De newsroom van 13 april 2021, de Foodlog-selectie van berichten die wij relevant vinden uit de (inter)nationale pers. Hier vind je onze voorgaande selecties.
Covid-19 zet met name jongeren aan tot ongezond eetgedrag. Tot die conclusie komen wetenschappers van de University of Minnesota naar aanleiding van hun onderzoek naar negatieve effecten van de pandemie en eetgedrag. De meest verontrustende bevinding is de toename van eetstoornissen, aldus de onderzoekers (MedicalXpress, zie 3.8).
Eetstoornissen hebben de hoogste sterfterisico's van alle psychiatrische gezondheidsproblemen. Jaarlijks overlijden ruim 10.000 mensen in de Verenigde Staten aan een eetstoornis. Dat komt overeen met één persoon per 52 minuten. Tijdens de pandemie groeide hun aantal. De onderzoekers wilden de oorzaken daarvan in kaart brengen om het het groeiende risico beter te begrijpen en het in te dammen. Ze zochten naar een link tussen stress, psychologische nood, financiële problemen en verandering in het eetgedrag tijdens de coronapandemie en gebruikten daarvoor data uit april en mei 2020 van deelnemers aan het Neumark-Sztainer's Project EAT.
De onderzoekers zien 6 trends:
Van de ondervraagden vertoonde 8% extreem ongezond eetgedrag (gebruik van pillen, vinger in de keel), 53% minder extreem maar nog steeds ongezond eetgedrag (vasten, heel weinig eten, maaltijdvervangers, meer roken), terwijl 14% zei te binge eten. De slechte eetgewoonten gingen veelal gepaard met slecht verwerkte stress, symptomen van depressie en gemiddelde tot extreme financiële moeilijkheden.
De studie laat zien dat ook het grote aantal mensen met verstoord eetgedrag ten gevolge van de pandemie aandacht verdient. Om de reeds bestaande ongelijkheid bij de toegang tot zorg niet te vergroten, moet preventieve hulp beschikbaar en betaalbaar zijn voor alle bevolkings- en inkomensgroepen, vinden de onderzoekers.
Dit artikel afdrukken
Eetstoornissen hebben de hoogste sterfterisico's van alle psychiatrische gezondheidsproblemen. Jaarlijks overlijden ruim 10.000 mensen in de Verenigde Staten aan een eetstoornis. Dat komt overeen met één persoon per 52 minuten. Tijdens de pandemie groeide hun aantal. De onderzoekers wilden de oorzaken daarvan in kaart brengen om het het groeiende risico beter te begrijpen en het in te dammen. Ze zochten naar een link tussen stress, psychologische nood, financiële problemen en verandering in het eetgedrag tijdens de coronapandemie en gebruikten daarvoor data uit april en mei 2020 van deelnemers aan het Neumark-Sztainer's Project EAT.
De onderzoekers zien 6 trends:
- Eten en snacken zonder nadenken
- Verhoogde voedselconsumptie
- Algemene afname van eetlust of voedselinname
- Eten als coping-mechanisme
- Pandemie-gerelateerde verminderde voedselinname
- Golf/duidelijke toename van de symptomen van eetstoornissen.
Van de ondervraagden vertoonde 8% extreem ongezond eetgedrag (gebruik van pillen, vinger in de keel), 53% minder extreem maar nog steeds ongezond eetgedrag (vasten, heel weinig eten, maaltijdvervangers, meer roken), terwijl 14% zei te binge eten. De slechte eetgewoonten gingen veelal gepaard met slecht verwerkte stress, symptomen van depressie en gemiddelde tot extreme financiële moeilijkheden.
De studie laat zien dat ook het grote aantal mensen met verstoord eetgedrag ten gevolge van de pandemie aandacht verdient. Om de reeds bestaande ongelijkheid bij de toegang tot zorg niet te vergroten, moet preventieve hulp beschikbaar en betaalbaar zijn voor alle bevolkings- en inkomensgroepen, vinden de onderzoekers.
1. Scheuren in de voedselketen
Toelichting ›-
‘Valse verwachtingen zorgen voor nog meer schade in horeca’
MissetHoreca -
Zij houden ramadan met avondklok: 'Alsof je een maand kerst viert in je eentje'
RTL Nieuws -
Omhelzen en handenschudden onder het genot van een pint, de Britten mogen weer
de Volkskrant -
Slachtvarkens blijven veel meer in Nederland
Boerderij
2. Sporen van nieuwe voedselsystemen
Toelichting ›-
Just Eat Takeaway hint op boodschappenbezorging
Distrifood -
We bestellen door corona nog meer bij Thuisbezorgd.nl
RTL Nieuws -
Flinke werving aan horecapersoneel, ondanks gebrek aan perspectief
MissetHoreca -
Digitalisering en duurzaamheid steeds meer hand in hand
Marketing Tribune -
Are local and digital shopping habits here to stay post-COVID?
