De newsroom van 26 april 2021, de Foodlog-selectie van berichten die wij relevant vinden uit de (inter)nationale pers. Hier vind je onze voorgaande selecties.
Na Koningsdag mogen de terrassen weer open. Horecaondernemers en hun leveranciers zijn druk met de voorbereidingen, maar van een leien dakje gaat dat niet bij iedereen.
Over de datum en duurder
Groothandelaren moeten meer dan ooit de voorraden voorschieten, laat branchevereniging Samenwerkende Horeca Groothandels Nederland (SHGN) aan BNR Nieuwsradio weten (1.5). Vele horecabazen hebben simpelweg niet genoeg geld op de bank om die voorraden te betalen, bevestigt ook Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Je biertje en wijntje worden dus ook op de pof ingeslagen.
Tijdens de horecasluiting zijn veel producten uit de voorraad over de datum geraakt. Bier, frisdranken, sauzen en sappen kunnen allemaal naar de vuilverwerking. Die voorraden moeten ondernemers nu in één keer aanvullen. Voor vooral de wat kleinere horecaondernemers is dat een probleem. De meeste horecagroothandelaren komen de horeca-ondernemers tegemoet met een betalingsregeling.
Een bijkomende tegenvaller is dat veel brouwerijen hun prijzen omhoog hebben verhoogd. Een jaarlijks fenomeen, maar het komt dit jaar dubbel zo hard aan.
Ook in België verwacht de branchevereniging prijsstijgingen, schrijft Het Nieuwsblad (1.4). Een kopje koffie of biertje zal daar zo'n 10% duurder zijn.
Personeelsstress
Horecaondernemers ervaren ook stress over hun personeel. Of ze door het nijpende personeelstekort genoeg medewerkers kunnen vinden, maar ook over de vraag hoeveel medewerkers ze moeten inhuren. In het achterhoofd van iedere ondernemers speelt de gedachte dat demissionair minister-president Mark Rutte de versoepelingen nog tot het laatste moment kan terugdraaien.
Verdriedubbeling
Niet meer langs een kassamedewerker, maar met de zelfscan of app de producten scannen in de supermarkt. Door de coronacrisis wonnen digitale hulpmiddelen terrein. Albert Heijn zag in 2020 een verdriedubbeling in het gebruik van zelfscannen en de AH app, schrijft LevensmiddelenKrant (2.2).
Dit artikel afdrukken
Over de datum en duurder
Groothandelaren moeten meer dan ooit de voorraden voorschieten, laat branchevereniging Samenwerkende Horeca Groothandels Nederland (SHGN) aan BNR Nieuwsradio weten (1.5). Vele horecabazen hebben simpelweg niet genoeg geld op de bank om die voorraden te betalen, bevestigt ook Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Je biertje en wijntje worden dus ook op de pof ingeslagen.
Tijdens de horecasluiting zijn veel producten uit de voorraad over de datum geraakt. Bier, frisdranken, sauzen en sappen kunnen allemaal naar de vuilverwerking. Die voorraden moeten ondernemers nu in één keer aanvullen. Voor vooral de wat kleinere horecaondernemers is dat een probleem. De meeste horecagroothandelaren komen de horeca-ondernemers tegemoet met een betalingsregeling.
Een bijkomende tegenvaller is dat veel brouwerijen hun prijzen omhoog hebben verhoogd. Een jaarlijks fenomeen, maar het komt dit jaar dubbel zo hard aan.
Ook in België verwacht de branchevereniging prijsstijgingen, schrijft Het Nieuwsblad (1.4). Een kopje koffie of biertje zal daar zo'n 10% duurder zijn.
Personeelsstress
Horecaondernemers ervaren ook stress over hun personeel. Of ze door het nijpende personeelstekort genoeg medewerkers kunnen vinden, maar ook over de vraag hoeveel medewerkers ze moeten inhuren. In het achterhoofd van iedere ondernemers speelt de gedachte dat demissionair minister-president Mark Rutte de versoepelingen nog tot het laatste moment kan terugdraaien.
Verdriedubbeling
Niet meer langs een kassamedewerker, maar met de zelfscan of app de producten scannen in de supermarkt. Door de coronacrisis wonnen digitale hulpmiddelen terrein. Albert Heijn zag in 2020 een verdriedubbeling in het gebruik van zelfscannen en de AH app, schrijft LevensmiddelenKrant (2.2).
1. Scheuren in de voedselketen
Toelichting ›-
Deze terrassen blijven wél dicht: ’Zo kan ik geen omzet draaien’
de Telegraaf -
“Stijgende grondstofprijzen zullen leiden tot duurdere boodschappen”
Retail Detail -
Operatie tapkraan: voordat horeca kan openen, moeten er nog honderden kilometers bierleiding gemaakt worden
Het Nieuwsblad -
Pintje zal bij heropening horeca zo’n 10 procent duurder zijn
Het Nieuwsblad -
Horecazaken kunnen groothandel niet altijd betalen
BNR -
Horeca kan groothandel niet altijd betalen: bier en saus over datum
Metro
2. Sporen van nieuwe voedselsystemen
Toelichting ›3. Het 'nieuwe gezond'
Toelichting ›-
Coronazelftesten nog steeds illegaal verkocht, inspectie krijgt tientallen meldingen
NOS -
Can regular at-home testing slow the spread of Covid?
NBCNews -
Florida Family Indicted for Selling Toxic Bleach as ‘Miracle’ Coronavirus Cure
The New York Times -
Gommers: ’Versoepelingen leiden niet tot piek op ic’s’
de Telegraaf
4. Overig
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
5. Toeval of geen toeval
1. Researcher Gets 1000s of Responses to Survey on COVID Vaccine and Menstrual Cycles. Chicago Tribune
3. Het ‘nieuwe gezond’
5. Tientallen mensen in Florida krijgen COVID-19 weken na de volledige vaccinatie. WKMG News
(en op het vaccinatie toestemmingsformuliertje stond nog wel ‘I understand that the long-term side effects or complications of this vaccine are not known at this time.’)
Die WKMG-link gaat naar het 'National Vaccine Information Center', waar Wikipedia dit over zegt
En als reactie op #1 zou ik (voorlopig) zeggen: toeval.
Al blijft het natuurlijk wel 'een dingetje' dat medicijnen meestal alleen getest worden op mannen, juist omdat de cyclus van vrouwen (of 'mensen die menstrueren', zoals de Chicago Tribune aanvult ???) als verstorende factor wordt beschouwd bij het analyseren van reacties en/of bijwerkingen. De helft van de wereldbevolking bestaat uit vrouwen, dus persoonlijk zou het mij wel interesseren of een bepaald medicijn of vaccin bij vrouwen even goed werkt als bij mannen. Idem voor verschillende etnische groepen en leeftijden.
3. Het ‘nieuwe gezond’
6. De Biosensor werd een jaar geleden al aangekondigt en nu is hij er bijna. Met iedereen een chip onder de huid zijn we binnenkort iedere pandemie of griep een à twee stappen voor.