Door snelle groei van plantaardige alternatieven voor dierlijke producten kunnen Europa en Noord-Amerika rond 2025 al ‘peak meat’ bereiken. Dat voorspellen de Boston Consulting Group en Blue Horizon Corporation in het rapport Food for Thought: The Protein Transformation.
Noord-Amerika en Europa kunnen in 2025 al ‘peak meat’ bereiken. Dat is het moment waarop de vleesconsumptie op z’n hoogst is.
Na 2025 zal de consumptie van dierlijke eiwitten afnemen ten gunste van alternatieven als plantaardige vleesvervangers, kweekvlees en vlees op basis van micro-organismen. Dat is een van de scenario's volgens onderzoekers in een rapport van de Boston Consulting Group (BCG) en Blue Horizon Corporation (BHC). De bedrijven interviewden experts uit allerlei sectoren om uit te zoeken hoe de markt voor vleesvervangers zich ontwikkelt.
Tegenwoordig benaderen plantaardige hamburgers al the real thing. Over twee jaar zullen plantaardige vleesvervangers die lijken op vlees al goedkoper zijn dan echt vlees, verwachten BCG en BHC. Ook qua textuur en smaak zal het dan beter kunnen concurreren. Dat zal weer een nieuwe groeigolf stimuleren, verwachten de onderzoekers. Dat maakt dat wat we vandaag zien, nog maar het begin is van de eiwittransformatie.
In 2035 zullen alternatieve eiwitten qua smaak, textuur en prijs helemaal gelijkwaardig zijn aan conventionele eiwitten. 9 van de 10 van ‘s werelds favoriete gerechten - van pizza pepperoni tot sushi- hebben dan realistische vleesalternatieven.
In 2035 kan 11% tot 22% (bij snelle vooruitgang) van de gegeten eiwitten wereldwijd een niet dierlijke bron hebben. De jaarlijkse markt voor alternatieve vlees-, eieren-, zuivel- en visproducten ligt op koers om in datzelfde jaar minstens $290 miljard te bereiken.
De voorspellingen zijn afhankelijk van overheidsbeleid, technologische ontwikkelingen (wetenschap en grootschaligheid), gevestigde voedingsbedrijven en investeerders. Dat maakt de voorspellingen onzeker. Aan investeerders was de afgelopen jaren geen gebrek, zoals recent de investering van €117 miljoen in het Nederlandse Mosa Meat en Meatable.
Die investeringen zullen in de komende jaren niet dalen, is de verwachting. Dat maakt dat Synthesis Capital, een investeerder in alternatieve eiwitten, verwacht dat het aandeel van 22% een realistische uitkomst is tegen 2035. Om de transformatie te financieren zijn nog wel tientallen miljarden investeringskapitaal nodig, aldus het rapport. Ook de overheid speelt in de transitie een cruciale rol door vlees veel duurder te maken. Dat kan de overheid bijvoorbeeld door het heffen van CO2-belastingen, de herverdeling van landbouwsubsidies, het stimuleren van de ontwikkeling van vleesvervangers en wetgevingen.
Consumenten moeten de vleesalternatieven natuurlijk wel willen eten. Alleen de voordelen voor het milieu en voedselzekerheid maken niet dat consumenten er massaal voor zullen gaan. Volgens BCG staat 66% van de Amerikaanse, Britse en Duitse consumenten nu nog ‘onverschillig/enigszins (niet) geïnteresseerd’ tegenover alternatieve eiwitten en is 11% 'zeer geïnteresseerd'. Gelijkheid is de sleutel tot acceptatie, valt te lezen in het rapport. Consumenten moeten het vaker eten dan 1 keer proeven. Alternatieve eiwitten moeten net zo goed smaken en voelen als het conventionele voedsel dat ze vervangen en evenveel of minder kosten. Dat moment verwachten de experts al in 2023 voor plantaardige alternatieven. Alternatieve eiwitten gemaakt van micro-organismen zoals schimmels, gisten en eencellige algen zullen tegen 2025 gelijkwaardig zijn aan vlees. Voor kweekvlees zal dat pas tegen 2032 zijn.
