Gemiddeld betaalden we in 2020 18% meer voor onze boodschappen dan in 2010. De prijsstijging ligt iets boven de inflatie; de prijs van alle goederen en diensten die de consument koopt steeg in 10 jaar tijd met 17%. De prijs van gezond voedsel steeg in die 10 jaar harder dan die van ongezond voedsel, met de afgelopen 2 jaar als kleine uitzondering.
Dat blijkt uit onderzoek van het CBS in samenwerking met het Voedingscentrum.
Fipronil
Terwijl je in 2010 €1,30 voor een pakje boter moest betalen, kostte in 2020 hetzelfde pakje zo’n €2,15. Met bijna 66% steeg de gemiddelde winkelprijs van boter het hardst van alle categorieën. Ook voor eieren leg je nu bijna 47% meer neer dan in 2010. Vooral in 2017, het jaar van de fipronilcrisis, stegen de prijzen sterk. Dat jaar maakten verse halfvolle en magere melk ook een grote sprong. In 10 jaar tijd werden die 43% duurder.
Naast boter waren de hoogste stijgers in de ongezonde categorie gerookt, gedroogd of gezouten vlees (+30%), overige vleesbereidingen zoals vleeswaren (+24%) en zout en specerijen (+20%). Wat opvalt is dat snoepgoed (-4%) en ijs (bijna -8%) vorig jaar goedkoper waren dan in 2010.
In de gezondere categorie laten graanproducten een minimale prijsstijging (pasta, ontbijtgranen en rijst) of zelfs daling (bakproducten en zetmeel) zien. Ook verse groenten stegen in 10 jaar tijd maar met 6%. Daarentegen leg je voor fruit fors meer geld neer. Vers en gekoeld fruit werd in 10 jaar tijd 26% duurder, gedroogd fruit en noten stegen 29% in prijs, fruitconserven 16%.
Door een verhoging van de verbruiksbelasting werden in 10 jaar tijd vooral frisdranken (+30%) en mineraalwater(+37%) duurder. Alcoholische dranken en vruchtensappen zitten onder de gemiddelde prijsstijging.
Pandemie
In 2020 waren voedingsmiddelen 2% duurder dan in 2019. Ongezondere voedingsmiddelen stegen in 2020 op jaarbasis met 2,3% iets sterker in prijs dan gezondere voedingsmiddelen (1,8%). Vooral suiker is duurder geworden. Van alle voedingsmiddelen steeg de prijs van het zoete goed met 11,4% het sterkst. De vraag is wat de coronapandemie verder met de prijzen doet. Marktonderzoeker GfK legde bonnetjes van het eerste kwartaal dit jaar naast die van het eerste kwartaal uit 2020. Afgelopen weekend brachten ze naar buiten dat boodschappen nu gemiddeld 3-4% duurder zijn vergeleken met een jaar eerder. Vooral voor vlees, salades, brood en bier tel je meer neer, met soms uitschieters van 9%, schrijft de NOS. De prijs voor koek en snoep bleef wel weer ongeveer hetzelfde.
Budget
Het CBS berekende verder dat in 2019 consumenten 12,8% van hun bestedingen uitgaven aan drinken en eten voor thuis. Dat komt neer op gemiddeld €7,18 per inwoner per dag. Dat zou genoeg moeten zijn om een gezonde maaltijd op tafel te zetten. Volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) kan een gemiddelde volwassene voor €6,27 per dag gezond eten volgens de Schijf van Vijf.
Dit artikel afdrukken
Ook verse groenten stegen in 10 jaar tijd maar met 6%Het Voedingscentrum deelde de productcategorieën van voedingsmiddelen en dranken van het CBS in naar wel of niet in de Schijf van Vijf (gezondere of ongezondere variant). Alles bij elkaar opgeteld stegen de prijzen van gezondere voedingsmiddelen in 10 jaar tijd gemiddeld 21%. De prijsstijging van ongezondere producten beliep bijna 15% en bleef een stuk onder het gemiddelde. Een kleine verandering is er de afgelopen 2 jaar wel te zien, toen stegen op jaarbasis de prijzen van ongezonder eten juist iets meer dan die van de gezondere keuze.
Fipronil
Terwijl je in 2010 €1,30 voor een pakje boter moest betalen, kostte in 2020 hetzelfde pakje zo’n €2,15. Met bijna 66% steeg de gemiddelde winkelprijs van boter het hardst van alle categorieën. Ook voor eieren leg je nu bijna 47% meer neer dan in 2010. Vooral in 2017, het jaar van de fipronilcrisis, stegen de prijzen sterk. Dat jaar maakten verse halfvolle en magere melk ook een grote sprong. In 10 jaar tijd werden die 43% duurder.
Naast boter waren de hoogste stijgers in de ongezonde categorie gerookt, gedroogd of gezouten vlees (+30%), overige vleesbereidingen zoals vleeswaren (+24%) en zout en specerijen (+20%). Wat opvalt is dat snoepgoed (-4%) en ijs (bijna -8%) vorig jaar goedkoper waren dan in 2010.
In de gezondere categorie laten graanproducten een minimale prijsstijging (pasta, ontbijtgranen en rijst) of zelfs daling (bakproducten en zetmeel) zien. Ook verse groenten stegen in 10 jaar tijd maar met 6%. Daarentegen leg je voor fruit fors meer geld neer. Vers en gekoeld fruit werd in 10 jaar tijd 26% duurder, gedroogd fruit en noten stegen 29% in prijs, fruitconserven 16%.
Door een verhoging van de verbruiksbelasting werden in 10 jaar tijd vooral frisdranken (+30%) en mineraalwater(+37%) duurder. Alcoholische dranken en vruchtensappen zitten onder de gemiddelde prijsstijging.
