Een internationaal team van onderzoekers van de Chinese Zhejiang-universiteit en de Amerikaanse universiteiten Carnegie Mellon en Syracuse bogen zich over pasta. We kennen allemaal de fantastische vormen van pasta, van de rechttoe rechtaan lasagnevellen tot de fusilli en orechiette. Al die verschillende vormen vragen om (te) grote zakken en pakken om de pasta in te verpakken en te vervoeren. Allemaal lucht, volume en extra plastic voor niets. Van Ikea weten we dat plat verpakte meubels een kleinere koolstofvoetafdruk hebben en minder verpakkingsmateriaal vereisen. Met een paar simpele handelingen maak je er zelf een 3-D meubel van.

Zou dat ook bij pasta kunnen? Er bestaat immers al plastic en metaal met een 'vormgeheugen'. Zou dat ook bij pasta toe te passen zijn? Het antwoord op die vraag blijkt ja. De onderzoekers ontdekten een manier om pasta bij het koken weer zijn 'oorspronkelijke' vorm te laten krijgen.

Op basis van een traditioneel pastadeeg van water en tarwegries maakten de onderzoekers vellen deeg. Daarna zetten ze met een soort stempel kleine groeven aan één kant van het deeg.Toen ze vervolgens de pasta kookten zette de kant met de groeven minder hard uit dan de gladde onderkant, zodat uit de platte deeglap de vertrouwde 3D-pastavormen ontstaan.

De groeven die nodig waren om de uiteindelijke vervorming te bereiken, berekenden de onderzoekers met verschillende computermodellen. De groeven blijken bovendien de saus uitstekend vast te houden.

Plat is beter voor de aarde
Toepassingen voor de platte pasta? Iedereen die op trektocht gaat en zijn eigen eten mee moet nemen. Platte pakjes nemen nu eenmaal veel minder ruimte in. Maar ook de astronauten in het ruimtestation ISS kunnen met platte pasta beter uit de voeten dan met volumineuze pakketten en fancy vormpjes. Dat vormpje neemt de pasta in de pan wel aan. Zeven minuten koken, klaar. Dat is ook nog eens goed voor de planeet.

Voor de platte pasta is immers minder verpakkingsmateriaal nodig. De platte vorm bespaart ruimte bij opslag en transport, zelfs naar het ISS. Tenslotte hoeft de pasta maar 7 minuten te koken omdat platte pasta sneller gaart dan bijvoorbeeld buisvormige pasta. Dat spaart tijd, energie en uitstoot. En voor de smaak hoef je het niet te laten. "Deze platte pasta ziet, voelt en smaakt als gewone, traditionele pasta,” zegt co-auteur Ye Tao in Scientias.

In een filmpje laten de onderzoekers zien hoe hun platte pasta tot 'gewone' transformeert.


Dit artikel afdrukken