Dat zegt merkadviseur Hendrik Beerda van Hendrik Beerda Brand Consultancy. Het bureau onderzoekt sinds 2015 jaarlijks de kracht en het imago achter de 100 grootste retailmerken. Albert Heijn is de sterkste daler in merkkracht sinds de coronacrisis en wordt als te zelfverzekerd en té arrogant ervaren, aldus Beerda (Adformatie).

Voor het Retail Merkenonderzoek ondervroegen de onderzoekers 1.500 respondenten. De 100 grootste retailmerken werden elk op 40 factoren onderzocht: merkkracht (bekendheid, waardering en binding), merkpersoonlijkheid (16 factoren), merkprestatie (18 factoren), aankoopintentie, aankoop en groeiverwachting.

Vanaf 2017 stond Albert Heijn ieder jaar op plaats 2 in de lijst van sterkste retailmerken, maar dit jaar zakt de supermarktketen naar plaats 4. Plaats 1, 2 en 3 worden respectievelijk gevuld door Bol.com (net als AH eigendom van Ahold Delhaize), Kruidvat en Hema (eigendom van Jumbo). Ook in de lijst retailmerken met de hoogste groeiverwachting zakte Albert Heijn een paar plekken: van plaats 8 in 2020 naar plaats 10 in 2021. In diezelfde lijst eindigt Lidl dit jaar op plaats 9 en Jumbo op plaats 6.

De snelle daling van AH's populariteit is volgens Beerda te wijten aan enkele voorvallen: boerenopstand bij een distributiecentrum, coronaboetes voor leveranciers die niet op tijd leveren en winkelbeveiligers die hardhandig optreden tegen klanten zonder mondkapje. De onderzoekers adviseren de keten om de gemaakte coronawinst in een charmeoffensief te stoppen. Steun bijvoorbeeld lokale horeca in het koelvak of geef het personeel een coronabonus. Dat helpt om de neerwaartse reputatiespiraal om te buigen, aldus de onderzoekers.
Dit artikel afdrukken