Onze analyse verscheen op een moment dat Canadees onderzoek zou hebben aangetoond dat rood vlees géén risico vormt voor de gezondheid. Die inmiddels tegenintuïtieve bevinding leidde destijds tot veel discussie onder voedingswetenschappers. Die viel extra op omdat het publiek net gewend was geraakt aan de gedachte dat wat minder vlees goed is voor zowel onze gezondheid als voor milieu en klimaat.
Ook nu weer duikt een opvallend geluid op van een groep internationale onderzoekers die data gebruikten uit de Prospective Urban Rural Epidemiology (PURE) - studie. Van 134.297 personen uit 21 lage-, midden- en hoge-inkomenslanden werd de voedselinname bijgehouden over een periode van 9,5 jaar. De onderzoekers zochten uit of het eten van rood vlees, gevogelte en bewerkt vlees een relatie vertoont met hogere sterftekansen en hart- en vaatziekten.
Ze registreerden na 9,5 jaar 7.789 doden en 6.976 gevallen met hart- en vaatziekten. Bewerkt vlees (meer dan 150 gram per week) bleek de enige vleessoort waarvan de consumptie een significant hoger gezondheidsrisico oplevert in de statistieken. Voor de consumptie van gevogelte en rood vlees (meer dan 250 gram per week) konden de onderzoekers géén aanwijzing vinden voor een hoger sterfterisico en de ontwikkeling van hart- en vaatziekten.
Volgens professor Ellen Kampman (WUR) is het schadelijk dat twijfel ontstaat aan de schadelijkheid van rood vlees omdat er voldoende onderbouwde feiten zijn die een mate van schadelijkheid aantonen. Andere experts die zich uitspraken in het artikel uit 2019 maakten vooral duidelijk dat het belangrijk is om feiten (de waarnemingen die uit onderzoek resulteren) en interpretaties (adviezen) uit elkaar te trekken. Voedingsadvies is geen harde wetenschap, maar voor een belangrijk deel interpretatie. Daarom lijkt het advies van het Voedingscentrum vooralsnog een wijze middenweg: je kunt rood vlees eten, maar wel in beperkte mate.
Vanuit milieu- en klimaatoptiek is het eten van rundvlees - het summum van rood vlees - feitelijk gezien uit den boze. Je kunt beter varken en kip gevoerd met voedselresten eten, toonde op Foodlog agrobioloog Henk Breman aan.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
De grote lijn is natuurlijk dat mensen omnivoren zijn, dieren die het best functioneren op een gemengd dierlijk en plantaardig rantsoen. De wetenschap er om heen is mijns inziens vaak vooringenomen; er wordt geshopt in onderzoek of onderzoek opgezet met het vooropgestelde doel om de mens richting herbivoor te duwen. Dit als gevolg van de westerse mainstream-opvatting de laatste halve eeuw dat veehouderij fout is. De foodlog-verslaggeefster is ook duidelijk zo opgevoed.
Henk Breman reageert vanuit Ecologie en kringlopen. Niet vanuit gezondheid.
Rondom bewerkt vlees staan enkele E-nummers (denk aan nitriet) onder verdenking, het feit dat gedroogde kruiden in bewerkt vlees extra risico op pathogenen geven.
En eens met #1 de jonge generatie onderzoekers en journalisten heeft vaak niet meer een 'frisse open' blik. De mainstream opvatting is inderdaad: veehouderij is 'fout'.
Het enige dat ik doorgaans nog interessant vind aan voedingsonderzoek zijn de meningen erover.
Vandaar mijn vraag: waar zien jullie een bias in het schrijven van Mandy (inderdaad 30-)?
Ze haalt nota bene mijn stuk uit 2019 aan dat toch redelijk duidelijk was over de geloofsstrijd in de voedingsleer over vlees.
En vervolgens ben ik natuurlijk heel benieuwd hoe Mandy op jullie reageert, Wouter en Klaas Sjoerd. Maar willen jullie m eerst even precies op de stip leggen?
#3 eeuwige moderator toch ;-) (en voor je eigen mensen moet je het altijd opnemen, doe ik ook).
PS een van de grappige zaken is, dat epidemiologisch onderzoek niet echt de diepte ingaat. Kip als filet of kip als kipschnitzel. Verse varkensworst, of gedroogd met wat hulpmiddelen. Denk je echt dat je deze details uit klassiek epidemiologisch onderzoekt kunt halen? ik denk van niet.
Maar Wouter, ik was óók en echt serieus: ik ben echt benieuwd waar jullie een niet-vlees-jonge-vrouw in Mandy's tekst zagen.
Ik zie het nl. niet en denk dat het tussen jullie oren zit omdat het volgende wel waar is: veel jonge mensen en met name vrouwen ervaren ervaren vleesschuld en zijn over (aan het gaan) op vega(n).