Opnieuw moet het Duitse chemieconcern Bayer een tegenslag incasseren in de zaken tegen Roundup. De Amerikaanse rechter Vincent Chhabria oordeelde woensdag dat de $2 miljard die Bayer gereserveerd heeft voor het schikken van toekomstige schadeclaims niet door de beugel kan.

Bayer nam in 2018 het Amerikaanse Monsanto over voor €54 miljard. Het onder het publiek bekendste product van Monsanto is het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup, met de werkzame stof glyfosaat. Die stof is controversieel, omdat hij kankerverwekkend zou zijn. Of juist niet, zoals Bayer steeds volhoudt. Inmiddels hebben 125.000 mensen claims ingediend omdat zij van Roundup non-Hodgkin lymfoom zouden hebben gekregen, een vorm van bloedkanker. In de eerste rechtszaken moest Bayer het onderspit delven en werden miljoenen aan schadevergoedingen toegekend. Reden voor Bayer om op een megaschikking aan te sturen.

Die kwam dit voorjaar rond: voor $9,6 miljard wil Bayer de lopende zaken schikken. Bij het schikkingsvoorstel hoorde ook een apart potje van $2 miljard voor toekomstige schadeclaims. Daar steekt de rechter nu een stokje voor. Volgens de rechter is de voorgestelde periode van 4 jaar te kort en het voorgestelde bedrag van $200.000 per schikking te laag. "Bayer is een immens rijk bedrijf en blijft geld verdienen aan Roundup," aldus Chhabria in Deutsche Welle.

In een reactie liet Bayer weten ervan uit te gaan de toekomstige claims voor $2 miljard te kunnen schikken, maar dat het bedrag nog wel kan veranderen. Ook zou het bedrijf de verkoop van Roundup op basis van glyfosaat aan Amerikaanse particulieren willen stoppen. Daar verdiende Bayer vorig jaar $300 miljoen mee, zo'n 2% van de omzet van chemische gewasbeschermingsmiddelen, aldus Het Financieele Dagblad.
Deutsche Welle - Bayer: US judge rejects Roundup cancer lawsuits plan | DW | 27.05.2021
  • Deel
Druk af