Pandemie
In 2020 waren voedingsmiddelen 2% duurder dan in 2019. Ongezondere voedingsmiddelen stegen in 2020 op jaarbasis met 2,3% iets sterker in prijs dan gezondere voedingsmiddelen (1,8%). Vooral suiker is duurder geworden. Van alle voedingsmiddelen steeg de prijs van het zoete goed met 11,4% het sterkst. De vraag is wat de coronapandemie verder met de prijzen doet. Marktonderzoeker GfK legde bonnetjes van het eerste kwartaal dit jaar naast die van het eerste kwartaal uit 2020. Afgelopen weekend brachten ze naar buiten dat boodschappen nu gemiddeld 3-4% duurder zijn vergeleken met een jaar eerder. Vooral voor vlees, salades, brood en bier tel je meer neer, met soms uitschieters van 9%, schrijft de NOS. De prijs voor koek en snoep bleef wel weer ongeveer hetzelfde.
Budget
Het CBS berekende verder dat in 2019 consumenten 12,8% van hun bestedingen uitgaven aan drinken en eten voor thuis. Dat komt neer op gemiddeld €7,18 per inwoner per dag. Dat zou genoeg moeten zijn om een gezonde maaltijd op tafel te zetten. Volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) kan een gemiddelde volwassene voor €6,27 per dag gezond eten volgens de Schijf van Vijf.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Even het plaatje completer maken met de gegevens van Agrimatie voor eieren: het zijn vooral de consumentenprijzen die ook over een langere periode een vrij constante stijging laten zien, terwijl de af boerderij prijzen de laatste 10 jaar amper gestegen zijn.
Door de Fipronil crisis stegen de af boerderij prijzen kortstondig, om daarna terug te zakken naar het nivo van voor die crisis. De consumentenprijzen pasten zich langzamer aan aan de korte prijspiek, maar hebben dat hogere prijsnivo wel vastgehouden. Ten opzichte van 2015 is de af boerderij prijs met 8 % gestegen, de consumentenprijs met 44 %.
Af boerderij prijzen schommelen tussen de 6 en 7 cent per ei, of 85 cent per kilo.
Duim voor #1 Daar staat het ketenresultaat van een landbouw sector.
Laagste % van het kleinste bedrag in de keten. (2 keer jammer dus!).
Aangezien veel in % wordt weer gegeven. Boter 66%, eieren 47%.
Enigzins standaard in de media gaat rond dat we "10% van ons inkomen" uit geven aan voedsel.
Die 10% is 18% duurder geworden t.o.v. 2010. Dat is 1,8% van je salaris in 10 jaar.
Met hoeveel % is het loon gestegen in die 10 jaar?
Note: Quick and Dirty onderzoek van mezelf komt uit dat Jan Modaal ( het meest voorkomende inkomen) zo'n +/-30% van z'n inkomen aan voedsel uitgeeft. Dat maakt dan (3x1,8) 5,4% van je salaris.
Wat is de gemiddelde stijging van alle CAO's in Nederland over 2010 - 2020?
Zijn de lonen de afgelopen 10 jaar met zo'n % percentage gestegen?
En dan vooral ook in die specifieke groep?
Ps: Bovenstaand artikel laat zien dat groente en fruit niet in de top stijgers staan. E doch, let op:
Klein % van groot (groter) bedrag heeft absoluut wel impact in je portemonnee.
Groot % van klein (kleiner) bedrag heeft daarmee soms minder impact in je portemonnee
Een tabel met referentie artikelen in absolute bedragen en % zou fijn zijn. De consumentenbond doet dat bijv. met standaard boodschappenlijstje om prijsverschillen per supermarktketen inzichtelijk te maken?
#2 "Note: Quick and Dirty onderzoek van mezelf komt uit dat Jan Modaal ( het meest voorkomende inkomen) zo'n +/-30% van z'n inkomen aan voedsel uitgeeft. Dat maakt dan (3x1,8) 5,4% van je salaris."
Deze schatting is niet correct.
Modaal inkomen is 79 % van het gemiddeld inkomen dus 11,8 % van een gemiddeld inkomen is dan 11,8*(100/79) = 15 % van het inkomen voor een modale burger (bij gelijke keuzes in de supermarkt, ongezonder dan een lager percentage ;))
#1, Jopie Duijnhouwer, die opmerking maakte ik een jaar of nog wat langer geleden bij een bijeenkomst voor de Nederlandse foodagri-sector georganiseerd door een grote Nederlandse bank.
Letterlijk zei ik daar: 'ik kan mijn oren niet geloven, u praat een hele middag over BtC (consumenten-) prijzen, terwijl het probleem voor Nederlandse en andere West-Europese boeren 'm zit in de BtB (handels) prijzen op commoditiesmarkten'. Ik had niet de indruk dat het aankwam.
Kees Maas en Pierre Berntsen zijn mijn getuigen.
Maar nu de vraag: waarom stijgen de winkelprijzen wel en de grondstoffenmarkt en handelsprijzen niet?
En bij de eierprijzen die Jopie in #1 noemt: waarom hielden de supermarkten de eierprijzen op een hoger peil, dwz hoger dan de afstand die ze voordien hadden tot de inkoopprijzen voor de handel?
Antwoord:
1. de marges in de detailhandel zijn dun, op de categorie waren flinke verliezen genomen zonder die door te belasten aan de handel en eierboeren (wat best had gekund, maar ze streken met de hand over het hart) en dus worden de verliezen nu door de consument betaald teruggehaald op de categorie zelf
2. eieren zijn een behoorlijk prijselastisch product. In gewone taal: consumenten gaan er niet minder van kopen als ze duurder worden. 1. kan dan ook vanwege 2.