“Er wordt zoveel gepraat dat alternatieve eiwitten futuristisch zijn en dat veel mensen geen sympathie hebben met het concept van kunstvlees. Maar wat de meeste mensen niet beseffen, is dat we eigenlijk al op een punt zijn gekomen waar de [traditionele] vleesconsumptie voor het eerst in de geschiedenis zal afnemen. De wereldwijde gevolgen van de verschuiving naar alternatieve eiwitten zijn aanzienlijk", aldus Decker Walker, hoofd agribusiness bij BCG in The Guardian.
Dit artikel afdrukken
Na 2025 zal de consumptie van dierlijke eiwitten afnemen ten gunste van alternatieven als plantaardige vleesvervangers, kweekvlees en vlees op basis van micro-organismen. Dat is een van de scenario's volgens onderzoekers in een rapport van de Boston Consulting Group (BCG) en Blue Horizon Corporation (BHC). De bedrijven interviewden experts uit allerlei sectoren om uit te zoeken hoe de markt voor vleesvervangers zich ontwikkelt.
Tegenwoordig benaderen plantaardige hamburgers al the real thing. Over twee jaar zullen plantaardige vleesvervangers die lijken op vlees al goedkoper zijn dan echt vlees, verwachten BCG en BHC. Ook qua textuur en smaak zal het dan beter kunnen concurreren. Dat zal weer een nieuwe groeigolf stimuleren, verwachten de onderzoekers. Dat maakt dat wat we vandaag zien, nog maar het begin is van de eiwittransformatie.
In 2035 zullen alternatieve eiwitten qua smaak, textuur en prijs helemaal gelijkwaardig zijn aan conventionele eiwitten. 9 van de 10 van ‘s werelds favoriete gerechten - van pizza pepperoni tot sushi- hebben dan realistische vleesalternatieven.
In 2035 kan 11% tot 22% (bij snelle vooruitgang) van de gegeten eiwitten wereldwijd een niet dierlijke bron hebben. De jaarlijkse markt voor alternatieve vlees-, eieren-, zuivel- en visproducten ligt op koers om in datzelfde jaar minstens $290 miljard te bereiken.
De voorspellingen zijn afhankelijk van overheidsbeleid, technologische ontwikkelingen (wetenschap en grootschaligheid), gevestigde voedingsbedrijven en investeerders. Dat maakt de voorspellingen onzeker. Aan investeerders was de afgelopen jaren geen gebrek, zoals recent de investering van €117 miljoen in het Nederlandse Mosa Meat en Meatable.
Die investeringen zullen in de komende jaren niet dalen, is de verwachting. Dat maakt dat Synthesis Capital, een investeerder in alternatieve eiwitten, verwacht dat het aandeel van 22% een realistische uitkomst is tegen 2035. Om de transformatie te financieren zijn nog wel tientallen miljarden investeringskapitaal nodig, aldus het rapport. Ook de overheid speelt in de transitie een cruciale rol door vlees veel duurder te maken. Dat kan de overheid bijvoorbeeld door het heffen van CO2-belastingen, de herverdeling van landbouwsubsidies, het stimuleren van de ontwikkeling van vleesvervangers en wetgevingen.
Consumenten moeten de vleesalternatieven natuurlijk wel willen eten. Alleen de voordelen voor het milieu en voedselzekerheid maken niet dat consumenten er massaal voor zullen gaan. Volgens BCG staat 66% van de Amerikaanse, Britse en Duitse consumenten nu nog ‘onverschillig/enigszins (niet) geïnteresseerd’ tegenover alternatieve eiwitten en is 11% 'zeer geïnteresseerd'. Gelijkheid is de sleutel tot acceptatie, valt te lezen in het rapport. Consumenten moeten het vaker eten dan 1 keer proeven. Alternatieve eiwitten moeten net zo goed smaken en voelen als het conventionele voedsel dat ze vervangen en evenveel of minder kosten. Dat moment verwachten de experts al in 2023 voor plantaardige alternatieven. Alternatieve eiwitten gemaakt van micro-organismen zoals schimmels, gisten en eencellige algen zullen tegen 2025 gelijkwaardig zijn aan vlees. Voor kweekvlees zal dat pas tegen 2032 zijn.
