Het is een soort terugkomend ritueel: het RIVM ontdekt jaarlijks opnieuw dat ondanks het Akkoord Verbetering Productsamenstelling, Nederlanders nog steeds te veel zout en suiker binnenkrijgen. “Er had meer kunnen worden bereikt als voor meer producten afspraken gemaakt waren”, aldus het RIVM. Of als producenten de hoeveelheid zout en suiker in de producten verder hadden verlaagd.
Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport maakt sinds 2014 afspraken met de voedingsindustrie over minder zout, verzadigd vet en suiker in producten. Het RIVM onderzocht meerdere keren het geschatte effect van de afspraken op de inname. De conclusie van het jongste onderzoek komt dan ook niet als een grote verrassing. Fabrikanten hebben wel kleine stappen gezet om minder zout en suiker in hun producten te stoppen, maar consumenten krijgen er nog steeds (te) veel van binnen.
Door minder zout in brood, vlees, kaas en soep krijgt een volwassen Nederlander per dag in 6 jaar tijd gemiddeld bijna 0,5 gram minder zout binnen. Voor suiker gaat het om 7,5 gram. Dat zijn gemiddeld 2 suikerklontjes per dag minder, vooral door de suikerreductie in frisdrank. Het RIVM rekende het effect van de afspraken over verzadigd vet niet door. Daar zijn volgens het instituut te weinig afspraken over gemaakt.
Volgen het RIVM zijn verbeterpunten uit het onderzoek al meegenomen in de nieuwe aanpak voor productverbetering die onderdeel is van het Nationaal Preventieakkoord.
RIVM - Geschatte inname zout en suiker Nederlandse bevolking nog steeds te hoog ondanks afspraken overheid met voedingsindustrie | RIVM
Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport maakt sinds 2014 afspraken met de voedingsindustrie over minder zout, verzadigd vet en suiker in producten. Het RIVM onderzocht meerdere keren het geschatte effect van de afspraken op de inname. De conclusie van het jongste onderzoek komt dan ook niet als een grote verrassing. Fabrikanten hebben wel kleine stappen gezet om minder zout en suiker in hun producten te stoppen, maar consumenten krijgen er nog steeds (te) veel van binnen.
Door minder zout in brood, vlees, kaas en soep krijgt een volwassen Nederlander per dag in 6 jaar tijd gemiddeld bijna 0,5 gram minder zout binnen. Voor suiker gaat het om 7,5 gram. Dat zijn gemiddeld 2 suikerklontjes per dag minder, vooral door de suikerreductie in frisdrank. Het RIVM rekende het effect van de afspraken over verzadigd vet niet door. Daar zijn volgens het instituut te weinig afspraken over gemaakt.
Volgen het RIVM zijn verbeterpunten uit het onderzoek al meegenomen in de nieuwe aanpak voor productverbetering die onderdeel is van het Nationaal Preventieakkoord.
Het is al weer zo'n 5 jaar geleden dat ik het effect van de afspraken over verlaging van zout op een rij zette. Het productverbetering programma loopt al sinds 2009. De eenvoudige conclusie is dat het geen bal hielp. Die conclusie trekt RIVM nu ook. Ondertussen zijn we 12 jaar verder.
En dan hebben we het nog niet eens gehad over het effect op het eigenlijke doel, volksgezondheid. Met 10 miljoen Nederlanders die een chronische aandoening hebben, is het volksgezondheid beeld er nou niet echt op vooruit gegaan.
Ik voorspel een vergelijkbare troosteloze trend bij nutri-score. Daar komen we dan over 12 jaar achter. Ongeveer net zoveel tijd als het aantal gezonde levensjaren die mensen verliezen tgv chronische ziekten.
In allerlei sectoren - van voedsel tot autobanden - worden afspraken gemaakt, convenanten afgesloten. Ik weet geen enkel voorbeeld te noemen waar dit goed heeft gewerkt.
Gert #2 Ik vind niet dat je kan zeggen dat het niet gewerkt heeft. Ik heb het even opgezocht, de meeste bedrijven die zulke afspraken hebben gemaakt, hebben sindsdien meer winst gemaakt, dus het werkt wel degelijk!
Ik heb van de week met een formele overheidsinstantie een middag samengeketend. De vraag die nu onderzocht wordt: hoe komt het dat grote maatschappelijke transities zo traag gaan. Ook in de duurzame energie zie je deze uitdaging. Een van de grote issues die ik zie: de eeuwige roep om meer onderzoek. Deze roep zorgt er voor dat we implementatie of doe-experimenten ten alle tijden vooruitschuiven. Zonder praktijk geen impact simple as that!
Specifiek rondom herformuleringen, alle bedrijven die ik ken nemen dit (intern) zeer serieus en doen het dus. Waar het probleem ligt: alle voedselbedrijven zorgen ervoor dat de keuze dus toeneemt, maar de oude producten verdwijnen niet altijd gelijk, dus consumenten blijven ook (ik ben N=1 voorbeeld) bijvoorbeeld op grote schaal coca-cola regular kopen.
Maar er is een mooi voorbeeld: zout in brood, dat is sector breed opgepakt en in stapjes verlaagd.
En verder zijn alle programma’s (o.a. Via TNO) ronduit nonsenses, geen praktijk, geen maatschappelijke impact, geen nieuwe inzichten. Dat type programma’s doen idd niks.
Dennis Zeilstra wij hebben verschil van inzicht t.a.v. NutriScore, ik zeg ga doen in de praktijk, jij zegt vooraf “het gaat niet werken”. Begrijp me niet verkeerd dat mag en kan, niks mis mee. We moeten iets gaan doen is mijn opinie na bijna 25 jaar, wat zijn jouw (praktijk) suggesties?
Gert Schuitemaker je hebt gelijk, er zijn weinig tot geen convenanten die ik ken die iets hebben opgebracht. Maar die les wordt nooit opgepakt in Den Haag.