Zo’n 60 tot 70% van de mensen eet nog hetzelfde, vertelt WUR-onderzoeker consumentengedrag Marleen Onwezen op NPO Radio 1 (3.5). Zo’n 22% at gezonder: meer groente en fruit, minder snacks en alcohol. Ook werden er meer streek- en seizoensproducten gekocht en minder voedsel weggegooid. Ongeveer 12% at ongezonder: meer snacks, vaker afhalen of laten bezorgen en meer alcohol. De verschuivingen, positief en negatief, zijn vooral te zien bij jongeren, mensen met overgewicht en mensen met een slechte mentale gezondheid.
Onwezen noemt de groep die slechter is gaan eten zorgelijk, vooral omdat dat mensen zijn die toch al kwetsbaar waren. “Denk aan mensen met lagere inkomens, mensen die toch al last hadden van obesitas of een slechtere mentale gezondheid.”
De uitkomsten lijken niet schokkend, maar gedragsverandering richting een duurzamer of gezonder eetpatroon is normaliter heel moeilijk te bewerkstelligen. Dat maakt de verschuivingen op zo’n schaal bijzonder, aldus Onwezen. Volgens Onwezen kunnen we leren van deze verschuivingen voor voedselverandering in de praktijk.
Meer vleeswaren in België
Na jaren van een licht dalende trend aten Belgen afgelopen jaar 8% meer vleeswaren aan de keukentafel en gaven zij er 13% meer aan uit. Dat blijkt uit gegevens van VLAM, schrijft VILT (2.1). Bijna alle Belgische gezinnen (99%) kochten in 2020 vleeswaren. Aldi en Lidl profiteerden van de trend, 36% van het vleeswarenvolume passeert bij de hard discounters langs de kassa, ongeveer net zoveel als bij hypermarkten en supermarkten.
De coronacrisis pakt voor de Belgische supermarkt Colruyt niet heel goed uit. Uit de jaarcijfers blijkt dat Colruyt Group marktaandeel verloor aan concurrenten, schrijft Distrifood (1.1). De omzet van de Belgische discounter steeg wel met 3,7% tot meer dan €9,9 miljard, maar dat vertaalde zich in een dalende winst. De winstmarges bleven stabiel dankzij een eenmalige meevaller, maar die kon een daling van de koers van het aandeel op de Brusselse beurs niet voorkomen. De verklaring ligt hoogstwaarschijnlijk bij buurtwinkels. Colruyt heeft verhoudingsgewijs minder buurtwinkels dan zijn concurrenten en precies die winkels deden het tijdens de crisis beter dan andere formules.
3. Het 'nieuwe gezond'
Toelichting ›-
FrieslandCampina verwacht effect van heropening horeca
FoodHolland -
Covid 19 : fini le masque en extérieur !
FranceTVInfo -
Werkgevers blij met aanpassing thuiswerkadvies
Het Financieele Dagblad -
‘Seizoenseffect’ corona is groter dan gedacht: virus gevoeliger voor mooi weer
de Volkskrant -
Kwetsbare groepen zijn slechter gaan eten tijdens corona
NPO Radio 1 -
Coronakilo's: 10 tips om ze weer kwijt te raken
Knack -
Helft van de vrijgezellen wil door corona geen onenightstands meer
De Telegraaf
4. Overig
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
3. Het ‘nieuwe gezond’
4. ‘virus gevoeliger voor mooi weer’
Klinkklare lariekoek gezien de hoge aantallen in landen met altijd ‘mooi weer’. Vraag maar eens aan de Indiërs, Surinamers en Brazilianen.
4. Overig
2. Een briefing van Public Heath England laat zien dat een volledig gevaccineerde ziekenhuispatiënt 6 keer meer kans op overlijden heeft door de Delta variant dan iemand die niet is gevaccineerd.
3. Het ‘nieuwe gezond’
8. UK government adviser and former Communist Party member Susan Michie says that mask mandates and social distancing should continue ‘forever’ and that people should adopt such behaviour just as they did with wearing seatbelts. Summit News
#2 Is er geen bias? van de 10.000 dubbel gevaccineerden mensen krijgen er 500 (5%) delta. Daarvan heeft 450 weinig klachten. Maar wellicht zijn de 50 mensen die wel klachten hebben "van nature" al zwakker of hebben onderliggend lijden waardoor hun kans op overlijden groter is?
(cijfers ter illustratie van de gedachtengang)
‘Misschien hadden ze wel dit’ of ‘misschien hadden sommigen wel dat’.
Als ‘de wetenschap’ de koele cijfers presenteert is er voor bias geen ruimte meer lijkt me.
Eventjes napluizen:
Van de 23.206 ‘Delta gevallen’ die in het hospitaal belandden waren er 19.573 niet ingeënt.
Van die gingen er 23 (0,1175% ) dood.
Maar, van de 13.633 patiënten die met 1 of 2 doses waren geprikt stierven er 19 (0,1393%).
Dit ligt dus 18,6% hoger dan bij de niet geprikten.
Van de 5.393 patiënten die 1x geprikt zijn stierven er 7 (0,1297%.
Van de 1.785 patiënten dubbel geprikten die hun 2e vaccin 14 dagen voor de opname hadden ontvangen stierven er 12 (0,6722%).
Dit aantal ligt 5,72 keer hoger dan voor de nooit geprikte patiënten.
Je kan het ook zo zien:
als alle 33.206 patiënten volledig gevaccineerd geweest waren zouden er 223 doden zijn geweest.