“Er wordt zoveel gepraat dat alternatieve eiwitten futuristisch zijn en dat veel mensen geen sympathie hebben met het concept van kunstvlees. Maar wat de meeste mensen niet beseffen, is dat we eigenlijk al op een punt zijn gekomen waar de [traditionele] vleesconsumptie voor het eerst in de geschiedenis zal afnemen. De wereldwijde gevolgen van de verschuiving naar alternatieve eiwitten zijn aanzienlijk", aldus Decker Walker, hoofd agribusiness bij BCG in The Guardian.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Wanneer "Dat voorspellen de Boston Consulting Group en Blue Horizon Corporation in het rapport...." iemand begint met voorspellen staat bij mij de radar op rood.
Bij het lezen van dit artikel moet je ook bedenken dat Blue Horizon en investeerder is in plantbased proteins. Dus wij van WC eend adviseren etc. Wat ik mis wat de footprint is van plantaatdige alternatieven. Het extraheren van eiwit uit allerlei plantaardige producten is energie intens, Beyond meet durft nog steeds geen sustainablity rapport te maken. Ook de gedachte over hoe gezond zijn meat alternatives. moe mee worden gewogen. Lekker vegetarisch kan prima zonder meat alternatives.
Een vreemde conclusie als die alleen gebaseerd is op ontwikkelingen in Europa en Noord-Amerika, en opkomende economieën als China en Afrika voor het gemak maar even buiten beschouwing laat.
Plantaardige alternatieven voor dierlijke producten.
Plantaardige vleesvervangers.
Kweekvlees en vlees op basis van micro-organismen.
Ook qua textuur en smaak zal het dan beter kunnen concurreren.
Eiwittransformatie.
In 2035 zullen alternatieve eiwitten qua smaak, textuur en prijs helemaal gelijkwaardig zijn aan conventionele eiwitten.
De voorspellingen zijn afhankelijk van overheidsbeleid, technologische ontwikkelingen (wetenschap en grootschaligheid), gevestigde voedingsbedrijven en investeerders.
Alternatieve eiwitten.
Ook de overheid speelt in de transitie een cruciale rol door vlees veel duurder te maken.
Consumenten moeten de vleesalternatieven natuurlijk wel willen eten.
Alternatieve eiwitten moeten net zo goed smaken en voelen als het conventionele voedsel.
Hier wordt zo veel ongefundeerde informatie gespuid vanuit zo veel ondeskundigheid t.a.v. voedselkwaliteit dat de consument gewaarschuwd moet worden. Waar lees ik dat de voedende waarden van dit gepruts het authentiek gezonde voedsel maar enigszins benaderd?
Eiwit daar valt zo veel over te zeggen en de wijze waarop hier over wordt gecommuniceerd vermoed het ergste.
Over het voeden van ons voedsel is veel te vertellen, laat ik u alvast vertellen dit gepruts past daar niet bij. Als we meer uitbraken als Corona willen hebben moeten de op geld beluste mensen zo door gaan. Ik durf te voorspellen, als we op deze voet doorgaan, dat Corona straks een kleinigheid zal blijken te zijn geweest.
Nee ik ben een plantenteler en heb geen directe belangen in de veehouderij sector dus onbevooroordeeld maar wel een kennisnetwerk die deze ontwikkelingen vanuit burgergezondheid met leden ogen aanzien.
Het wordt tijd dat de consument zich bewust wordt, wat en hoe zijn gezondheid beter gewaarborgd wordt. Een goede aanzet zou kunnen zijn kijk eens op "Bodemischfood.nl" een schat aan inhoudelijke informatie.
Eens met scepsis over dit soort rapporten, anderszins zie je altijd dat keuzes van de hoger opgeleide westerse stedeling uiteindelijk wereldwijd over worden genomen. Dus die trend zal zeker komen. En dan zullen ook de 'vleesvervangers' waarschijnlijk alleen een paar decennia in de transitie een belangrijke rol gaan spelen, maar daarna gaan mensen gewoon goed eten zonder vlees, dus met meer peulvruchten en zo....die voorlopers doen dat nu al.
Het zijn waarschijnlijk dezelfden die nu roepen dat de vleesconsumptie niet gaat afnemen, die jarenlang riepen dat het nooit wat zou worden met elektrische auto's, windmolens , zonnepanelen etc......maar het gebeurt, al is het allemaal te weinig en te langzaam.