FoodNavigator
3. Het 'nieuwe gezond'
Toelichting ›-
Een coronatest van koffiecups: in Wageningen ontwikkelden ze hem
AD -
CoronaEspresso: met koffiecups thuis testen op het coronavirus
WUR -
Horeca wil snellere vaccinatie om open te kunnen
MissetHoreca -
Negatieve coronatest voor dagje uit mogelijk verplicht
BNR -
Uitverkoren cafés bereiden zich voor op horecaproef: ‘Eindelijk: weer bier door de tap’
AD -
‘Negatieve coronatest straks verplicht voor dagje uit’
Metro -
Drogisterijen hebben voorlichting zelftests niet op orde
Het Financieele Dagblad -
The COVID-19 pandemic has been linked with six unhealthy eating behaviors
MedicalXpress -
Na máánden mogen ze weer, zo bereiden cafés zich voor op horecaproef: ‘Ik wil geen gemaakte testsituatie’
AD
4. Overig
-
Ramadan begins around the world amid Covid restrictions
BBC -
Het mysterie achter 'de covid-geur'
De Morgen -
Meerdere ziekenhuizen steunen oproep openen terrassen
Misset Horeca -
Burgemeesters smeken om versoepelingen, maar het heeft geen zin: terrassen blijven dicht
de Volkskrant -
Shoppers rush out for their retail fix, but will they keep spending?
The Guardian -
Deskundigen: week later versoepelen kan écht verschil maken
RTL Nieuws -
‘21 april? Nee, áchtentwintig’, stamelde Hugo. ‘Zeker wel misschien, denk ik. Absoluut. Mits’
de Volkskrant -
Burgemeesters tegenover kabinet in terraskwestie: ‘We komen tegenover bevolking te staan’
AD -
Horeca: Kabinet belooft dingen die het niet kan nakomen
BNR
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Voor eens en voor altijd: ongezond eten komt niet door ongezond eten, maar door tal van andere factoren. Als die factoren niet weggenomen worden, kan je mensen proberen gezond te laten eten, maar dat houden ze niet lang vol en breng je ze alleen maar in een vicieuze cirkel.
De bedenkelijke P1 virusvariant krijg hier véél te weinig aandacht en kan leiden tot Braziliaanse toestanden. Denk aan het acuut stopzetten van vluchten van en naar Brazilië, NL inwoners via ambassade de kans geven nog terug te keren, rekening houden met toestroom van steeds jongere patiënten op de IC, het advies van Pfizer opvolgen en de 3e vaccinatie alvast inplannen omdat het vaccin minder effectief is tegen P1.
(regeren is vooruitzien)
inmiddels blablabla terrassen blablabla......
(is hier ook vooruitzien)
Joep regeren is vooruitzien bezig jij hier.
Maar wie, wat en waarom regeert ons?
In de jaren negentig had een professor van de medische faculteit Maastricht deze uitbraak en het continent waar het zou gaan ontstaan al voorspeld. Wat is er met deze kennis gedaan en vooral misschien waarom niet?
Joep deze Corona uitbraak is nog maar het begin, maar dat zal wel weer geen aandacht krijgen hoewel het zeer goed uit te leggen valt.
In de medische wetenschap wordt algemeen erkend dat preventie ons moet gaan redden.
Hebben de deskundige die ons leiden verstand hoe die preventie inhoud gegeven moet worden?
Als ik zie hoe ze met de huidige pandemie zijn omgegaan, de volgorde der genomen stappen, maar ook de snelheid van het invoeren van niet voldoende geteste vaccinaties met zijn uitwerkingen, positief als negatief, waaruit blijkt dan de deskundigheid? Of was paniek leidend.
Wat staat ons bij een nieuwe gelijksoortige uitbraak, als we nu de bakens niet verzetten, te wachten?
Preventie kan ons redden maar gaat niet van bovenaf gebeuren, voedselproducenten en burgers moeten in deze de hand ineen slaan en samen voor zichzelf gaan zorgen.
De boer de dokter van de toekomst.
Inhoudelijk gezond voedsel grotendeels een medicijn vervanger zonder schadelijke bijwerkingen.
Ons immuunsysteem op orde dus, langer gezonder en zelfredzamer leven...... het kan.
Arnold, begrijp ik nou goed dat die hoogleraar heeft voorspeld dat als je maar goed uit, virussen geen vat op je krijgen?
3. Het ‘nieuwe gezond’
10. Canada roept mondkapjes terug die grafeen nanodeeltjes loslaten en in de longen terecht komen. CTVNews