Noord-Amerika en Europa kunnen in 2025 al ‘peak meat’ bereiken. Dat is het moment waarop de vleesconsumptie op z’n hoogst is.

Na 2025 zal de consumptie van dierlijke eiwitten afnemen ten gunste van alternatieven als plantaardige vleesvervangers, kweekvlees en vlees op basis van micro-organismen. Dat is een van de scenario's volgens onderzoekers in een rapport van de Boston Consulting Group (BCG) en Blue Horizon Corporation (BHC). De bedrijven interviewden experts uit allerlei sectoren om uit te zoeken hoe de markt voor vleesvervangers zich ontwikkelt.

Tegenwoordig benaderen plantaardige hamburgers al the real thing. Over twee jaar zullen plantaardige vleesvervangers die lijken op vlees al goedkoper zijn dan echt vlees, verwachten BCG en BHC. Ook qua textuur en smaak zal het dan beter kunnen concurreren. Dat zal weer een nieuwe groeigolf stimuleren, verwachten de onderzoekers. Dat maakt dat wat we vandaag zien, nog maar het begin is van de eiwittransformatie.

In 2035 zullen alternatieve eiwitten qua smaak, textuur en prijs helemaal gelijkwaardig zijn aan conventionele eiwitten. 9 van de 10 van ‘s werelds favoriete gerechten - van pizza pepperoni tot sushi- hebben dan realistische vleesalternatieven.

In 2035 kan 11% tot 22% (bij snelle vooruitgang) van de gegeten eiwitten wereldwijd een niet dierlijke bron hebben. De jaarlijkse markt voor alternatieve vlees-, eieren-, zuivel- en visproducten ligt op koers om in datzelfde jaar minstens $290 miljard te bereiken.

De voorspellingen zijn afhankelijk van overheidsbeleid, technologische ontwikkelingen (wetenschap en grootschaligheid), gevestigde voedingsbedrijven en investeerders. Dat maakt de voorspellingen onzeker. Aan investeerders was de afgelopen jaren geen gebrek, zoals recent de investering van €117 miljoen in het Nederlandse Mosa Meat en Meatable.

Die investeringen zullen in de komende jaren niet dalen, is de verwachting. Dat maakt dat Synthesis Capital, een investeerder in alternatieve eiwitten, verwacht dat het aandeel van 22% een realistische uitkomst is tegen 2035. Om de transformatie te financieren zijn nog wel tientallen miljarden investeringskapitaal nodig, aldus het rapport. Ook de overheid speelt in de transitie een cruciale rol door vlees veel duurder te maken. Dat kan de overheid bijvoorbeeld door het heffen van CO2-belastingen, de herverdeling van landbouwsubsidies, het stimuleren van de ontwikkeling van vleesvervangers en wetgevingen.

Consumenten moeten de vleesalternatieven natuurlijk wel willen eten. Alleen de voordelen voor het milieu en voedselzekerheid maken niet dat consumenten er massaal voor zullen gaan. Volgens BCG staat 66% van de Amerikaanse, Britse en Duitse consumenten nu nog ‘onverschillig/enigszins (niet) geïnteresseerd’ tegenover alternatieve eiwitten en is 11% 'zeer geïnteresseerd'. Gelijkheid is de sleutel tot acceptatie, valt te lezen in het rapport. Consumenten moeten het vaker eten dan 1 keer proeven. Alternatieve eiwitten moeten net zo goed smaken en voelen als het conventionele voedsel dat ze vervangen en evenveel of minder kosten. Dat moment verwachten de experts al in 2023 voor plantaardige alternatieven. Alternatieve eiwitten gemaakt van micro-organismen zoals schimmels, gisten en eencellige algen zullen tegen 2025 gelijkwaardig zijn aan vlees. Voor kweekvlees zal dat pas tegen 2032 zijn.

“Er wordt zoveel gepraat dat alternatieve eiwitten futuristisch zijn en dat veel mensen geen sympathie hebben met het concept van kunstvlees. Maar wat de meeste mensen niet beseffen, is dat we eigenlijk al op een punt zijn gekomen waar de [traditionele] vleesconsumptie voor het eerst in de geschiedenis zal afnemen. De wereldwijde gevolgen van de verschuiving naar alternatieve eiwitten zijn aanzienlijk", aldus Decker Walker, hoofd agribusiness bij BCG in The Guardian.
Dit artikel afdrukken