8
Fotocredits: 'Traditional roast beef with trimmings', Pixabay

FlashBloemkool is voor bejaarden

Bloemkool is uit de mode. Samen met spruitjes en witlof is de gewone witte bloemkool alleen nog maar favoriet bij zestigplussers. Bij minveertigers staan deze ouderwetse groenten niet eens in de top-10. Wel bij beide groepen favoriet: de tomaat. Op één zelfs. En champignons op plaats 7. De rest van de top-10 is heel uiteenlopend. Het oude vertrouwde AVG’tje is gewoon niet meer van deze tijd. Jongeren eten bij voorkeur 'werelds', bijvoorbeeld in de vorm van een roerbakgroentemix.

RTLnieuws - Bloemkool is voor bejaarden: jongeren gaan niet voor ouderwetse groenten, 20 mei 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Huib Stam
Huib Stam Schrijft alleen nog over mooie dingen
  • #8
  • 25 mei '21
  • 17:35

Als ik de supermarkt binnenloop zie ik bloemkoolrijst en pizzabodems van bloemkool. Bloemkool leeft! Niet aan te slepen denk ik dan.

Annika de Jong
Annika de Jong Redacteur, Foodlog
  • #7
  • 20 mei '21
  • 20:26

Deze minveertiger eet (verplicht) elke week wel een keertje bloemkool. Net als spruiten afgelopen winter. De kleine man van 2 is namelijk dol op beide. Misschien daarom juist later niet

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #6
  • 20 mei '21
  • 20:17

Aardappelen zijn een groente. In Frankrijk tenminste. Hier niet. Raar land, want is natuurlijk net zo goed een groente als - ik zeg maar wat - een koolrabi.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #5
  • 20 mei '21
  • 14:46

Tomatenjam is een bekende jam, zeker als je veel onrijpe tomaten hebt (met mate gebruiken i.v.m. de nog aanwezige solanine). Er zijn meer groentes waar jam van wordt gemaakt zoals rabarber, pompoen, kastanje, noten. Voor chutneys zijn er nog veel meer mogelijkheden.

Botanische kenmerken zijn soms verwaterd.
Tomaat, avocado, komkommer, paprika zijn vruchten die meestal als groente worden bereid, maar de verschillende talen maken er soms een brij van. Aardappel is ook een groente, gezond, maar wordt in Nederland en België als dikmakende 'maaltijddrager' gezien zoals brood, rijst en pasta in de meeste andere landen. Rabarber is een groente.

Voor de minveertigers.
- Witlof halveren en langzaam in gesloten koekenpan bakken.
- Witlof salade met appel en walnoten.
- Gebakken bloemkoolroosjes (bruin van buiten, rauw van binnen).
- Idem gehalveerde gebakken spruiten, ook al zijn ze de laatste jaren niet meer pittig.

De bloemkool en spruiten zijn ook wokgroentes.

Petra Berkhout
Petra Berkhout Food- en agri-economie
  • #4
  • 20 mei '21
  • 12:56

Bij de toetreding in 1986 tot de EU van Portugal - waar tomatenjam heel normaal is - is er lang gesteggeld over de vraag of tomatenjam wel jam was volgens de EU-richtlijnen/verordeningen :-). jam wordt immers van fruit gemaakt .... Ik meen dat de Portugezen uiteindelijk wel hun gelijk hebben gekregen

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.