tot en met G en kleurcodes van donkergroen tot en met hel rood. De score meet de milieu-impact aan de hand van 4 elementen: koolstof, waterverbruik, watervervuiling en verlies aan biodiversiteit. Koolstof weegt met 49% zwaar door in de eindscore, de andere drie factoren tellen ieder voor 17% mee.
Aan de pilot doen meer dan 100 producten van zo'n 15 merken mee. Uiteindelijk moet de pilot inzichten geven in hoe goed de rekenmethode achter het label werkt, maar ook in hoe de consument reageert op het label. Het onderzoek loopt synchroon aan een ander project dat gebruik maakt van een rekenmodel van Mondra dat gebaseerd is op een wetenschappelijk artikel uit 2018 van Joseph Poore en Thomas Nemecek dat een belangrijke rol speelde bij de bepaling van de milieu-impact van tal van voedselproducten.
De pilot en het parallel-lopende onderzoek samen moeten resulteren in één eco-score systeem voor uitrol in heel Europa in 2022.
Vanuit Frankrijk is al eerder een Eco-score met 5 lagen ontwikkeld. Onder meer Lidl (in Duitsland) en de Belgische supermarkt Colruyt hebben het logo al in hun winkels geïntroduceerd. Dat is opvallend, want Colruyt was eerder een van de deelnemers in het EIT Food programma.
Of de modellen in de toekomst houdbaar zullen zijn, zal nog blijken. De omstandigheden waaronder een aardappel of tomaat worden geteeld, zijn sterk verschillend zodat universele scores moeilijk toe te kennen zijn en nadere verfijning de toekomst lijkt.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
De betrokken onderzoekers vanuit Oxford geven aan dat ze niet betrokken zijn bij dit label en dat ze aan de Guardian om een aanpassing van het artikel hebben gevraagd:
LinkedIn.
#2 Ik kan het niet terugvinden in die linkedin post (en de link in de reacties), kijk ik er over heen?
"Of de modellen in de toekomst houdbaar zullen blijken, moet nog blijken. De omstandigheden waaronder een aardappel of tomaat worden geteeld, zijn sterk verschillend zodat universele scores moeilijk toe te kennen zijn en nadere verfijning de toekomst lijkt."
Dit is toch de kracht van het systeem? Dat de consument kan/gaat kiezen voor de beste score en dat dit een stimulans voor de fabrikant is om de omstandigheden tov de concurrent te verbeteren?
Koen Boone, ik zie het idd. Dank! Poore maakt duidelijk dat hij en Nemecek niet verantwoordelijk zijn voor wat EIT/Mondra van hun denkwerk hebben gemaakt.
Hoe contextspecifiek denk je dat deze 'Oxford'-methode zal zijn? Kan ze melk uit Nederland onderscheiden van bijv. Ierse op duurzaamheid? Daarvoor moet de methode iets vinden van de stikstofdenken die over N-W Europa hangt.
Dat stikstof denken lees veel gebruiken zorgt voor belasting door uitspoeling van het bodem en oppervlakte water dus weg 17%. Gelijk zorgt het ook voor minder biodiversiteit dus nog eens weg 17%.
Dick als de markt het aantrekkelijk maakt gaan de goedwillende boeren wel om er zijn via regeneratieve landbouw heel mooie resultaten te behalen een gevolg van....O nee mag ik niet meer zeggen.
Weet je nog de uitspraak van een bekende boeren voorman "Boeren hebben de oplossing".