Opjagen, langdurig en hard slaan met de rechte kant van peddels op de kop en rug van varkens, veelvuldig gebruik van een prikker (stroomstoten van 5000 volt). Handelingen in strijd met de Wet dieren en de onderhavige Europese verordening inzake de bescherming van dieren bij het doden. Op de beelden is te zien dat slachthuismedewerkers de overtredingen bewust verbergen voor de NVWA. De nieuwe collega wordt gewezen op de toezichtcamera en geïnstrueerd rustiger aan te doen in het bijzijn van een NVWA-dierenarts. Allemaal om zo snel mogelijk te kunnen produceren, aldus slachthuismedewerker en dierenactivist ‘Robin. “Al tijdens mijn kennismaking werd gezegd dat het €100 per minuut kost als de slachtbaan stilligt”, zegt Robin tegen RTL Nieuws.

Robin maakte de beelden eind vorig jaar bij slachterij Gosschalk, een van de grotere slachthuizen van Nederland. Elke dag slachten medewerkers hier tot 5.000 varkens en 600 runderen. RTL Nieuws kwam als eerste met het nieuws naar buiten. Volgens Varkens in Nood gaat het niet om incidenten, maar om dagelijkse, structurele overtredingen.

Je ziet heel duidelijk dat mensen met geen enkele reden op dieren staan in te slaan. Het is dierenmishandeling
Inspecteur-generaal van de NVWA, Maarten Ruys, reageert emotioneel op de beelden."Dit is afschuwelijk, dat je zo met levende wezens omgaat. Ik schrik hier ontzettend van," zegt Ruys tegen RTL. "We hebben het bedrijf al langer op de radar staan en de afgelopen periode zijn er ook al diverse waarschuwingen en boetes opgelegd vanwege dierenwelzijn, maar dat het zo erg was wisten we niet." Volgens Ruys ligt het zowel aan de stalmedewerkers als de directie die zijn verantwoordelijkheid moet nemen.

Een verkorte versie van de beelden is hieronder te zien. De lange versie van Varkens in Nood is via een consent-knop uitsluitend op Youtube te bekijken.



"Je ziet heel duidelijk dat mensen met geen enkele reden op dieren staan in te slaan. Het is dierenmishandeling", zegt Len Lipman hoofddocent diergeneeskunde aan de Universiteit van Utrecht. "Hier schrikt iedereen van. Je zit te sidderen op je stoel als je daar naar zit te kijken."

De beelden zijn vorig jaar gemaakt toen Nederlandse slachters varkens slachtten die door de Afrikaanse Varkenspest niet in Duitsland geslacht konden worden. Dat zorgde voor extra drukte en de inhuur van extra personeel. Dat is echter geen excuus om niet in te grijpen als de leiding ziet dat ze zich misdragen of onvoldoende professioneel zijn. Een gedragsexpert die gewend is om met varkens om te gaan maar anoniem wil blijven, vertelt ons dat ook dieren in een drukke slachtlijnen met schotjes vooruitgedreven kunnen worden en dan gemakkelijk doorlopen. Met beperkte moeite is ook nieuw en bij onze normen achtergebleven personeel te trainen door te laten zien hoe de dieren wel zorgvuldig en gemakkelijk geleid kunnen worden. De beelden zijn dan ook vooral pijnlijk omdat ze lijken aan te tonen dat dat kennelijk niet gebeurde bij Gosschalk.

Varkens in Nood doet aangifte tegen Gosschalk en startte een petitie om het slachthuis te sluiten. De NVWA zet extra NVWA-inspecteurs en camera's in bij het bedrijf. Daarbij mag het bedrijf niet zonder aanwezigheid van een NVWA-dierenarts niet langer met levende dieren omgaan. De slachterij zelf schorst de betrokken medewerkers, verlaagt de slachtsnelheid en stopt met het gebruik van de peddels.

