23

Flash‘Yoghurt is zure melk’

Dat zegt emeritus professor voedingsleer Martijn Katan. Hij maakt in een krantencolumn korte metten met al die aandacht in de media voor de beestjes in je buik: de bacteriën die je microbioom bepalen. Volgens sommigen zijn die beestjes eigenlijk je eerste stel hersenen. Volgens anderen is het een zodanig complex zooitje organismen dat we er nooit wijs uit zullen worden; weer anderen denken dat wel degelijk iets kunnen leren van de effecten die ze hebben. Volgens Katan is het voorlopig onzin om er enig heil van te verwachten. Na een aanvankelijk succes (deze poeptransplantatie door arts Max Nieuwdorp), liet de wetenschap van het microbioom geen nieuwe nieuwe resultaten meer zien. Daarom zou het vak op weg naar de uitgang zijn.
Yoghurt is een bron van gezonde, ja medicinale bacteriën en werd daarom in Spanje aanvankelijk via apotheken verkocht. Hoeft niet, zegt Katan. Het is gewoon zure melk.

NRC - Het microbioom op weg naar de uitgang, 22 mei 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
Huib Stam
Huib Stam Schrijft alleen nog over mooie dingen
  • #2
  • 22 mei '21
  • 16:01

Dick, het probleem is dat dit onderzoek te ingewikkeld wordt voor iedereen. Professor Katan, een wetenschapper met een onvergelijkbare staat van dienst, lijdt in zijn column aan wat wel genoemd wordt het gepensioneerde ingenieurssyndroom. Een combinatie van betweten en ongeduld. Het onderzoek van voeding en microbioom gaat inderdaad een stuk trager dan iedereen tien jaar geleden hoopte, gerekend naar hapklare oplossingen. Maar uit Katans tekst blijkt helaas dat hij niet op de hoogte is van recent onderzoek.

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #3
  • 22 mei '21
  • 16:07

Van zure (bedorven) melk en van Katan ga je over je nek. Kan krampen en diarree opleveren. Voedselvergiftiging. Van yoghurt niet. Zelfs ‘over de datum’ is het nog weken zelfs maanden houdbaar. Kom daar maar eens om bij melk.

Conclusie: yoghurt is geen zure melk.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #4
  • 22 mei '21
  • 16:14

Huib, #2 , welke resultaten laat 'recent onderzoek' dan zien? Misschien kun je Martijn op gang helpen. Hij is bepaald niet op zijn achterhoofd gevallen, ook niet na zijn pensioen.

Pieter Pekelharing
Pieter Pekelharing darmgezondheid
  • #5
  • 22 mei '21
  • 16:40

Als je het leveren van bewijs van werkzaamheid beperkt tot dat wat aangetoond is via RCT’s dan kom je inderdaad niet ver en Katan is van die school. Dennis Zeilstra heeft in een artikel echter aangetoond dat de RCT voor het doen van onderzoek aan het microbioom geen geschikte methode is. Een van zijn argumenten is dat een voorwaarde om een RCT te kunnen doen is dat het product in een zelfde omstandigheid ook hetzelfde effect heeft. Dat is wel geldend voor (dode) moleculen, maar niet voor levende organismen, uiteraard. Een ander is dat er geen interactie mag zijn met andere stoffen in het milieu. Daar gaat het helemaal mis, want de interactie tussen de verschillende micro-organismen in de darm is gigantisch te noemen. Zoeken naar werkzaamheid met RCT’s loopt daarom dood, weet ik uit eigen ervaring. Bij de herhaling van een onderzoek kun je totaal andere resultaten krijgen door bovengenoemde.
Als je echter kijkt naar de grote meta studies ga je trends zien en die zijn vaak wel duidelijk.
Nog sterker wordt het als je gaat kijken naar de mate van correlatie tussen slecht microbioom en de incidentie van laaggradige chronische ontsteking. Het paper van Zhernakova et all over een grote cohort studie in Groningen vind ik zeer overtuigend. Daar komt uit dat mensen die veel medicijnen gebruiken eerst hun microbioom zien verarmen en vervolgens een scala aan chronische klachten ontwikkelen. En dat over 12.000 mensen en een periode van meer dan tien jaar. Die data zijn zeer overtuigend, maar het is inderdaad geen RCT en dus zal de uitkomst Katan niet kunnen overtuigen.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.