Nederlanders krijgen te veel PFAS binnen via voedsel en drinkwater. Dat constateert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De overheid moet daarom snel de blootstelling van Nederlandsers aan de toxische stoffen terugdringen. Omwonenden van de Chemours-fabriek bij Dordrecht die PFAS in het milieu brengt, kunnen groenten en fruit uit eigen moestuin maar beter laten staan vanwege de nadelige effecten op de gezondheid. Datzelfde advies geeft het RIVM moestuiniers van volkstuincomplex Sluisdijk in Helmond.
Inwoners van Nederland krijgen gemiddeld anderhalf tot twee keer de door de Europese voedingsautoriteit EFSA geadviseerde norm voor PFAS binnen. Dat schat het Rijksinstituut voor Veiligheid en Milieu (RIVM) op basis van eigen onderzoek naar PFAS in voedsel, drink- en oppervlaktewater. De resultaten daarvan maakte het instituut gisteren bekend.
PFAS krijgen Nederlanders voornamelijk binnen via voedsel waarin de toxische stof zich opstapelt via vervuild water en vervuilde bodems. Een kleiner deel krijgen we binnen via drinkwater. Het RIVM laat in zijn onderzoeken de PFAS die we binnenkrijgen via andere producten buiten beschouwing.
RIVM - Te veel blootstelling aan PFAS in Nederland | RIVM
Inwoners van Nederland krijgen gemiddeld anderhalf tot twee keer de door de Europese voedingsautoriteit EFSA geadviseerde norm voor PFAS binnen. Dat schat het Rijksinstituut voor Veiligheid en Milieu (RIVM) op basis van eigen onderzoek naar PFAS in voedsel, drink- en oppervlaktewater. De resultaten daarvan maakte het instituut gisteren bekend.
PFAS krijgen Nederlanders voornamelijk binnen via voedsel waarin de toxische stof zich opstapelt via vervuild water en vervuilde bodems. Een kleiner deel krijgen we binnen via drinkwater. Het RIVM laat in zijn onderzoeken de PFAS die we binnenkrijgen via andere producten buiten beschouwing.
#10 liever niet Carolien. Zie # 14
Ik denk dat Mia Brouwer haar marketing pogingen heeft opgegeven.
Norm staat in veel gevallen op 10% van de kritsche grens wat een behoorlijke veiligheidsmarge is. Deze moestuinen halen 15 tot 20% van de kritische grens. En dan is het nog maar de vraag of de groenten die elders geteeld worden wel de norm halen al zal dat wel beter gemonitord worden.
Detox: Supermarkten in Frankrijk wijden daar een apart schap aan.
Overigens is detoxen dweilen met de kraan open.
Ik denk dat detox alleen in de verslavingszorg zin heeft of bij een acute vergiftiging.
Voor de reinigende werking van pilletjes en sapjes is eigenlijk geen bewijs.