Britse onderzoekers zijn erin geslaagd om vanilline te maken van een gebruikte PET-fles.

Het is voor het eerst gelukt om met een 'biologisch systeem' - er kwamen genetisch gemanipuleerde E. coli-bacteriën aan te pas - het PET-molecuul tereftaalzuur om te zetten in vanilline, het stofje met de karakteristieke vanillegeur en -smaak. Upcycling heet zo'n proces, waarbij je uit afval hoogwaardige nieuwe grondstoffen wint.

En wàt voor hoogwaardige grondstof. Vanille is, na munt, de meest geliefde voedsel- en dranksmaakmaker ter wereld. De natuurlijke variant, gewonnen uit de vanillepeul, is schaars en de prijzen zijn navenant hoog. De synthetische variant bootst natuurlijk alleen de smaak- en niet de voedingseigenschappen na, maar is veelgevraagd vanwege de lagere prijs dan de originele stof. In 2018 was de wereldwijde vraag naar vanilline 37.000 ton.

"Dit is echt een interessante toepassing van bacteriële wetenschap op moleculair niveau om duurzaamheid te verbeteren en toe te werken naar een circulaire economie," zegt Ellis Crawford, uitgever bij de Royal Society of Chemistry, in FoodIngredientsFirst. "Het gebruik van microben om afvalplastics, die schadelijk zijn voor het milieu, om te zetten in een belangrijke grondstof met brede toepassingen in cosmetica en voeding is een prachtige demonstratie van groene chemie."

Er is nog niet vastgesteld of de PET-vanilline geschikt is voor menselijke consumptie. Over wat er nodig is om het upcyclingsproces op te schalen reppen de onderzoekers nog niet. Het is een 'proof of principle die laat zien wat er kan in de nieuwe wereld van biobased technologieën en voedsel.
  • Deel
Druk af