De labels zijn onderdeel van een pilot-onderzoek dat start in september in het Verenigd Koninkrijk onder leiding van Foundation Earth. De organisatie vond het tijd voor een robuust, evidence-based en makkelijk te begrijpen systeem dat met een kleurcode en letter aangeeft hoe duurzaam een levensmiddel is. Foundation Earth is deels gefund door het Food Innovation Initiative EIT Food van de Europese Commissie en wordt gesteund door onder meer Nestlé, Marks & Spencer, Sainsbury's, Co-op en Costa Coffee.

Het eco-label werd ontwikkeld door de universiteit van Oxford en milieu-adviesbureau Mondra. Het label lijkt op het 5-kleurige voedselkeuzelogo Nutri-Score, maar dan met 8 labelopties, met letterscores A+ tot en met G en kleurcodes van donkergroen tot en met hel rood. De score meet de milieu-impact aan de hand van 4 elementen: koolstof, waterverbruik, watervervuiling en verlies aan biodiversiteit. Koolstof weegt met 49% zwaar door in de eindscore, de andere drie factoren tellen ieder voor 17% mee.

Aan de pilot doen meer dan 100 producten van zo'n 15 merken mee. Uiteindelijk moet de pilot inzichten geven in hoe goed de rekenmethode achter het label werkt, maar ook in hoe de consument reageert op het label. Het onderzoek loopt synchroon aan een ander project dat gebruik maakt van een rekenmodel van Mondra dat gebaseerd is op een wetenschappelijk artikel uit 2018 van Joseph Poore en Thomas Nemecek dat een belangrijke rol speelde bij de bepaling van de milieu-impact van tal van voedselproducten.

De pilot en het parallel-lopende onderzoek samen moeten resulteren in één eco-score systeem voor uitrol in heel Europa in 2022.

Vanuit Frankrijk is al eerder een Eco-score met 5 lagen ontwikkeld. Onder meer Lidl (in Duitsland) en de Belgische supermarkt Colruyt hebben het logo al in hun winkels geïntroduceerd. Dat is opvallend, want Colruyt was eerder een van de deelnemers in het EIT Food programma.

Of de modellen in de toekomst houdbaar zullen zijn, zal nog blijken. De omstandigheden waaronder een aardappel of tomaat worden geteeld, zijn sterk verschillend zodat universele scores moeilijk toe te kennen zijn en nadere verfijning de toekomst lijkt.
Dit artikel afdrukken