Nederland is Europees kampioen vleesvervangers kopen én eten. Ook plantaardige kaas is in ons land populair. Dat blijkt uit data van marktonderzoeksbureau Nielsen, gepubliceerd door het Smart Protein Project en ProVeg International.
De consumptie van plantaardige vervangers groeit overal in Europa "op topsnelheid", aldus ProVeg. Nielsen nam de totale supermarktverkopen in de periode 2018-2020 in 11 Europese landen onder de loep. De totale waarde van de Europese vega-markt is inmiddels €3,6 miljard en de groei op Europees niveau bedroeg 49%.
Duitsland is de grootste afzetmarkt met een omzet van €993 miljoen aan vlees- en zuivelvervangers, gevolgd door Groot-Brittannië (€750 miljoen), Spanje (€448 miljoen), Italië (€425 miljoen), Frankrijk (€355 miljoen) en Nederland (€291 miljoen).
Gemiddeld geven Nederlanders €17 per hoofd van de bevolking uit aan plantaardige vervangers. Aan vleesvervangers eten wij het meest van alle Europeanen, 870 gram per persoon. In totaal gaat er bij ons 15 miljoen kilo aan vleesvervangers per jaar om. Ook op het gebied van plantaardige kaasvervangers is Nederland koploper. De verkopen daarvan namen in de afgelopen 2 jaar bij ons met 400% toe en bereikten een verkoopwaarde van €4,8 miljoen. Het is nog kleine, maar vermoedelijk snelgroeiende markt.
Hoe ronkend deze cijfers ook klinken, al met al blijven de marktaandelen van vlees- en zuivelvervangers beperkt. Tegen de totale Nederlandse supermarktomzet van $45 miljard in 2020, steekt ook een bedrag van €291 miljoen nog karig af (dat komt uit op 0,65%). En tegenover de €174 miljoen die Nederlanders uitgeven aan vleesvervangers, staat €3,5 miljard aan echt vlees (7,8% van de totale supermarktomzet). Dat geeft de vleesvervangers een marktaandeel van zo'n 5%.
Toch is er sprake van een forse groei; nog maar 5 jaar geleden was de supermarktomzet aan vleesvervangers zo'n €100 miljoen. Over 5 jaar gezien, bedroeg de groei dan ook 74%.
Bij de zuivelvervangers bedraagt het marktaandeel 4,5%, schrijft de Volkskrant. We geven inmiddels €62 miljoen uit aan melkvervangers, €20 miljoen aan amandelmelk, €19 miljoen aan soja, €14 miljoen aan de snel opkomende havermelk en €43 miljoen aan yoghurtvervangers. Bij die bedragen verbleekt de schamele €4,8 miljoen die we aan plantaardige kaas uitgeven naast de €231 miljoen die alleen al de kaasspeciaalzaken in 2020 realiseerden.
Dit artikel afdrukken
Duitsland is de grootste afzetmarkt met een omzet van €993 miljoen aan vlees- en zuivelvervangers, gevolgd door Groot-Brittannië (€750 miljoen), Spanje (€448 miljoen), Italië (€425 miljoen), Frankrijk (€355 miljoen) en Nederland (€291 miljoen).
Gemiddeld geven Nederlanders €17 per hoofd van de bevolking uit aan plantaardige vervangers. Aan vleesvervangers eten wij het meest van alle Europeanen, 870 gram per persoon. In totaal gaat er bij ons 15 miljoen kilo aan vleesvervangers per jaar om. Ook op het gebied van plantaardige kaasvervangers is Nederland koploper. De verkopen daarvan namen in de afgelopen 2 jaar bij ons met 400% toe en bereikten een verkoopwaarde van €4,8 miljoen. Het is nog kleine, maar vermoedelijk snelgroeiende markt.
Hoe ronkend deze cijfers ook klinken, al met al blijven de marktaandelen van vlees- en zuivelvervangers beperkt. Tegen de totale Nederlandse supermarktomzet van $45 miljard in 2020, steekt ook een bedrag van €291 miljoen nog karig af (dat komt uit op 0,65%). En tegenover de €174 miljoen die Nederlanders uitgeven aan vleesvervangers, staat €3,5 miljard aan echt vlees (7,8% van de totale supermarktomzet). Dat geeft de vleesvervangers een marktaandeel van zo'n 5%.
Toch is er sprake van een forse groei; nog maar 5 jaar geleden was de supermarktomzet aan vleesvervangers zo'n €100 miljoen. Over 5 jaar gezien, bedroeg de groei dan ook 74%.
Bij de zuivelvervangers bedraagt het marktaandeel 4,5%, schrijft de Volkskrant. We geven inmiddels €62 miljoen uit aan melkvervangers, €20 miljoen aan amandelmelk, €19 miljoen aan soja, €14 miljoen aan de snel opkomende havermelk en €43 miljoen aan yoghurtvervangers. Bij die bedragen verbleekt de schamele €4,8 miljoen die we aan plantaardige kaas uitgeven naast de €231 miljoen die alleen al de kaasspeciaalzaken in 2020 realiseerden.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Daling van consumptie wereldwijd komt door een flinke tik in de productie in china. Als de flats in China allemaal in productie komen zal de vleesconsumptie weer pijlsnel stijgen en alles weer op de oude voet verder gaan.
Vlees wordt in tegenstelling tot groente nauwelijks weggegooid.
Rene, reken je niet rijk, ook bij de huidige sterke relatieve groei sla je ook over 20 jaar nog echt geen deuk in een pakje boter, dat kun je zelf uitrekenen door een cumulatieve berekening te maken. Als we dus echt willen shiften naar (veel) meer plantaardig, dan moet er nog een en ander gebeuren. Maar de relatieve groeicijfers zijn natuurlijk wel spectaculair, ik denk niet dat er na 1950 in enige voedselcategorie hogere relatieve groeicijfers zijn geboekt over een langere periode.
En dat krijgt z'n weerslag. De FAO maakte bekend dat ze een dalende vleesconsumptie wereldwijd waarnemen. En dat is iets dat we vijf jaar geleden niet hadden verwacht. Om te beoordelen of dat consistent is, is nog te vroeg, maar het is al heel wat dat de gebruikelijke 2,5% stijging nu afvlakt en wellicht wordt omgezet in een structurele daling.
Andere analyses geven slechts een zeer tijdelijke dip en gaan met ingang van 2021 weer vrolijk verder met een paar procent stijging per jaar. De toekomst zal het uitwijzen. Ik denk dat vleesvervangers in die ontwikkeling wel een rol spelen, maar dat het bereiken van ons productieplafond en de daarmee samenhangende stijgende prijzen voor grotere disrupties gaan zorgen. Het is een spannende en enerverende markt waarin volop actie gaande is, dat is in elk geval één van de weinige zekerheden...
#1 Vervang de absolute bedragen door de groeipercentages en bekijk dan de verwachte bedragen (cq marktaandelen) over 10 of 20 jaar...
Ik meen gelezen te hebben dat banken aarzelen bij het verlenen van langlopende leningen aan veetelers. Geen wonder als je dit bovenstaande in ogenschouw neemt.
(ja ik weet dat een exponentele groei een keer af vlakt..)
Vervang apsoluute bedragen door % en het verhaal leest ineens heel anders.