Slechts 55% van de wereldbevolking kan aan voldoende groente en fruit komen om aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 400 gram te kunnen eten. Vooral in lage- en middeninkomenslanden krijgen mensen te weinig vitamines en mineralen uit groente en fruit binnen omdat het aanbod te klein, eenzijdig en te duur is. Bovendien blijken de verschillen tussen landen groot. In Afrika kan bijvoorbeeld maar 13% van de landen voorzien in de behoefte aan gezonde voedingsstoffen van de bevolking. In Azië is dat 61%.
Dat schrijft een groep onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) in een rapport ten behoeve van de United Nations Food Systems Summit die dit najaar plaatsvindt. De WUR is een officiële onderzoekspartner van de Scientific Group voor de Food Systems Summit.
De onderzoekers wijzen op de noodzaak om 'machtsverschillen tussen betrokken partijen in voedselsystemen te erkennen en aan te pakken'. Omdat zowel de problemen als de oplossingen verschillen per land en per voedselsysteem, zijn er op verschillende niveaus 'push, pull en policy'-acties nodig.
Zaaizaad en kunstmest beter beschikbaar maken met behulp van lokale netwerken, helpt om de situatie te keren. Ook het aanpakken van het voedselverspillingsprobleem moet hoog op de agenda: 40 tot 50% van alle geproduceerde groente en fruit gaat verloren, als gevolg van een gebrekkige wegennet en ontbrekende koelingen. Ook buurt- en schooltuinen en voorlichting over gezonde voeding zijn mogelijke beleidsacties.
WUR - Aanloop UN-Top: bijna de helft van de wereldbevolking eet te weinig groenten en fruit
Dat schrijft een groep onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) in een rapport ten behoeve van de United Nations Food Systems Summit die dit najaar plaatsvindt. De WUR is een officiële onderzoekspartner van de Scientific Group voor de Food Systems Summit.
De onderzoekers wijzen op de noodzaak om 'machtsverschillen tussen betrokken partijen in voedselsystemen te erkennen en aan te pakken'. Omdat zowel de problemen als de oplossingen verschillen per land en per voedselsysteem, zijn er op verschillende niveaus 'push, pull en policy'-acties nodig.
Zaaizaad en kunstmest beter beschikbaar maken met behulp van lokale netwerken, helpt om de situatie te keren. Ook het aanpakken van het voedselverspillingsprobleem moet hoog op de agenda: 40 tot 50% van alle geproduceerde groente en fruit gaat verloren, als gevolg van een gebrekkige wegennet en ontbrekende koelingen. Ook buurt- en schooltuinen en voorlichting over gezonde voeding zijn mogelijke beleidsacties.
Er wordt een arbitrair nummer genoemd (400g, waarom geen 132, of 536?) en omdat veel landen dat niet halen is er een tekort?
Of is er een tekort omdat er in die landen altijd wordt gevochten om de laatste komkommer?
Overigens, ik haal dat ook niet en ervaar dat niet als tekort.
Ik denk dat er aan tarwe, rijst en aardappelen veel meer te verdienen valt (simpelere productie, makkelijkere verwerking, houdbaarheid) dus laten we daar de mensen mee volstoppen.
Groente en fruit verliezen daarin qua concurrentie hun positie en proberen, eens met Stefan, met een machteloze 400 gram per dag, die al honderd jaar door niemand gehaald wordt, zelfs als ze het geld daarvoor hebben, wat de meeste niet hebben, een betere positie te verkrijgen.
Hebben we het nog niet eens over de grote aantrekkingskracht van vlees die groente en fruit ook nog verdringt.
Als het advies van de WUR is om in de vrije marktwerking in te grijpen, dan zou ik toch wat meer concrete aanbevelingen verwachten i.p.v. 'machtsverschillen tussen betrokken partijen in voedselsystemen te erkennen en aan te pakken'.
Op een of andere manier werken we automatisch te weinig groenten en fruit naar binnen. Ik moet er echt een beetje aan denken anders at ik nooit fruit, en heel weinig groenten.
Of, misschien is dat juist wel een teken? Als je nu eens alle kennis over voeding vergeet, wat je wel of niet zou moeten eten, en dan alleen nog intuïtief gaat eten en drinken. Kennelijk, in jouw geval, zou je dan vergeten om groente en fruit te eten. Of in ieder geval de hoeveelheden waarvan ons wordt vertelt dat we moeten eten.
En er zijn mensen die al jaren carnivoor eten en ook niet bepaald ongezond zijn. Dus misschien zijn groenten en fruit helemaal niet zo hard nodig. De informatie die we krijgen strookt niet met de data die is te vinden.
Ik heb verder niets tegen groente en fruit, maar wel moeite met de enorme push om het te eten.
En er zijn mensen (bijv. 375 miljoen in India) die al jaren vegetarisch eten en ook niet bepaald ongezond zijn. Dus misschien is vlees helemaal niet zo hard nodig. De informatie die we krijgen strookt niet met de data die is te vinden.