3
Fotocredits: 'Femme enceinte', Pixabay

FlashZwangeren wel 2x per week vis en vitamine D

Toch 2 in plaats van maar 1x per week vis, uitkijken met soja, toch dagelijks een beetje koffie en kruiden, maar blijf uit de buurt van alcohol, lever en lood in drinkwater. Na 3,5 jaar analyseren van de Gezondheidsraad van al het wetenschappelijk onderzoek naar voeding voor zwangere vrouwen komt er een einde aan een ratjetoe van advies. De raad benadrukt ook het belang van voldoende vitamine D, ijzer, calcium, foliumzuur en jodium en adviseert soms supplementen. In de ZwangerHap app vinden zwangeren terug wat ze beter wel of niet kunnen eten; zoals beter gekweekte dan wilde vis. De adviezen werden door het Voedingscentrum in begrijpelijke taal voor consumenten vertaald.

de Volkskrant - Gezondheidsraad: vis is goed voor zwangere vrouw, een kopje koffie kan best, 23 jun 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Otto Rood
Otto Rood geïnteresseerde leek
  • #1
  • 24 jun '21
  • 23:22

Dat van die lever heb ik jaren geleden proberen uit te zoeken, maar kon toen niks anders vinden dan dat het misging met teveel vitamine A-supplementen (retinol), geen enkele studie over échte lever kunnen vinden.

Verder kwam ik nog een paar observatieve studies tegen waarbij zwangere vrouwen soms vele malen meer vitamine A binnenkregen dan de maximale aanbeveling, maar 0 afwijkingen geconstateerd bij de baby's, volgens mij zelfs minder dan de controlegroep.

En in traditionele, zeer gezonde volkeren werd er juist met enige regelmaat lever gegeven aan zwangere vrouwen, omdat juist daar veel voedingswaarde te halen viel, en zo'n beetje de meeste foliumzuur van alle voedingsmiddelen! Ben benieuwd of er nu betere onderbouwing is dan 10 jaar geleden.

Al zou ik geen leverworst van de supermarkt nemen, granted. Gewoon goede biologische lever van liefst koe, kip of vis. Of die supergoede reeleverworst van de wilde slager.

Annechien ten Have-Mellema
  • #2
  • 26 jun '21
  • 11:13

Otto Rood Waarom noemt u een varkenslever niet?

Otto Rood
Otto Rood geïnteresseerde leek
  • #3
  • 26 jun '21
  • 21:11

Annechien #2 An sich kan je die ook eten (niet de supermarktvariant, ben ik toch wat huiverig voor, veel te goedkoop), tegelijk persoonlijk ben ik er niet zo'n fan van vanwege de soms ontstekende werking van varkensvlees in het algemeen. Daar heb ik zelf last van (als in puisten, pijn in gewrichten), en bij wat rondvragen lijkt dat vaker voor te komen. Al hoeft dat voor lang niet iedereen een probleem te zijn, dan zou het best kunnen om te eten. Als kind kan ik me niet anders herinneren dan dat er flink wat paté en leverworst van (neem ik aan) varkensvlees werd gegeten op de boerderij, en waarschijnlijk ook tijdens de vele zwangerschappen van mijn moeder. In het grote gezin in ieder geval geen problemen qua geboortedefecten. De generatie daarna - wonend in de stad, minder buiten en minder 'puur' etend - was al wat minder gezond.

Even snel door de argumentatie heen gebladerd, en ik zie dat er veel op vit A (retinol) uit voedingssupplementen is gebaseerd. En interessant is dat een onderzoek met supplementen met retinol én foliumzuur (wat dus beide rijkelijk in lever zit) géén geboortedefecten liet zien.

Ik vermoed dat een losse tablet met retinol een ander effect heeft dan uit lever in een verder gezond eetpatroon. Ook lang, lang geleden een studie daarover gelezen, dat vitamine A en D samenwerken, en die elkaars giftigheid bij overdosis onder controle houden (doch was dit een dierstudie). Dat een studie retinol in combinatie met foliumzuur geen (verwachte) geboortedefecten laat zien, sterkt mij ook in die overtuiging: nutritionisme is een doodlopende weg, een los supplement is wat anders dan een stuk voeding.
Tevens wordt er steeds gesteld dat een 3000IE/dag aan retinol geconsumeerd mag worden. Als je een of twee keer per week een portie kippenlevertjes eet bijv, dan kom je daar nog niet overheen. En dan is een portie al gauw zo'n 150 gram kippenlever om die 3000IE te halen, vrij veel om dat te eten. Met een portie van 75-100 gram ga je niet over die dagelijkse grens en krijg je een voedingsmiddel bomvol waardevolle nutriënten in een mooi pakketje in een goede verhouding.

Ik twijfel aan de wijsheid van het advies om geen lever(producten) te eten. Geen vitamine A uit supplementen nemen maar af en toe een kleine portie (biologische) lever lijkt me - met wat ik tot nu toe gelezen heb in mijn leven - wijzer.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.