Kosten voedselimport
Niet alleen stegen de wereldwijde voedselprijzen al een jaar, met in mei een hoogtepunt van een prijsstijging van 40%, ook de wereldwijde kosten van voedselimport stijgen dit jaar naar verwachting naar een nieuw record.

Daarvoor waarschuwt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO), schrijft Boerenbusiness (1.1). Volgens de FAO steeg de afzonderlijke index van de invoerwaarden van voedsel, inclusief vrachtkosten, enorm en bereikte de index in maart dit jaar een nieuw record.

Dat is vooral slecht nieuws voor kwetsbare landen. Als laaginkomen geclassificeerde landen zien dit jaar naar verwachting de importkosten van voedsel met 20% stijgen. Ook internationale hulporganisaties waarschuwden al voor een toenemend aantal ondervoede mensen in de wereld.

Herstel economie
De Nederlandse economie zal vanaf nu "krachtig en vlot" herstellen van de historisch zware krimp, verwacht De Nederlandse Bank (DNB). Volgens de ramingen komt de groei dit jaar uit op 3,0%, volgend jaar zelfs op 3,7% waarna in 2023 de groei zal 'normaliseren' tot 1,9%. Wel op voorwaarde dat alle coronamaatregelen worden afgebouwd en ook niet meer terugkomen.

Dat is veel sneller dan verwacht. Duurde het herstel na de financiële crisis van 2008 nog 6 jaar, nu is de verwachting 2 jaar. Zelfs als de vaccins niet goed werken tegen nieuwe varianten van het virus, denkt DNB niet dat Nederland opnieuw in een recessie belandt, schrijft RTL Nieuws (4.2). Mochten maatregelen toch weer of langer nodig zijn, betekent dat 1,1% minder groei dan geschetst. Extra miljarden in de economie steken is dan ook niet nodig, volgens de centrale bank. De overheid hoeft dus ook niet meer voor kersman of Sinterklaas te spelen.

Het herstel zal niet in elke sector even snel gaan. Voor bijvoorbeeld de horeca is de verwachting dat het herstel langer zal duren door (blijvende) verschuivingen in uitgaven aan eten en drinken.
Dit artikel afdrukken