Morgen, 5 juni, is het zover: horeca, sport en cultuur versoepelen de hen opgelegde maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus (RTL Nieuws, 4.3). Eindelijk weer uit eten, gewoon binnen, en op het terras zitten tot 22.00 uur.

Nog nooit zoveel horecazaken
Vooruitlopend op dit heuglijke moment ging in Nederland (nog tijdens de lockdown) een recordaantal horecazaken van start (Het Financieele Dagblad, 2.1). Inmiddels telt Nederland ruim 65.000 restaurants, cateraars en kroegen. In het eerste kwartaal van 2020, voorafgaand aan de coronacrisis, stond de teller op 62.000. Driekwart van de groei is op het conto van afhalen en bezorgen te schrijven, met andere woorden: cateraars. Ook hotels maakten een groei door, van 5.000 naar 5.500. Bij de cafés en kroegen werd de al jaren dalende trend versterkt doorgezet. Begin 2020 telde Nederland 9.100 cafés, nu nog 8.750.

Personeelstekort
Is er na al die maanden van gedwongen sluiting nog wel voldoende personeel om onze bordjes te bereiden en ons kunnen bedienen? "Restaurants, bioscopen en theaters komen handen tekort," schrijft Trouw (1.2). Tijdens de coronacrisis zijn veel mensen die werkzaam waren in de horeca of de culturele sector ander werk gaan doen. Het aantal werknemers in de horeca daalde van 466.000 naar 340.000, meldt Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH). Vóór de coronacrisis was de horeca al een branche met een personeelstekort van 40.000 mensen.

Aziatische koks
Dat was dan ook een van de redenen dat de Nederlandse overheid het uit 2014 daterende 'Wokakkoord' in 2019 opnieuw verlengde en zelfs verruimde. Met die speciale regeling mochten Aziatische koks twee jaar in Nederland komen werken. Die bleken namelijk in Nederland zelf niet te vinden.

Naar blijkt uit een onderzoek door journalistiek platform Investico heeft Nederland vorig jaar 500 visa verstrekt aan Aziatische koks (NOS, 1.4). En dat terwijl er hier geen Pekingeend te wokken viel. Investico ontdekte misstanden als mensensmokkel en uitbuiting. Door de gesloten horeca was er voor velen geen werk. Omdat de koks zich in de schulden hebben gestoken om naar Nederland te komen, kunnen ze niet terug. De koks die nog wel werken, zouden worden uitgebuit en onderbetaald.

Het kabinet grijpt voortvarend in (1.6): nog voor het zomerreces wil minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) de regeling laten vervallen voor nieuwe aanvragen, de misstanden aanpakken en onderzoeken of de regeling in aangescherpte vorm terug kan komen.
Dit artikel afdrukken