Vegetariërs vertonen minder indicaties van een aanwezige ziekte dan vleeseters, schrijft MedicalXpress over onderzoek van de universiteit van Glasgow.
In bloed- en urinemonsters zochten Schotse wetenschappers naar verschillen in ziektemarkers tussen verschillende voedingspatronen. Ze bekeken data van 177.723 personen uit de UK Biobank study. De proefpersonen zijn tussen 37 en 73 jaar oud en veranderden de afgelopen 5 jaar vrijwel niets aan hun eetgewoonten.
De groep werd gesplitst in vegetariërs (geen rood vlees, vis of gevogelte, wel nutriënt- en vezelrijk groenten, fruit en noten) en vleeseters. De 19 bestudeerde biomarkers uit bloed en urine zijn indicatoren voor diabetes, hart- en vaatziekten, kanker, lever-, bot- en gewrichtsgezondheid en de nierfunctie.
In de analyse werd de invloed van geslacht, leeftijd, etniciteit, opleidingsniveau, obesitas, roken en alcoholinname meegenomen. Zelfs rekening houdend met die factoren bleken vegetariërs op 13 biomarkers die de gezondheid bedreigen lager te scoren dan vleeseters. Onder die biomarkers vallen onder meer totaal cholesterol, LDL (het slechte cholesterol), apolipoproteine A en B (markers voor hart- en vaatziekten) en GGT en AST (markers voor de leverfunctie), IGF-1 (voor groei van kankercellen) en creatinine (voor verslechtering van de nierfunctie).
Toch scoren de vegetariërs óók minder goede stofjes dan vleeseters, zoals HDL (het goede cholesterol) en vitamine D en calcium (voor bot- en gewrichtsgezondheid). Tevens hadden de proefpersonen met een vegetarisch dieet meer vetten en cystatine C - een voorspeller van nierfalen - in hun bloed.
De onderzoekers benadrukken de observationele aard van de studie. Harde oorzakelijke relaties tussen de twee voedingspatronen en de ziektemarkers konden ze niet aantonen. Vooralsnog mag je daarom ook nog even geloven dat rood vlees en gevogelte wél gezond zijn.
medicalXpress - Vegetarians have healthier levels of disease markers than meat-eaters
In bloed- en urinemonsters zochten Schotse wetenschappers naar verschillen in ziektemarkers tussen verschillende voedingspatronen. Ze bekeken data van 177.723 personen uit de UK Biobank study. De proefpersonen zijn tussen 37 en 73 jaar oud en veranderden de afgelopen 5 jaar vrijwel niets aan hun eetgewoonten.
De groep werd gesplitst in vegetariërs (geen rood vlees, vis of gevogelte, wel nutriënt- en vezelrijk groenten, fruit en noten) en vleeseters. De 19 bestudeerde biomarkers uit bloed en urine zijn indicatoren voor diabetes, hart- en vaatziekten, kanker, lever-, bot- en gewrichtsgezondheid en de nierfunctie.
In de analyse werd de invloed van geslacht, leeftijd, etniciteit, opleidingsniveau, obesitas, roken en alcoholinname meegenomen. Zelfs rekening houdend met die factoren bleken vegetariërs op 13 biomarkers die de gezondheid bedreigen lager te scoren dan vleeseters. Onder die biomarkers vallen onder meer totaal cholesterol, LDL (het slechte cholesterol), apolipoproteine A en B (markers voor hart- en vaatziekten) en GGT en AST (markers voor de leverfunctie), IGF-1 (voor groei van kankercellen) en creatinine (voor verslechtering van de nierfunctie).
Toch scoren de vegetariërs óók minder goede stofjes dan vleeseters, zoals HDL (het goede cholesterol) en vitamine D en calcium (voor bot- en gewrichtsgezondheid). Tevens hadden de proefpersonen met een vegetarisch dieet meer vetten en cystatine C - een voorspeller van nierfalen - in hun bloed.
De onderzoekers benadrukken de observationele aard van de studie. Harde oorzakelijke relaties tussen de twee voedingspatronen en de ziektemarkers konden ze niet aantonen. Vooralsnog mag je daarom ook nog even geloven dat rood vlees en gevogelte wél gezond zijn.
Verrast me niet. De vegetariërs die ik ken zien er veel vaker gezond/ jonger uit. Er is ook wel eerder onderzoek dat dit ondersteunt. Er is wel een verschil in nutriënten opname tussen vegetariërs, die wel zuivel en ei nemen, en veganisten. De rol van gefermenteerde producten is vaak veel meer geprononceerd.
Rood vlees (kip) zou ook wel eens slechter kunnen zijn door de massale GM voeding met superglyfosaat restanten uit Zuid Amerika - waarbij moeilijk te zeggen is welke factor het ergste is (een schaap - gans - die bijna altijd op de weide/heide is lijkt me dan gezonder dan een varken...)
Zoals klokkenluider Seralini al lang geleden aanstipte... weggedrukt in een verdacht donker hoekje door het lobby en robot geweld van zovelen financieel belanghebbenden. Assange krijgt ook geen aandacht meer, vele jaren eenzaam opgesloten... veel minder voorstellende Avalny wel... Wat een systeem.
Over het GM chemische hormonen/ antibioticavlees uit de US hebben we het dan nog niet... vele onderzoeken met slechte resultaten over rood vlees komen uit de US.
Het kan natuurlijk ook zijn dat vega(s) bewuster in het leven zijn en daardoor gezonder leven.
Maar goed, er wordt me regelmatig gevraagd of ik mijn werk als stage doe, dus blijkbaar doe ik toch iets goed ;)
Is er nooit iemand geweest die het gewoon eens heeft getest? Zoals in de film Super Size Me: Allerlei bloedwaarden en andere gezondheidskenmerken vastleggen (nulmeting), dan overstappen op vegetarisch eten, en dan na een aantal weken of maanden weer meten. Het beste zou zijn als er ook vegetariërs meedoen, maar die moeten dan na hun nulmeting een tijdje vlees gaan eten en dat zullen ze wel niet willen, toch, René?
Ik ken in ieder geval 3 vegetariërs (2 vanaf hun geboorte) die alle3 obese zijn. Van 2 (moeder en zoon) weet ik niet in hoeverre nog/al ernstig obese, maar dochter morbide obeso.
Er zijn vleeseters die heel gezond zijn. En vegetariërs. Een veelzijdig, groente/fruitrijk menu bereikt veel. Maar er is ook veel shit... ook vegetariërs kunnen een verkeerd menu hebben.
Als er obesitas speelt, is er iets anders aan de hand dan een B12 tekort (die kant en klare - ongefermenteerde - soja vleesvervangers heb ik mijn vraagtekens bij dagelijks gebruik... als bij bewerkt GM gevoerd vlees).
Het kan ook erfelijk bepaalde aanleg zijn (maar erfelijke factoren kunnen veranderen o.i.v. mRNA processen - zoals bij de voeding van de moeder, die ook al voor een groot deel de smaak bepaalt van het kind - of stressbelasting - tijdens de zwangerschap.... of zelfs belastingen van de oma, die één generatie overslaan).