Dierenarts en directeur van Varkens in Nood Frederieke Schouten vindt “deze brute omgang met dieren walgelijk en volkomen ontoelaatbaar. Dierenbeschermingsorganisaties onthullen keer op keer afschuwelijke misstanden in Nederlandse slachthuizen. De minister reageert steeds met beloftes of halve maatregelen, maar ondertussen gaan de misstanden onverminderd door. Cameratoezicht is inmiddels verplicht in alle slachthuizen en er is permanent een inspecteur van de NVWA aanwezig, maar dat is duidelijk niet genoeg. Deze mishandelingen kunnen we alleen stoppen door continu álle plekken in het slachthuis te filmen waar levende dieren zijn. Daarnaast is het absoluut noodzakelijk dat die beelden gecontroleerd worden door een onafhankelijke partij buiten het slachthuis.”



UPDATE 29 juni | 17:50

De Tweede Kamer heeft dinsdagmiddag snoeihard gereageerd op misstanden bij slachterij Gosschalk in het Gelderse Epe waarvan deze week undercoverbeelden naar buiten kwamen. Een meerderheid vindt dat tot onmiddellijke sluiting moet worden overgegaan van het slachthuis. Landbouwminister Carola Schouten is in overleg met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) om te kijken wat de mogelijkheden daarvoor zijn. Dat meldt Nieuwe Oogst.

Inmiddels ligt via RTL op straat voor welke organisaties Gosschalk slacht. Het is geen naming and shaming door Varkens in Nood, maar door de bedrijven zelf die bij Gosschalk laten slachten. Wel brengt Varkens in Nood de namen naar buiten in een zojuist verschijnen persbericht. Het is een duidelijk signaal van boerenconcepten en afnemende bedrijven aan slachters.

Klanten verlaten omstreden slachthuis Gosschalk
Vlees afkomstig van slachthuis Gosschalk komt ook terecht bij Nederlandse consumenten. Dit blijkt uit onderzoek van Varkens in Nood, dat eerder deze week onthulde dat het slachthuis in Epe zich structureel schuldig maakt aan de mishandeling van dieren. Gosschalk slacht veel varkens en koeien voor de export maar produceert ook volop vlees voor de Nederlandse markt. Het is daarbij opvallend dat het slachthuis ook vlees levert met een keurmerk voor dierenwelzijn.

Klanten vertrekken
Gosschalk levert varkensvlees met 1 ster van het Beter Leven Keurmerk aan Keurslagers en andere slagers, de horeca en kleinere supermarkten. Het bedrijf slacht onder andere varkens voor concepten als Wroetvarken en Vallei Varken, die beide inzetten op een iets hoger dierenwelzijn.

Het rundvlees is geleverd aan Nederlandse horeca en supermarkten en kwam ook terecht in hamburgers van McDonalds. De fastfoodketen stopt per direct de samenwerking met Gosschalk en stapt over naar een andere leverancier. Ook Wroetvarken heeft inmiddels besloten om haar varkens voorlopig elders te laten slachten. Saillant detail: de directeur van Gosschalk is zelf bestuurder bij Wroetvarken.

Fabrieksmatige omgang met dieren
Frederieke Schouten, dierenarts en directeur van Varkens in Nood: “Het is een goed signaal dat McDonalds geen vlees meer afneemt bij Gosschalk, maar die brute omgang met dieren blijft helaas niet beperkt tot een enkel slachthuis. Als zelfs de NVWA er niet in slaagt om dit soort misstanden boven tafel te krijgen dan kun je als McDonalds eigenlijk nooit zeker zijn van een slachthuis. De kern van het probleem is de fabrieksmatige productie van vlees, die reduceert dieren in de gehele vleesindustrie tot producten. Als je in zo’n omgeving werkt dan is er al snel geen aandacht meer voor het welzijn van individuele dieren.”


Onlangs maakte de NVWA bekend slechts beperkt in staat te zijn om toezicht te houden en toch een groot aantal onregelmatigheden te registreren.

Dit artikel afdrukken